Mégsem szabálysértően plakátolt Ferencváros polgármestere

Publikálás dátuma
2019.09.27. 14:22

Fotó: Facebook/Bácskai János
Az Index cikke alapján korábban azt írtuk, hogy a ferencvárosi polgármester választási plakátjait szabálytalanuk helyezték el a közlekedési táblákon, mert ez tilos lenne. Bár a KRESZ egyértelműen tiltja, hogy a közlekedési táblák oszlopaira bármilyen, a tábla tartalmához nem kapcsolódó felirat, plakát kerüljön, a választási törvény kampányidőszakban engedélyezi, hogy a plakátok a közlekedési táblák alá kerüljenek - helyesbített a portál. Így szabályosan hirdeti Ferencvárosban a behajtani tilos tábla a polgármestert, Bácskai Jánost, ahogyan a többi körzetben más kormánypárti vagy ellenzéki jelöltet, akiknek plakátjai szintén felbukkantak a közlekedési táblák oszlopain.
A közúti jelzőtáblákról szóló 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet kimondja: TILOS KÖZÚTI JELZÉSEN, ANNAK TARTÓELEMÉN, VAGY BÁRMELY MÁS, A FORGALOM SZABÁLYOZÁSÁRA SZOLGÁLÓ BERENDEZÉSEN OLYAN JELET, FELIRATOT VAGY TÁRGYAT ELHELYEZNI, AMELY NEM KAPCSOLÓDIK A SZÓBAN FORGÓ JELZÉS VAGY BERENDEZÉS CÉLJÁHOZ.
A fenti rendeletnél azonban erősebb jogszabály a választásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény, amelynek 144. paragrafusának 3. bekezdése kimondja: „PLAKÁT A KAMPÁNYIDŐSZAKBAN KORLÁTOZÁS NÉLKÜL ELHELYEZHETŐ.”
Szerző
Frissítve: 2019.09.27. 16:00

A jószomszédi viszonnyal magyarázzák, hogy Orbán a magyar himnuszt támadó párt elnökével pózolt

Publikálás dátuma
2019.09.27. 13:00
Andrej Danko és Orbán Viktor a szlovák-magyar válogatott meccsén 2019. szeptember 9-én
Fotó: Facebook/Andrej Danko - predseda SNS
A Szlovák Nemzeti Párt nemrégiben megakadályozta volna, hogy szlovákiai rendezvényeken „idegen himnuszt” énekeljenek – Orbán Viktort ez sem zavarta a barátkozásban.
Nagy felhördülést váltott ki, hogy Orbán Viktor szeptember 9-én, a szlovák–magyar válogatotti meccsen Andrej Dankóval, a korábban hírhedten magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt (SNS) új elnökével fotózkodott, és együtt nézték végig az amúgy a magyar válogatott vereségével záruló mérkőzést.
Dankó ugyan visszafogottabb az SNS korábbi vezetőjénél, Jan Slotánál, de pártjánál némi magyarellenesség azért most is belefér: március végén ők nyújtották be a szlovák parlamentnek azt a törvényjavaslatot, ami lényegében megtiltotta, hogy szlovákiai meccseken vagy bármilyen nyilvános rendezvényen idegen himnuszokat énekeljenek, a szabálysértőket pedig 7000 eurós bírsággal sújtották volna. A javaslat, ami kimondottan a dunaszerdahelyi DAC-csapat meccs eleji himnuszéneklést akadályozta volna meg, végül Andrej Kiska köztársasági elnök vétóján akadt el.
Orbán ennek ennek tudatában mégis vidáman ölelkezett a meccs során Andrej Dankóval, akitől egy aranyozott fokost is kapott – derült ki a szlovák politikus Facebook-oldaláról. A furcsa jelenetre Kocsi-Cake Olívió, a Párbeszéd politikusa kérdezett rá: „Tisztelt Miniszterelnök úr, – Miért játszik kettős játékot? Miért kokettál le azokkal a nacionalista politikai vezetőkkel, akik ellenségnek tartják a magyar kisebbséget? – Miért olyan európai szélsőséges politikusokkal barátkozik, akik saját hazájukban a magyarok életét nehezítik? Tisztelettel várom válaszát!” – fogalmazott Orbán Viktornak írt levelében.
Az üzenetre megszokott módon ezúttal sem Orbán válaszolt, hanem Dömötör Csaba államtitkár, aki szerint
  • a határon túli magyarok támogatása kiemelten fontos a kormány számára;
  • soha nem volt még Közép-Európában olyan erős egység és egyetértés az országainkat érintő legfontosabb kérdésekben, mint most;
  • Magyarország és Szlovákia sikeres és jó viszonya az egyik kulcsa az erős Európának. Fontos partnerei vagyunk egymásnak, és ebbe beletartozik az is, hogy a miniszterelnök a szlovák parlament házelnökével találkozik.
Magyarán, a közös jópofizás még úgy is belefért a miniszterelnöknél, ha az SNS korábban a teljes felvidéki magyarságot megfosztotta volna a magyar himnusz nyilvános éneklésének lehetőségétől. A szlovák radikális párt kísérletét nem bocsátották meg a válogatott meccsére érkező magyar szurkolók sem, azonban hasonlóan szégyenletes módon álltak bosszút: a meccs elején végig fütyültek a szlovák himnusz bejátszásakor, ami később zárt kapus meccset ért az UEFA döntése alapján.
Szerző

Beszakadt az út a Ferenciek terén

Publikálás dátuma
2019.09.27. 12:59

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A Kossuth Lajos utcában a BKK szerint sávelhúzással irányonként egy sáv járható, a Város Szíve Facebook-bejegyzése szerint alakul a közlekedési káosz a környéken.
Beszakadt az útpálya a Kossuth Lajos utcában a Ferenciek terénél. Sávelhúzással irányonként egy sáv járható, torlódik a forgalom. Az 5-ös, a 7-es, a 7E, a 8E, a 110-es, a 112-es, a 133E, és a 178-as autóbuszok megnövekedett menetidővel közlekednek – írta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán.
A Város Szíve Facebook-bejegyzése szerint a gödör másfél méter mély és több mint két sáv széles. Az út a hónapok óta felbontott részen szakadt be. Mint írják, nem ez az első jel, hogy a beruházás minősége nem a legtökéletesebb, néhány hete arról posztoltak videót, hogy ködszerű por kavargott ugyanott.
A poszt szerint a környéken teljes a közlekedési káosz, az Astoria, a Blaha Lujza tér „elesett”, és nem is várható, hogy egyhamar ki tudnák javítani a tönkrement útszakaszt. A klímasztrájk miatt egyébként amúgy is nehéz a belvárosi közlekedés, mint megírtuk, a demonstráció a éppen arra, a belváros több forgalmas útszakaszán is forgalomkorlátozásra kell számítani.
Szerző
Frissítve: 2019.09.27. 16:46