Előfizetés

Több mint ezer járat kell a Thomas Cook brit utasainak hazaszállításához

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.25. 16:22

Fotó: FRANK RUMPENHORST / AFP
Szerdán várhatóan 16 500 utas érkezhet vissza 70 bérelt repülőjárattal.
A brit közlekedési miniszter szerint a csődbe ment Thomas Cook utazási iroda 150 ezer brit utasát kell hazaszállítani 50 országból, és ehhez több mint ezer bérelt repülőjáratra lesz szükség a következő két hétben. Grant Shapps, aki szerdán tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a legnagyobb és legrégibb brit utazásszervező cég hétfőn bejelentett csődjének következményeiről, az MTI összefoglalója szerint elmondta: a hazaszállítási művelet eddigi két napján 30 ezernél több brit utas tért haza a brit polgári repülésügyi hatóság (CAA) által szervezett 130 ingyenes charterjárattal. Shapps tájékoztatása szerint szerdán várhatóan további 16 500 utas érkezhet vissza 70 bérelt repülőjárattal. A már hazatért utasok 95 százaléka arra a brit repülőtérre érkezett, ahonnan a Thomas Cooknál befizetett utazására elindult. Az első két napon a kormány ingyenes továbbutazási lehetőséget biztosított 2300 olyan utasnak, aki más repülőtérre érkezett vissza – mondta a közlekedési miniszter.

Itthon még nincs ok aggodalomra

Semmi nem indokolja, hogy a csődöt jelentett Thomas Cook magyar leányvállalata, a Neckermann utazási iroda is csődbe menjen – nyilatkozta lapunknak Kiss Róbert Richárd. (A magyar cég osztrák anyavállalata honlapján rövid közlemény fogadja az odalátogatókat, miszerint leállítják a további foglalásokat, és nem garantálják, hogy a lefoglalt utak meg fognak valósulni. Az utolsó lehetőségeiket vizsgálják, ha nem találnak megoldást, ők is csődöt kénytelenek jelenteni.) A turisztikai szakértő szerint a Neckermann biztonságban van, hiszen erős, nagy cégről van szó, amely komoly adófizetőnek számít. Az erről szóló cikkünket itt találja.

Saját testőre leplezhette le Strachét

Földvári Zsuzsa (Bécs)
Publikálás dátuma
2019.09.25. 14:36

Fotó: HELMUT FOHRINGER / AFP
Újabb botrány robbant ki az Osztrák Szabadságpártnál (FPÖ) a vasárnapi választások előtt.
Megint a májusban megbukott pártelnök, Heinz-Christian Strache körül forranak az események, ezúttal pénzügyi visszaélései lepleződtek le. Volt biztonsági embere, bizonyos Oliver R. (aki május elején még Budapestre kísérte az ott Orbán Viktor által hatalmas ovációban részesített főnökét) állítólag 2013 óta gyűjtött bizonyítékokat Strachéról, az FPÖ munkatársai nevére címzett számlákról, amelyek Strache és később a felesége luxuskiadásait fedezték. Alkancellári minőségében – 2017. decemberétől – Strache bruttó havi 22 ezer euró fizetést kapott (korábban pártjának parlamenti frakcióvezetőjeként 15 ezret), de pártja fizette klosterneuburgi házának bérleti díját, hivatali autójának költségeit sofőröstől. Feleségét az FPÖ-ben viselt, állatvédő tisztségéért további 11 ezer euró havi összeggel díjazták, de a frissen felbukkant papírok szerint elegáns ruháit, nagyvonalú partijait, felesége divatozását az extra számlákkal egyenlítette ki. Hírek szólnak további, sporttáskában tartott készpénzekről, ezeket állítólag orosz forrásból juttatták a vezérnek. Oliver R. eredetileg az osztrák terrorelhárítás rendőre, több mint 10 évig vigyázott Strachéra, minden ügyét ismerte és segítette. Viszonyuk 2013-ban romlott meg, amikor a biztonsági ember súlyos betegséget élt át, s felgyógyulása után főnöke roppant szűkmarkúan bánt vele, nem tartotta be pénzügyi ígéreteit. Úgy hírlik, a hírhedt Ibiza-videóban is vastagon benne volt, az ő aktív közreműködésével sikerült a spanyolországi felvételekkel politikai halálba kergetni Strachét. O.R. korábban a hatóságoknak pénzügyi visszaéléseket hozott a tudomására, de mert bizonyítékaiért pénzt kért, az együttműködés megszakadt. Két éve a főnök és a beosztott kibékült, a volt rendőr a szintén a Strache felügyelete alá tartozó sportminisztériumban kapott állást, sőt kerületi funkcionáriusnak is kinevezték. Hétfő este a bécsi ügyészség emberei házkutatást tartottak az egykori rendőrnél, a számlagyártásról óriási készletet találtak, de ezekkel együtt O.R.-t is letartóztatták, zsarolás vádjával. A férfit másnap kizárták az FPÖ-ből Norbert Hofer, a párt szeptemberben megválasztott új elnöke a párttagsághoz intézett videóüzenetben ígérte, hogy a csalás összes részleteire fényt derítenek. A korábbi botrányokból most lábadozó szélsőjobboldali párt vezetése, amely a néppárttal szeretne újra országos koalícióra lépni, már szabadulna Strachétól. Állítólag ki is teszik a szabadságpártból, ahogy lefutottak a választások. A pártot 14 éven át irányító Strache eddig azt tervezte, hogy a Bécsben jövőre esedékes helyhatósági választásokon kerül majd vissza a nagypolitikába. Hírlik, hogy a kényelmetlen fejlemények nyomán inkább új pártot fog alapítani.

