Előfizetés

Brexit: Johnson nem árulta el, megkereste-e Orbánt a halasztás megvétózásával kapcsolatban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.09.29. 17:18

Fotó: OLI SCARFF / AFP
A brit miniszterelnök csak annyit mondott: nem kívánja részletezni, hogy a tárgyalásokról milyen megbeszéléseket folytat a tagországok vezetőivel.
Boris Johnson brit miniszterelnök szerint jó esély van arra, hogy London megállapodásra jusson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről az Európai Unióval, de a „kapitulációs törvény” gyengíti a brit kormány tárgyalási pozícióit. Johnson rendszeresen ezzel a kifejezéssel illeti azt az ellenzéki kezdeményezésre elfogadott törvényt, amely megtiltja a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból és előírja, hogy a Brexit-egyezmény elmaradása esetén a miniszterelnöknek kezdeményeznie kell az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnál a jelenleg október 31-én esedékes kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig. Johnson, aki vasárnap, a kormányzó Konzervatív Párt manchesteri éves kongresszusának nyitónapján nyilatkozott a BBC televízió politikai magazinműsorában, a törvényre utalva kijelentette: ha Brüsszelnek az a sejtése támad, hogy reális esély van az Egyesült Királyság benntartására az EU-ban, az megfosztja a brit kormányt tárgyalási mozgásterének jelentős részétől. A brit miniszterelnök
egyértelmű igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a törvény ellenére továbbra is lehetséges-e a megállapodás nélküli Brexit október 31-én.

Kitért ugyanakkor annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy milyen módon tudná megkerülni a rendezetlen kilépést tiltó törvényt. Úgy fogalmazott: a brit kormány szándéka a megállapodás elérése az EU-val, erre van is jó esély, és ennek alapján nincs értelme „elméleti forgatókönyvekről” beszélni. A brit sajtóban rendre felmerülő találgatások egyike szerint Boris Johnson taktikai meggondolásokból lemondhat, másra – jó eséllyel a jelenlegi ellenzék soraiból választandó miniszterelnökre – hagyva a Brexit halasztásának kezdeményezését, abban a reményben, hogy az utána kiírandó előrehozott választásokon erőteljes Brexit-párti kampánnyal többséget szerezhet a jelenleg kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak. Johnson azonban a vasárnapi BBC-interjúban határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy vannak-e ilyen tervei. Kijelentette: azt vállalta, hogy a pártot és az országot átvezeti a jelenlegi nehéz időszakon, és az ő felelőssége, hogy ezt meg is tegye. A sajtó találgatásai között szerepel egy olyan forgatókönyv is, amely szerint Johnson a törvénynek megfelelően kezdeményezné a Brexit halasztását, de arra kérné az uniós országok vezetőit, hogy e kérést vétózzák meg. A brit kormányfő a BBC televízió vasárnapi interjúműsorában kitérően válaszolt arra a kérdésre, hogy folytatott-e erről tárgyalásokat más uniós vezetőkkel, köztük esetleg Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. Johnson úgy fogalmazott,
„rendkívül érdekes, de egyben kényes” tárgyalásokat folytat az EU-val, és nem kívánja részletezni, hogy e tárgyalásokról milyen megbeszéléseket folytat a tagországok vezetőivel.

