A klímasztrájk odavág Budapest közlekedésének is

Publikálás dátuma
2019.09.27. 08:02
Klímavédő tüntetők egy augusztus 24-i , Kossuth téri megmozduláson
Fotó: Facebbok/Fridays for Future
A Lánchídon és a Bajcsy-Zsilinszky úton is lezárásokra számíthatnak péntek délelőttől az autósok.
Demonstráció miatt több forgalmas útszakaszon, köztük a Lánchídon forgalomkorlátozásra kell készülni pénteken Budapesten – írja a 24.hu, Budapesti Közlekedési Központ közleményét idézve. A közlemény szerint pénteken várhatóan 10.30 és 13 óra között szakaszosan és időszakosan lezárják a Clark Ádám teret, a Lánchidat, a Széchenyi István teret, valamint a József Attila utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca-Honvéd utca-Szalay utca-Kossuth Lajos tér útvonalat. A lezárt útszakaszon a keresztirányú forgalomban is rövidebb-hosszabb korlátozások várhatók.
A forgalomkorlátozások miatt változik a 2-es villamos, a 9-es, a 16-os, a 105-ös autóbusz, a 70-es, a 72-es, a 73-as és a 78-as trolibusz útvonala – írták. Szeptember 27-én tartják a harmadik globális klímasztrájkot, amelynek budapesti résztvevői a Clark Ádám téren gyülekeznek, majd átvonulnak a Kossuth térre. Az esemény Facebook-oldalán több mint négyezren jelezték, hogy részt vesznek a megmozduláson, 17 ezer embert pedig érdekel a demonstráció.
Szerző
Frissítve: 2019.09.27. 09:05

Dühös szülők tüntetnek az iskolaigazgatók védelmében Budaörsön

Publikálás dátuma
2019.09.27. 07:39
Pedagógusok fővárosi fáklyás tüntetése. A kép illusztráció
Fotó: Népszava
A két vezetőt évtizedek után mozdíthatják el a helyi iskolák éléről, a szülői munkaközösség értük és az oktatás szabadságéért is az utcára megy.
Demonstrációt szerveznek október elsején Budaörsön a Városháza előtt a szabad oktatásért, a magyar iskolákért és pedagógusokért, a budaörsi iskolaigazgatókért és a szülői önrendelkezésért - értesült a Budaörsi Infó. A tüntetést a helyi szülői munkaközösség szervezte, hátterében pedig a két helyi iskolaigazgató,a Herman Ottó Általános Iskola és az Illyés Gyula Gimnázium vezetőinek leváltása áll: „Nyár végén derült ki, hogy a két budaörsi iskolaigazgató Turcsik Viktor és Árendás Péter igazgatói pályázatát nem fogadták el, és csak egy évre nevezték ki őket. Mi úgy gondoljuk, hogy ez nagyon labilissá teszi az iskola életét. Mindkét igazgató hosszú évtizedek óta intézményvezető. Nagyon sokat köszönhet nekik az iskola, a gyerekek és a város is” – mondta a budaörsi blogoldalnak az egyik szervező, Ruzsonyi Ágnes.
A pályázatokról szóló felsőbb döntés augusztusra esett, amikor a szülők és a pedagógusok nagy része nyaralt, a visszajelzésre alkalmas fórumok pedig elérhetetlenek voltak. A tüntetést ezért is tették át október elsejére az igazgatók leváltása miatt aggódó szülők. „Úgy gondoljuk, hogy nem történik semmi pozitív változás, ha nem hívjuk fel a figyelmet, mi szülők és a szakma is! (...) Kiállunk azokért a pedagógusokért és igazgatókért, akik a mi gyerekeinkért dolgoznak és élnek. Mindkét iskolaigazgatóért, akiknek nem fogadták el a pályázatát, hiszen ez nem csak munka, hanem hivatás, és az életük.”
„Nem taníthatjuk arra a gyerekeinket, hogy csendben maradunk, akkor amikor ki kell fejeznünk a véleményünket. Ilyen mintát egyszerűen nem adhatunk nekik!”

