Előfizetés

Kigyulladt egy utasszállító futóműve Oroszországban, 49 ember megsérült

MTI
Publikálás dátuma
2019.09.25. 22:04
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több embert kórházba kellett szállítani. A hatóságok vizsgálatot rendeltek el.
Negyvenkilencen megsérültek egy utasszállító repülőgépen, amelynek futóműve lángra kapott leszállás közben szerda este az oroszországi Altaji terület székhelyének, Barnaulnak a repülőterén – közölte az orosz polgári védelem. A tájékoztatást szerint több embert kórházba kellett szállítani. Az 5-ös csatorna orosz televízió közvetített képeket az oltási műveletekről, míg az interneten megjelent felvételeken az utasok pánikszerű kiabálását lehetett hallani a kifutópályán. Az Azur Air orosz charter légitársaság Boeing 767-300 típusú gépe – a Ria Novosztyi orosz hírügynökség értesülése szerint – 331 utassal a fedélzetén érkezett az este Vietnamból. A hatóságok vizsgálatot rendeltek el annak feltárására, miként keletkezhetett tűz a futóműben. Az idén több hasonló baleset történt orosz repülőtereken. A legsúlyosabb eset Moszkvában, a seremetyjevói repülőtéren történt. Az Aeroflot légitársaság Szuhoj Superjet 100-as utasszállítója május 5-én kényszerleszállást hajtott végre. A gép a földet érést követően kigyulladt, és ennek következtében 41 ember életét vesztette. 33 utas és a személyzet négy tagja megmenekült.

Pénzmosás miatt indult vizsgálat a Deutsche Bank ellen, Oroszországig nyúlnak a szálak

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.25. 21:48
A Deutsche Bank frankfurti központja, illusztráció
Fotó: BORIS ROESSLER / AFP
Eközben a leginkább érintett Danske Bank észtországi vezetőjét holtan találták, állítólag öngyilkos lett.
Pénzmosásban bűnrészesség gyanúja miatt vizsgálat indult a Deutsche Bank német pénzintézet ellen a dán Danske Bank pénzmosási ügyével összefüggésben - jelentették szerdán német hírportálok. A beszámolók szerint
a frankfurti ügyészség és a szövetségi bűnügyi hivatal szakértői kedd óta házkutatást tartanak a bank frankfurti központjában.

A Deutsche Bank korábban úgynevezett levelező banki szolgáltatásokat nyújtott a Danske Banknak - nemzetközi fizetéseket hajtott végre a dán társaság megbízásából -, és 1,1 millió tranzakció esetében bejelentést tett pénzmosásra utaló adatok miatt. Azonban a hatóságok szerint történtek olyan tranzakciók is, amelyeknél nem biztos, hogy a Deutsche Bank a törvényi előírásoknak megfelelően járt el.
A kétes tranzakciók száma 100 alatt van, összértékük 12,5 millió euró, azaz közel 4,2 milliárd forint.

A gyanú szerint a bank egyes esetekben túl későn tett bejelentést, más esetekben pedig eleve meg kellett volna tagadnia a tranzakció lebonyolítását. A Deutsche Bank közölte, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal. A Deutsche Bankban egyébként tavaly novemberben is razziáztak a rendőrök a Panama-botrányként elhíresült ügy miatt, mert dollármilliárdok tisztára mosásában segíthetett két alkalmazottjuk.
A Danske Bank pénzmosási botránya 2018-ban robbant ki, amikor egy, a társaság megbízásából készített független vizsgálat kimutatta, hogy több tízmilliárd eurót moshattak tisztára az észtországi leánybankon keresztül, amelynél 2007 és 2015 között mintegy 200 milliárd euró folyt át devizakülföldi ügyfelek számláin. A gyanús eredetű pénzek főleg Oroszországból, de más volt szovjet köztársaságokból is érkeztek. Eközben, mint szerdán a New York Times írja,
otthonának hátsókertjében holtan találták Aivar Rehe-t, a Danske Bank észt vezetőjét. A hatóságok szerint öngyilkos lett.

Az 56 éves férfi eltűnését hétfőn jelentette családja. Rehe a pénzmosási ügyben nem volt gyanúsított, de az az ő vezetése alatt folyt.

Trump mellett álhírekkel kampányoló ukrán oldalakat lőtt le a Facebook

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.25. 21:04
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kiskutyás képeket, hazafias jelszavakat és orosz hackerektől indult tartalmakat osztottak meg.
Ukrajnából üzemeltetett, Donald Trump amerikai elnököt támogató oldalakat lőtt le a Facebook - erősítette meg a közösségi oldal. A Facebook szerint a spamre (levélszemét) vagy az agresszív reklámtevékenységre vonatkozó kritériumokat, illetve hamis személyazonosságra hivatkozókat sértették meg a zárolt oldalak.
Az egyik ilyen, Ukrajnából működtetett oldal, a több mint egymillió követővel rendelkező I Love America volt. Ez amerikai hazafias tartalmakat osztott meg, amelyek egyebek között méltattál az amerikai zászlót, a hadsereget, a fegyverek birtoklásának és viselésének alkotmányos jogát, valamint az amerikai hagyományokat. De olyan tartalmakat is megosztott, mint például kölyökkutyákat ábrázoló képek, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek a közösségi médiában.
Ezen kívül pedig folyamatosan osztotta az álhíreket.

"Az I Love America és a többi oldal "nem tartotta tiszteletben a spam és az álhírek elleni szabályzatunkat, folytatjuk a további lehetséges jogsértések kivizsgálását" - mutatott rá közleményében a Facebook.
Az EFE spanyol hírügynökség szerint az I Love America nevű oldalt állítólag egy ukrajnai csoport kezelte, amelyet Andrij Zjuzikov médiastratéga, valamint Kazahsztánban és Franciaországban tevékenykedő emberek vezettek. Az említett oldal által megosztott tartalmak között számos olyan kép, mém és humoros matrica is volt, amely a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány során már széles körben elterjedt a közösségi médiában, és amely állítólag orosz hackerektől származott.