Hozzátette ugyanakkor: egyértelmű, hogy a többi EU-tagország sem szeretné a Brexit-folyamat további elhúzódását, és azt sem, hogy Nagy-Britannia „kellemetlen, lázongó, bizonytalan helyzetű, együttműködésre kevéssé hajlamos” tagországként maradjon az EU-ban. A Brexit halasztásának kérdésében valószínűleg az uniós tagországok is megosztottak, de erőteljes az a nézet az EU-n belül, hogy most már ideje lenne továbblépni – mondta a brit miniszterelnök. Johnson ugyancsak kitért a válaszadás elől arra a kérdésre, hogy bocsánatot kért-e II. Erzsébet királynőtől, miután a brit legfelsőbb bíróság törvénysértőnek ítélte a parlamenti ülésszak lezárásáról hozott döntést. A brit kormányfő a hónap elején kezdeményezte az uralkodónál a jelenlegi ülésszak lezárását, ám a legfőbb brit fellebbviteli fórum által a héten egyhangúlag meghozott végzés szerint a királynőnek a parlamenti évad berekesztéséről adott miniszterelnöki útmutatás törvénysértő, és így jogi hatály nélküli. A legfelsőbb bíróság álláspontja szerint ugyanis a döntés ésszerű indokok nélkül akadályozta a parlamentet alkotmányos funkcióinak ellátásában a Brexit-határidő közeledte miatti kritikus helyzetben. Az alsóház már a végzés másnapján ismét összeült. A brit sajtó egybehangzó értesülései szerint az udvar rendkívül rossz néven vette, hogy Johnson ilyen helyzetbe hozta a királynőt. A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap kormányzati forrásokat idézve azt írta, hogy Johnson közvetlenül a legfelsőbb bíróság végzésének keddi kihirdetése után telefonon felhívta az uralkodót és elnézést kért tőle. A vasárnapi BBC-interjúban Johnson az erre vonatkozó kérdésre csak annyit mondott, hogy a brit politikai konvencióknak megfelelően nem adhat nyilvánosan felvilágosítást a királynővel folytatott megbeszéléseiről.

Brutális jelenetek: a rendőrök ütik-vágják és lövik a tüntetőket Hongkongban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.29. 15:04

Fotó: Twitter
Vasárnap gumilövedéket, könnygázt és vízágyút is bevetettek a tömeg feloszlatására.
Hongkongban legalább három helyen volt vasárnap ellenzéki megmozdulás a hatósági tilalom ellenére, és világszerte hatvan városban szerveztek nemzetközi tiltakozásokat a totalitarizmus és a "kínai zsarnokság" ellen - írja az MTI. Előző napon, szombaton is ezrek gyűltek össze Hongkonban, hogy megemlékezzenek a demokratikus reformokért öt évvel korábban indított "esernyős forradalom" kezdetéről. A város bevásárló negyedében vasárnap a rohamrendőrök könnygázzal oszlatták a tüntetőket, akik üvegpalackokkal és egyéb tárgyakkal hajigálták őket. Több ezren gyűltek össze a város egy másik részén, és indultak meg a kormányzatnak helyt adó épületkomplexum felé.
A hatóságok vízágyút vetettek be a tömeg megfékezésére, az épületegyüttest védő barikádok mögül pedig kék festéket lőttek a tüntetőkre, a későbbi azonosításuk elősegítésére. A tiltakozók a városban több helyen Molotov-koktélokat is dobáltak, a helyi érdekű vasút egyik állomásánál emiatt tűz ütött ki. Több pályaudvart lezártak. A rendőrség gumilövedékeket is bevetett a tüntetők ellen. 
Hongkong egyik parkjában mindeközben néhány százan békés demonstrációt tartottak, egy Peking-barát demonstráció is volt a városban, ahol a szervezők az évforduló békés ünneplésére szólították fel a lakosságot. A lassan négy hónapja tartó tüntetéshullámot eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltotta ki, mely alapján Hongkong bűnügyi eljárás esetén gyanúsítottakat adhatott volna ki Kínának. Carrie Lam hongkongi kormányzó szeptember elején visszavonta ugyan a tervezetet, de a megmozdulások addigra már általánosabb kormányellenes demonstrációkká váltak, és az aggodalmak szerint a Kínai Népköztársaság kikiáltásának jövő kedden esedékes 70. évfordulójára különösen hevessé válhatnak. 

Megrázta Amerikát annak a texasi rendőrnek a megölése, aki elérte, hogy turbánon hordhassa a seriff-csillagot

