Előfizetés

Putyin októberi látogatásáról egyeztetett Szijjártó és Lavrov

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.25. 19:32

Fotó: Burger Zsolt / MTI / KKM
A két elnök 2013 és 2018 között minden évben találkozott, és ez idén sem lesz másként.
Vlagyimir Putyin orosz elnök október 30-i budapesti látogatásáról egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban, az ENSZ közgyűlés helyszínén Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Erről többet aztán nem is nyilatkozott a magyar miniszter, csak még azt mondta el az MTI-nek, hogy átbeszélték a részleteket és a Putyin-Orbán találkozó várható tartalmát. A két elnök 2013 és 2018 között minden évben találkozott, és ez idén sem lesz másként.
Ennél bővebben nyilatkozott az energetikai és üzleti ügyekről: mint mondta, megállapították, hogy az orosz fél hiánytalanul és határidőre teljesítette a korábban kötött megállapodásokat, megjött az orosz gáz, Magyarország gázellátása biztosított a jövő esztendőre. Készen állnak arra, hogy a további időszakról is tárgyaljanak ezen a területen – tette hozzá Szijjártó Péter. Beszámolója szerint megállapították azt is, hogy a paksi atomerőmű bővítésének előkészítése menetrend szerint haladhat előre.
A miniszterek adtak a keresztényvédő imázs fenntartására is: Szijjártó szerint megállapodtak abban is, hogy a két ország összehangolja erőfeszítéseit a közel-keleti keresztények védelmének érdekében. Magyarország és Oroszország is elismeri – pontosabban, egymást támogatva állítja –, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon.
Véglegesítettek egy szociális biztonságról szóló megállapodást, illetve az onkológia területén folytatott együttműködésről szóló megállapodást is, amelyeket a csúcstalálkozón írnak majd alá – jelezte a magyar miniszter.

„A NER eljelentéktelenítette az ombudsmani hivatalt is”

Népszava
Publikálás dátuma
2019.09.25. 19:03

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Száz-kétszáz ember vett részt az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Idetartozunk Egyesület szerda esti, budapesti megmozdulásán, amelyet „a kifogásolható módon jelölt és megválasztott ombudsman” hivatalba lépése idejére időzítették „az autonómiák és a demokrácia védelméért.”
A tüntetés szervezői többek között arra hívták fel a figyelmet: az alapvető jogok biztosát, Kozma Ákost az ENSZ követelményeit mellőzve, az érintett szakmai és civil szervezetek bevonása, társadalmi vita nélkül, titkos eljárásban jelölték. Annak ellenére is, hogy – mint emlékeztettek – harmincöt civil szervezet és két volt ombudsman még május 22-én felhívta a jelölésre jogosult köztársasági elnök figyelmét arra: az alapvető jogok biztosának kiválasztását az ENSZ közgyűlése által elfogadott Párizsi Alapelveknek megfelelően nyilvános és plurális eljárásban folytassa le.
A beszédekben elhangzott: Orbán Viktor rendszere, a NER eljelentéktelenítette mára az ombudsmani hivatalt, amely korábban a jog és igazságosság egyik bástyája volt, emiatt pedig kiszolgáltatott csoport maradtak védtelenül.

Polt szerint még mindig nyomoznak a 2018-as kamupártok miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.25. 18:18
Polt Péter
Fotó: Népszava
A legfőbb ügyészt Kocsis-Cake Olivio faggatta arról, hogy miért alkalmaznak kettős mércét, amikor amikor választással kapcsolatos bűncselekményekről van szó.
"Miért alkalmaznak kettős mércét, amikor választással kapcsolatos bűncselekményeket kell feltárni?" - kérdezte Polt Péter legfőbb ügyésztől és Pintér Sándor belügyminisztertől is parlamenti írásbeli kérdésben a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio. A képviselő arra volt kíváncsi: ha Pikó András józsefvárosi ellenzéki polgármester-jelölt esetében
egyetlen félreérthető fotó elég volt ahhoz, hogy két nappal később razziázó rendőrök vigyék el Pikó stábjának laptopjait és több embert is beidézzenek, akkor a Fidesznek kényes ügyekben miért "nem történik semmi"?

Az EP-választások során egy fideszes képviselő a "Kubatov-listát" is leleplezte véletlenül, említi példaként. Zuglóban pedig a 2018-as országgyűlési választásokkor hamisított ajánlóívekkel lebukott Lévai Katalin, ajánlóívein a nevek és azok sorrendje tökéletesen egyezett a fideszes jelölt ívein szereplő nevekkel. "Több feljelentés is történt, de az ügyészség és a rendőrség szemet hunyt a bűncselekmény felett" - írja, hozzátéve: Lévait még a Partizán is lebuktatta egy dokumentumfilmben azzal, hogy "kamupárt-hálózatot üzemeltet", ám az ügy - a kamupártok által a költségvetésből lenyúlt pénzek ellenére - felderítetlen maradt. "Az említett pártok vezetői ellen szintén nem történt hatósági fellépés, a pénzt sem sikerült behajtani rajtuk" - összegzi.
Egyelőre még csak Polt válaszolt Kocsis-Cake kérdésére. Pikó ügyéről csak annyit mondott, hogy mivel a nyomozás felderítési szakaszban van, ő nem illetékes. Lévairól azt mondta, két embert ki is hallgattak gyanúsítottként, de az eljárást ellenük a nyomozó hatóság megszüntette, "mivel nem lehetett kétséget kizáróan bizonyítani azt, hogy tudomásuk volt a felhasznált ajánlóívek hamis, valótlan tartalmáról". Hozzátette, "egyben az aláírásokat hamisító, a nyomozás során ismeretlenül maradt elkövetővel szemben a nyomozóhatóság az eljárást felfüggesztette". A Gulyás Márton féle, kamupártokat felderítő nyomozásról pedig úgy válaszolt: "a dokumentumfilmjében megjelölt pártokat érintően jelenleg is több büntetőeljárás van folyamatban".