Előfizetés

Ügyészek és újságírók után kémkedő rendőröket vettek őrizetbe Szlovákiában

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.26. 20:36
illusztráció
Fotó: JOE KLAMAR / AFP
A Kuciak-gyilkosságot is megrendelő maffiózónak dolgozhattak.
Újságírók törvénytelen megfigyelése gyanújával őrizetbe vett a szlovák belügyminisztérium vizsgálati osztálya egy volt és egy jelenlegi magas rangú tisztet, valamint egy harmadik rendőrségi vezetőt - jelentette csütörtökön a szlovák média. A rendőrségi vezetők - közöttük Pavel Vorobjov, a Nemzeti Bűnüldözési Hivatal (NAKA) pénzügyi hírszerző osztályának volt igazgatója, valamint Milan Michálik, a pénzügyi hírszerző egység jelenlegi igazgatóhelyettese - őrizetbe vételét a belügyminisztérium is megerősítette. A Denník N című szlovák napilap úgy tudja, hogy
a rendőröket azzal gyanúsítják, hogy egyebek mellett a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya megöletésével vádolt Marian Kocner üzletember számára gyűjtöttek adatokat újságírókról és vezető ügyészekről.

Vorobjov korábban azt mondta, hogy Tibor Gaspar akkori rendőrfőnök megbízásából gyűjtötte az adatokat, de később megváltoztatta a vallomását. Gaspar tagadta a vádat. Vorobjov korábban a rendőrség hírszerző osztályának a vezetője volt, de idén a saját kérésére áthelyezték.
Az érintett újságírók korábban vallomást tettek a rendőrségen. Elmondták, hogy valaki a rendőrségen belül listát vezetett róluk, benne személyes adatokkal, a hozzátartozóikra és a gépkocsijukra vonatkozó adatokkal.
2017-ben Kocner megfenyegette Ján Kuciakot, hogy "piszkos információkhoz" jutott a családjával kapcsolatban, és közzéteszi ezeket az információkat. A Kocner üzleteit leleplező Kuciak ezért a rendőrséghez fordult, de azt ügyet félretették.

Ha harc, legyen harc

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.09.26. 18:49

Fotó: Kevin Dietsch / AFP
Homlokegyenest eltérően értelmezik a kardot rántó demokraták és az ellentámadásba átmenő republikánusok az amerikai elnök telefonos megbeszélését az ukrán államfővel.
Donald Trump és Volodimir Zelenszkij július 25-i beszélgetésének leirata igazolja az alkotmányos felelősségrevonási-eljáráshoz, az impeachmenthez szükséges vizsgálat megindítását – jelentette ki Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke. 
"Az emlékeztető megerősíti, hogy az elnök olyan magatartást tanúsított, amely aláássa választásaink integritását, az elnök által viselt hivatal méltóságát és nemzetbiztonságunkat is"

- olvasható a közleményben.

Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának – szintén demokrata párti - vezetője szerint a leirat a vártnál is terhelőbb Trumpra nézve, a dokumentumban olvasható kijelentések a maffia fenyegetéseire emlékeztetnek. Az  igazságügyi tárca viszont azt közölte, hogy nem talált semmi törvényelleneset a júliusi telefonbeszélgetésben elhangzottakban, így nincs szükség további vizsgálatra.  Donald Trump úgy nyilatkozott: teljes átláthatóságot kér azokkal az információkkal kapcsolatban, amelyek miatt elindították ellene az impeachment előkészületeinek folyamatát, de ragaszkodik a teljes átláthatósághoz Joe Biden és fia, Hunter jövedelmező ukrajnai ügyleteinek feltárását illetően is. A Pelosi által bejelentett vizsgálat azt hivatott kideríteni, nyomást gyakorolt-e Trump  Zelenszkijre annak érdekében, hogy tárják fel Biden fiának az ügyleteit. Joe Biden jelenleg a Demokrata Párt egyik legtöbb támogatottságot élvező elnökjelölt-aspiránsa. A Fehér Ház által nyilvánosságra hozott emlékeztető arról tanúskodik, hogy az elnök többször is arra biztatta ukrán hivatali kollégáját, indítsanak vizsgálatot Bidenék ellen. Trump szerint azonban nem volt semmilyen nyomásgyakorlás. Amit egyébként Zelenszkij is tagad, mondván, rá senki nem gyakorolhat nyomást, mert ő „egy független ország államfője”. Az amerikai sajtó korábban már beszámolt arról, hogy Biden 2014-ben, alelnökként azt közölte Petro Porosenko akkori ukrán államfővel: Washinton megvonja az egymilliárd dolláros hitelgaranciát Ukrajnától, ha a fiát, Hunter Bident nem teszik meg az ukrán gázipari cég igazgatótanácsa tagjának. Ez meg is történt. Később pedig, amikor az ukrán ügyészség vizsgálódni akart volna Hunter Biden havi 166 ezer dolláros juttatásának ügyében, Joe Biden azzal fenyegetőzött, hogy leváltatja a főügyészt. A demokraták, akiknek többségük van a képviselőházban, meg tudják ugyan indítani a Trump leváltását célzó eljárást, de az elmarasztaló kongresszusi verdikt kimondásához, az elnök menesztéséhez már kétharmad igen voks kellene a szenátusban, ott viszont a republikánusok vannak többségben.

Betiltották az erkélyen cigarettázást Oroszországban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.26. 18:37
Illusztráció
Fotó: Helmut Fohringer / APA / picturedesk.com
Sütni és gyertyát gyújtani sem szabad, de az új tűzvédelmi szabályozás a templomi füstölőkről sem feledkezik meg.
Tilos lesz a nyílt láng használata, így a dohányzás is Oroszországban a lakóépületek erkélyén október 1-től. Az online hivatalos közlönyben csütörtökön ismertetett, Dmitrij Medvegyev miniszterelnök által jóváhagyott tűzrendészeti szabálymódosítás értelmében
a lakások, valamint szállodai és kollégiumi szobák erkélyén a jövő hónap elejétől nem lesz szabad nyílt lángon sütni-főzni, gyertyát gyújtani és dohányozni.

A szabálymódosítás értelmében a filmszínházak az előadások előtt kötelesek lesznek tájékoztatni a nézőket arról, hogy mi a teendőjük tűz esetén. A kórházakban a gyerekek és a súlyos betegek kórtermeit a földszinten kell elhelyezni. A rendelet kitér a templomi lámpások és füstölők használatára is. A dohányzási tilalom a tűz- és a robbanásveszélyes helyeken nem vonatkozik a kijelölt helyekre.
A szabályok szigorítását a rendkívüli helyzetek minisztériuma kezdeményezte.
Az orosz legfelsőbb bíróság egy 2017 novemberében meghozott ítélete értelmében egyébként az oroszok kártérítést követelhetnek az erkélyen dohányzó szomszédjaiktól, ha a füst bejut a lakásukba. A testület leszögezte, hogy az állampolgároknak joguk van az egészséges környezethez. Ugyanakkor senki sem sértheti meg másoknak az egészségvédelemhez és az egészséges környezethez való jogát sem.