Pion István
Publikálás dátuma
2019.09.29. 14:43
Sandeep Singh Dhaliwal (
Fotó: Twitter
Sandeep Singh Dhaliwalt egy átlagosnak induló igazoltatás közben lőtték fejbe, hátulról. A seriff-helyettes 42 éves volt.
Sandeep Singh Dhaliwal volt az első texasi rendőr, akinek engedélyezték, hogy szolgálati egyenruháját vallásának előírásai szerint módosítsa: 2015-ben szakálla meghagyása mellett a rendőrsapkát turbánra cserélhette, szolgálat közben is viselhette, és erre tűzte fel seriff-csillagát is, ami Harris megye seriff-helyetteseként volt a rangjelzése. A texasi rendőr Houstonban halt meg pénteken napközben. A rendőrautó fedélzeti kamerája rögzítette a gyilkosságot. Dhaliwal seriff-helyettes egy félreállított másik autó 47 éves, Robert Solis nevű sofőrjéhez sétált, elkérte iratait, majd miközben visszaindult a szolgálati kocsi felé, Solis kiszállt az autójából, Dhaliwal után rohant, és hátulról egyszerűen fejbe lőtte. A gyanúsítottnak kiterjedt bűnügyi története van. 2017 óta kereste a rendőrség fegyveres rablás és gyilkosság miatt, korábban pedig rablás és emberrablás is volt a számláján. A seriff-helyettes halálának estéjén százak zarándokoltak családjának házához, mécsesekkel és virágokkal fejezték ki gyászukat és együttérzésüket.
"Nincs szó, amely hangot adhatna szomorúságunknak. Kérjük, foglalják imáikba családját és kapitányságát" - írta Twitteren Ed Gonzalez, Harris megye seriffje, Dhaliwal közvetlen felettese. A seriff-helyettest vallási közösségének tagjai és munkatársai is nagyon szerették, sőt sokan csodálták, a tolerancia és a megértés mintapéldájának tartották, így érthető, ha sokkolóan hatott rájuk halálának híre. De Amerika-szerte gyászolják, hiszen vallási előírásoknak sikerült érvényt szereznie a rendőrség kötelékén belül, aminek híre bejárta az Egyesült Államokat. De ezen felül is rengeteg személyes történet kering róla átlagos polgárok tolmácsolásában, akik találkozhattak vele szolgálat közben. Egy nő például arról számolt be, hogy egyszer összefutottak vele az utcán, és 4 éves gyermeke elárulta Dhaliwalnak, ha felnő, rendőr lesz. "A seriff-helyettes azt válaszolta a fiamnak, hogy változtassa meg a világot, és kövesse az álmait" - írta. "Nevetett és viccelődött mindenen, és ragyogó benyomást tett a fiamra, aki süket. Részvétünket küldjük a családjának és a rendőri közösségének" - írta egy másik nő, aki a találkozásról videót is posztolt, amiben Dhaliwal egy bilinccsel szórakoztatja a gyereket.
Amikor nem volt szolgálatban, akkor is talált módot arra, hogy ahol szükség van rá, ott segítsen. A Harvey hurrikán 2017-ben Houstonban pusztított, a seriff-helyettes önkéntesként szervezte az emberek életét és munkáját. A szintén 2017-es Maria hurrikán után pedig Puerto Ricoba utazott, hogy a helyszínen tudjon segítseni.      Sylvester Turner, Houston polgármestere szerint Dhaliwal „városunk, megyénk, államunk és nemzetünk bátor, úttörő rendészeti tisztje volt”. Ted Cruz texasi szenátor is megemlékezett a seriff-helyettesről, akinek személyében hőst gyászol az állam. Egy rövid történet jól jellemzi Dhaliwal rendőri hivatástudatát, és azt is, hogy mennyire fontos volt számára a vallás: amikor megkapta az engedélyt, hogy szakállat és turbánt viseljen szolgálat közben, éppen szabadnapos volt, mégis bement dolgozni, hogy minél hamarabb megélhesse a pillanatot, amikor életében először szakállasan, turbánnal a fején kezdi meg a szolgálatot. Kollégái végigkísérték Dhaliwal holttestét a halál beálltát megállapító kórháztól a halottasházig, és amikor az autóból kiemelték az amerikai zászlóval letakart koporsót, az épület bejáratáig sorfalat álltak neki.
2012-ben Washington seriffhivatala volt az első amerikai rendőri erő, amely engedélyezte a szikheknek, hogy vallási előírásaik szerint módosítsák egyenruhájukat. A turbán a szikh férfiak hagyományos vallási viselet, alatta jellemzően vágatlan hajjal, hozzá pedig szakállat viselnek. A szikhek szerint a turbán viselet „nyilvános elköteleződés saját hagyományainak értékei mellet, beleértve a szolgálatot, az együttérzést és az őszinteséget”.