Greta Thunberg alternatív Nobel-díjat kapott

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.25. 14:10

Fotó: JOHANNES EISELE / AFP
A svéd klímaaktivista, Greta Thunberg lett idén az alternatív Nobel-díjként is emlegetett kitüntetés egyik díjazottja – közölte szerdán Stockholmban a díjat adományozó Right Livelihood Award Alapítvány.
A 16 éves Thunberg azért nyerte el a kitüntetést, mert a tudományos tényekre reagálva aktivizmusával inspirálja és felerősíti a klímaváltozás miatti fellépésre irányuló politikai követeléseket – fogalmazott az alapítvány, hozzátéve, hogy a svéd fiatal személyisége azt jelképezi, hogy mindenkinek megvan a hatalma arra, hogy változást érjen el.
A zsűri idén 142 jelölt közül válogatott 59 különböző országból, végül a négy díjazott egyike lett az iskolai klímasztrájkok mozgalmát elindító Greta Thunberg, akit a Nobel-békedíjra is jelöltek.
Az alternatív Nobel-díj további 2019-es díjazottja Davi Kopenawa és a Brazíliában élő yanomami indiánokat tömörítő Hutukara Yanomami egyesület az amazóniai esőerdők és az ott élő népek védelméért végzett tevékenységükért, továbbá a marokkói Aminatou Haidar, aki három évtizede folytat békés kampányt Nyugat-Szahara függetlenségéért, valamint Kuo Csian-mej kínai ügyvéd a nők jogainak védelme érdekében tett erőfeszítéseiért.
Az alternatív Nobel-díjat 1980-ban hozta létre Jakob von Uexküll német-svéd író, egykori európai parlamenti képviselő azzal a céllal, hogy elismerjék olyan emberek munkásságát is, akik elkerülték a hivatalos Nobel Alapítvány figyelmét. A négy díjazott fejenként egymillió svéd korona (31 millió forint) elismerésben részesül.
Ole von Uexküll, az alapítvány igazgatója, egyben az alapító unokaöccse elmondta: az idei díjazottak valamennyien olyan „gyakorlatias látnokok, akiknek a vezető ereje emberek millióit tette képessé arra, hogy fellépjenek elidegeníthetetlen jogaik védelmében és küzdjenek egy mindenki számára élhető jövőért a Földön”.
Az alternatív Nobel-díj átadója december 4-én lesz Stockholmban, pár nappal a hivatalos Nobel-díjak átadása előtt.