- hangsúlyozta a megmozdulás fontosságát a blogoldalnak. Ruzsonyi Ágnes aláírásgyűjtésbe is kezdett, eddig 2400-an írták alá a petícióját. A szervezők szerint ott lesz a tüntetésen Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere és a két érintett iskolaigazgató is. Korábban már több tüntetést, megmozdulást is szerveztek az oktatási reformokért és a bürokrácia csökkentéséért Budaörsön: február 16-án, a miskolci tüntetésen párhuzamosan a városban is demonstráció zajlott, az eső ellenére több mint 500-an vonultak végig Budaörs utcáin. Június 7-én pedig az iskolák államosítása ellen tüntettek a budaörsi Városháza előtt.  
Szerző
Frissítve: 2019.09.27. 12:21

A történelmet szavakkal írják

Publikálás dátuma
2019.09.27. 07:20

Fotó: THIERRY ROGE / AFP/BELGA
Regényírók és esszéisták nyílt levele az új Európai Bizottság elnökének.
Nyílt levél Ursula von der Leyen asszonynak, az új Európai Bizottság elnökének Az amerikai elnök tragikomikus kirohanásai és a börleszkszerű, egyszersmind aggasztó Brexit saga visszhangjának közepette vettük észre, elnök asszony, az Ön elnöksége alatt felálló új Európai Bizottság szervezeti ábráját. Azt mondják nekünk, von der Leyen asszony, hogy Ön minden új biztosi hivatalt aprólékos gonddal nevezett el, sőt, egyes esetekben, például „Az emberek javát szolgáló szolgáltatásalapú gazdaság”-nál még vakmerő is volt.
Ön érti a szavak súlyát. Annál jobban felháborít minket, hogy a korábbi „Migrációs, belügyi és állampolgársági” biztosságból az „Európai életformánkat oltalmazó” biztosi tisztség lett. Ebben az elnevezésben az összes vagy csaknem az összes szó olyan, amelyet mi, regény- és esszéírók, a 2007-es alapítása óta az Európai Parlament által adományozott Európa Könyvdíj kitüntetettjei, akik mélyen és világosan kötődünk az európai eszméhez, csak elítélni tudunk.
Az „oltalmazás” már az első pillanatban a védekezésre utal, mintha az erőddé váló Európában külső inváziót kellene elhárítanunk. Ön, elnök asszony, ezzel azoknak az egyéneknek egyengeti az útját, akik el akarják adni ezt a fantazmagóriát, azoknak a mozgalmaknak, amelyek az emberek félelméből táplálkoznak. Kitől kell félni? Mit kell oltalmazni? A szellemet? A lelket – feltéve, hogy meg tudjuk határozni annak európai körvonalait?
Nem... Ön valójában „a mi Európai életformánk” garantálására gondol. Aggaszt minket a „miénk” kitétel, amely szemben áll a távoli és idegen „övékkel”. Az „életnek” még az említésétől is összerázkódunk, hiszen a Földközi tengeren és Európa határain minden éjjel és minden nap vesznek oda általunk sorsukra hagyott, semmibe vett nők és férfiak. Rémisztő az „életmódunk” vagy „életformánk” szavak lobogóként, mintegy reklámként való lengetése! Miért nem inkább: „életünk kényelme”...
Elnök asszony, a kultúráról szeretnénk szólni, amely ugyanannak a biztosnak, Margitis Schinasnak a területe, akihez a sport, a biztonság és a migráció is tartozik. A nyitottságról, a párbeszédről és a cseréről szeretnénk szólni. A humanizmusról, amely azon borzalmak ellenére, amelyeknek elkövetésében Európa határain belül és kívül bűnös volt, évszázadokon keresztül meghatározta a gondolkodását. Ki akarunk törni a külvilágba és a jövőbe, s nem szeretnénk gyáván visszahúzódni határaink közé és a múltba, amelynek elmúlásából a félelem révén gyártunk mítoszt.
Elnök asszony, a történelmet szavakkal írják. Nem szeretnénk, ha mandátumának kezdetét az Európa legrosszabb démonjaira utaló szavak terhelnék. Bizalommal várjuk Schinas úr portfóliójának új elnevezését. Az Európai Parlamenthez fordulunk, hogy a lehető legnagyobb többséggel utasítsa el az eddig javasolt elnevezést. Mert a szavak megmenthetnek minket. Vagy elpusztíthatnak.  Anna Bikont, Erri De Luca, Anthony Giddens, Paul Lendvai, Eduardo Mendoza, Jean-Pierre Orban, Philippe Sands, Roberto Saviano, Raffaele Simone, Marius Szczygiel, David Van Reybrouck – regényírók és esszéisták, az Európa Könyvdíj kitüntetettjei. (A levél egyszerre jelenik meg a párizsi Le Monde-ban, a bécsi Der Standardban és a Népszavában.)
Szerző