Előfizetés

A gyűlölet gyümölcse: leköpték Will Smith egyik kísérőjét a Bazilikánál (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.27. 09:00
A gyanútlanul álldogáló célpont és a köpésre készülő idős nő
Fotó: Facebook/George Black Cell
Célba ért a migránsozós kampány, a gyanútlanul álldogáló férfit egy idős nő köpte le.
Döbbenetes videót osztott meg csütörtökön Facebook-oldalán George Black Cell: a nigériai dj lefilmezte, ahogy egy idős „gyűlölettel teli” nő váratlanul odalép a Szent István téren álldogáló, fiatal fekete férfihez, leköpi, majd tovább siet. A felvételt először a 24.hu találta meg.
A dj szerint a leköpött férfi Will Smith koncertjén lépett fel, ám az biztos, hogy a világhírű színész és zenész stábjához tartozott, hiszen a rendezvényhez tartozó nyakba akasztót viselt. „Valaki talán azt mondaná, hogy a nő őrült volt, de szerintem undorító rasszista” - írta George Black Cell, aki a felvétel megosztására kérte követőit, hogy minél előbb megtalálják és bocsánatkérésre bírják a köpködőt.
A magyar hozzászólók közül többen is jelezték, elítélik a történteket, és hogy ez a magyar kormány gyűlöletpolitikájának, xenofób migránsozós propaganda eredménye. A helyzet hideglelős abszurditását jelzi, hogy miközben a stáb egy tagját bőrszíne miatt megalázták, a 168 Óra felvétele alapján a migránsozós kampányokért is felelős propagandaminiszter felesége, Rogán Cecília és Tiborcz István is ott bulizott Will Smith koncertjén. 

A klímasztrájk odavág Budapest közlekedésének is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.27. 08:02
Klímavédő tüntetők egy augusztus 24-i , Kossuth téri megmozduláson
Fotó: Facebbok/Fridays for Future
A Lánchídon és a Bajcsy-Zsilinszky úton is lezárásokra számíthatnak péntek délelőttől az autósok.
Demonstráció miatt több forgalmas útszakaszon, köztük a Lánchídon forgalomkorlátozásra kell készülni pénteken Budapesten – írja a 24.hu, Budapesti Közlekedési Központ közleményét idézve. A közlemény szerint pénteken várhatóan 10.30 és 13 óra között szakaszosan és időszakosan lezárják a Clark Ádám teret, a Lánchidat, a Széchenyi István teret, valamint a József Attila utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca-Honvéd utca-Szalay utca-Kossuth Lajos tér útvonalat. A lezárt útszakaszon a keresztirányú forgalomban is rövidebb-hosszabb korlátozások várhatók.
A forgalomkorlátozások miatt változik a 2-es villamos, a 9-es, a 16-os, a 105-ös autóbusz, a 70-es, a 72-es, a 73-as és a 78-as trolibusz útvonala – írták. Szeptember 27-én tartják a harmadik globális klímasztrájkot, amelynek budapesti résztvevői a Clark Ádám téren gyülekeznek, majd átvonulnak a Kossuth térre. Az esemény Facebook-oldalán több mint négyezren jelezték, hogy részt vesznek a megmozduláson, 17 ezer embert pedig érdekel a demonstráció.

Dühös szülők tüntetnek az iskolaigazgatók védelmében Budaörsön

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.27. 07:39
Pedagógusok fővárosi fáklyás tüntetése. A kép illusztráció
Fotó: Népszava
A két vezetőt évtizedek után mozdíthatják el a helyi iskolák éléről, a szülői munkaközösség értük és az oktatás szabadságéért is az utcára megy.
Demonstrációt szerveznek október elsején Budaörsön a Városháza előtt a szabad oktatásért, a magyar iskolákért és pedagógusokért, a budaörsi iskolaigazgatókért és a szülői önrendelkezésért - értesült a Budaörsi Infó. A tüntetést a helyi szülői munkaközösség szervezte, hátterében pedig a két helyi iskolaigazgató,a Herman Ottó Általános Iskola és az Illyés Gyula Gimnázium vezetőinek leváltása áll: „Nyár végén derült ki, hogy a két budaörsi iskolaigazgató Turcsik Viktor és Árendás Péter igazgatói pályázatát nem fogadták el, és csak egy évre nevezték ki őket. Mi úgy gondoljuk, hogy ez nagyon labilissá teszi az iskola életét. Mindkét igazgató hosszú évtizedek óta intézményvezető. Nagyon sokat köszönhet nekik az iskola, a gyerekek és a város is” – mondta a budaörsi blogoldalnak az egyik szervező, Ruzsonyi Ágnes.
A pályázatokról szóló felsőbb döntés augusztusra esett, amikor a szülők és a pedagógusok nagy része nyaralt, a visszajelzésre alkalmas fórumok pedig elérhetetlenek voltak. A tüntetést ezért is tették át október elsejére az igazgatók leváltása miatt aggódó szülők. „Úgy gondoljuk, hogy nem történik semmi pozitív változás, ha nem hívjuk fel a figyelmet, mi szülők és a szakma is! (...) Kiállunk azokért a pedagógusokért és igazgatókért, akik a mi gyerekeinkért dolgoznak és élnek. Mindkét iskolaigazgatóért, akiknek nem fogadták el a pályázatát, hiszen ez nem csak munka, hanem hivatás, és az életük.”
„Nem taníthatjuk arra a gyerekeinket, hogy csendben maradunk, akkor amikor ki kell fejeznünk a véleményünket. Ilyen mintát egyszerűen nem adhatunk nekik!”

- hangsúlyozta a megmozdulás fontosságát a blogoldalnak. Ruzsonyi Ágnes aláírásgyűjtésbe is kezdett, eddig 2400-an írták alá a petícióját. A szervezők szerint ott lesz a tüntetésen Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere és a két érintett iskolaigazgató is. Korábban már több tüntetést, megmozdulást is szerveztek az oktatási reformokért és a bürokrácia csökkentéséért Budaörsön: február 16-án, a miskolci tüntetésen párhuzamosan a városban is demonstráció zajlott, az eső ellenére több mint 500-an vonultak végig Budaörs utcáin. Június 7-én pedig az iskolák államosítása ellen tüntettek a budaörsi Városháza előtt.