Előfizetés

Tizennyolcmilliárdért épít sportcsarnokot Tatabányán a Mészáros-gyerekek cége

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.09.26. 11:10
Képünk illusztráció
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A közbeszerzési pályázatot meg se hirdették, a Fejér-B.Á.L régi partnerével, az Épkarral dolgozhat a beruházáson.
Bár a népligeti kézicsarnokról lecsúsztak, így sem kell szomorkodnia Mészáros Lőrinc gyermekeinek. Építőipari vállalkozásuk, a Fejér B.Á.L. 18,5 milliárd forintért készítheti el a Tatabánya új sportcsarnokát, konzorciumban a régi üzlettárs, Szeivolt István érdekeltségébe tartozó Épkar Zrt.-vel – derül ki a csütörtöki uniós közbeszerzési értesítőből.
A munkát az állami Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) rendelte meg, a nyertesek pedig szeptember 9-én megkötött szerződés keretében vállalták, hogy 2021 október végéig egy 6043 férőhelyes, multifunkciós, „kézilabda nemzetközi- és világversenyek megtartására alkalmas” sportcsarnokot építenek Tatabányán.
A tervezett komplexum 12, 5 méter magas lesz, több szintjén összesen 19 ezer négyzetméternyi hasznos alapterületet alakítanak ki Mészárosék. Mint a pályázati dokumentáció felsorolja, a csarnokban 453 VIP-helyről lehet majd nézni a meccseket, az épületet pedig díszkivilágítással látják el, de füvesített terület, parkolózóna is épül a csarnok körül.
A csarnokberuházásról nem sokan tudhattak, hiszen a pályázatot a BMSK Zrt. meg sem hirdette az uniós lapban. Hogy miért nem, arra briliáns magyarázatot adtak:
„az ajánlatkérő számára előre nem látható események által kiváltott rendkívüli sürgősség” indokolta, hogy a pályázat ne kapjon különösebb hírverést.

 A pályázati dokumentáció ettől függetlenül megtalálható a neten (az anyagok itt elérhetőek), és több szempontból is tanulságos. Kiderül például belőle, hogy
az ügy tényleg nagyon sürgős lehetett az állami beruházónak, hiszen a felhívást május 9-én publikálták, és bár az ajánlattételi határidő hivatalosan május 24. volt, a tendert már május 19-én elvitte a Fejér BÁL- Épkar alkotta tandem.

A felhívásra a későbbi győzteseken kívül még két cég jelentkezett (Horváth Építőmester Építőipari Zrt., Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt.), de az eljárás május 23-án publikált eredményhirdetése nem részletezi, hogy mennyiért vállalták volna a munkát – a BMSK pedig valamiért eleve nem adott meg becsült értéket a csarnokberuházáshoz.

Focicsapatnyi határon túli magyar indul az önkormányzati választásokon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.26. 09:04
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Helyi lakcímük és választói joguk nincs, de akár a főpolgármesteri címet is megcélozhatják.
Az önkormányzati választáson 11 olyan jelölt indul, aki magyar állampolgár, de nincsen magyarországi lakcíme - közölte a Nemzeti Választási Iroda  (NVI) az távirati iroda érdeklődésére. Az Alaptörvény szerint a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak - például a határon túl élő magyaroknak - 
passzív választójoguk van, aktív azonban nincs, így választhatók ugyan, de nem választók az önkormányzati választáson.

Ez azt jelenti, hogy elvileg képviselő, polgármester vagy akár főpolgármester is lehet egy magyar állampolgár, ha nincs Magyarországon bejegyzett lakcíme, ehhez azonban regisztrálnia kell a központi névjegyzékbe. A Népszava érdeklődött az NVI-nél, hogy pontosan kik indulnak a határon túlról, melyik hazai településen és mely párt, egyesület színeiben vagy támogatásával. Ha kapunk válaszokat, beszámolunk a fejleményekről.

Mészáros Lőrincnek is köszönik Zente szülei a nagylelkű adományt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.26. 08:08
A több ezer támogatói adománnyal már van esély a gerincsorvadásos kisfiú meggyógyítására
Fotó: Facebook/ Zente- SMA 1 Baby
Az ország leggazdagabb gázszerelője mellett Mága Zoltán is sokat tehetett az izomsorvadásos fiú kezeléséért.
Mint szerdán megírtuk, összegyűlt a 700 millió forintos adomány, amiből egy méregdrága terápia során segíthetnek Zentének, a gerincvelői izomsorvadással küzdő babának. A több ezer ember támogatását szerda este hálás Facebook-üzenetben köszönte meg a kisfiú édesanyja.
„Mindenkinek egyenként nem tudok köszönetet mondani. Két embernek fogom megköszönni név szerint. Egyikük a csupaszív Mága Zoltán, aki tényleg minden követ megmozgatott, Zentéért, a másik nagylelkű adakozó pedig Mészáros Lőrinc és családja volt. Hálásan köszönjük, hogy beálltak a több ezer jószívű ember közé, közétek és így együtt összefogásban sikerült! Természetesen én még izgulok, várom a pillanatot amikor lezajlik a kezelés. Megnyugodni addig nem tudok”

- írta az anya. Hogy Mészáros mekkora összeget adhatott, arra az üzenet nem tér ki. A Blikk ugyanakkor emlékeztet rá, Zente anyja Sebestyén Balázsék műsorában azt mondta, hogy az utolsó százmilliót egy ember utalta át a Zente megsegítéséhez nyitott számlára.

Minden hatezredik újszülöttet érint

A ritka betegséget, a gerincvelő eredetű izomsorvadást, az SMA-t (Spinal muscular atrophy) egy gén hibás működése okozza, amely meggátolja annak a fehérjének a termelődését, ami az izomsejteket védené. A tünetek a gyerek féléves koráig jelentkeznek, a legsúlyosabb típusában szenvedők általában nem élik meg a második születésnapjukat. A SMA minden hatezredik újszülöttet érinti. A hibás gént minden negyvenedik ember hordozza, az öröklődés esélye 25 százalék. A beteg gyerekek mindkét szülője hordozza a hibás gént, de azért tünetmentesek, mert bennük a jó gén másolata is megvan, ami képes egészségesen tartani a motoros neuronokat . Egy gyermek akkor lesz beteg, ha mindkét szülőjétől hibás gént kapott - derül ki az SMA Egyesület honlapjáról. A betegséget gyógyító, Zolgensma nevű génterápiás szert, amely jelenleg a világ legdrágább gyógyszere, még csak május óta forgalmazzák. Az egyelőre csak az Egyesült Államokban alkalmazott gyógymóddal a beteg szervezetébe injekciózott anyag a hiányzó gén szerepét átvéve, elkezdi termelni az izmok normális működéséhez szükséges fehérjét, ezzel megakadályozza az izmok elsorvadását és teljesen meggyógyítja a kisfiút. A gyógyszer, a gyártó cég közlése szerint azért kerül 2,1 millió dollárba, azaz 700 millió forintba, mert a terápia kifejlesztését több évtizedes kutatás előzi meg, olyan ritka betegségek esetén, mint az SMA, az ár tovább emelkedik - mutatott rá a hvg.hu