Előfizetés

Pintér szerint nincs nyomás a rendőrségen, hogy az mindig csak az ellenzéket vegzálja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.30. 15:31
Polt Péter és Pintér Sándor
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A belügyminiszter szerint "a törvények mindenkire egyaránt vonatkoznak, a rendőrség pedig a leghatározottabban lép fel a választási csalások ellen".
A Pikó András ellenzéki józsefvárosi polgármesterjelölt kampányközpontjában tartott házkutatás után több országgyűlési képviselő is arra akart volna magyarázatot kapni, hogy a rendőrség miért csak bizonyos alkalmakkor ugrik, ha választási csalás gyanúja merül fel. Legutóbb Arató Gergely - írja az Index.hu -, a DK országgyűlési képviselője hozta példaként a budapesti VIII. kerületben történteket, összevetve a 2018-as országgyűlési választáson történt esettel, amikor 341 ajánló adatai azonosak voltak a Fidesz és a Lendülettel nevű kamupárt jelöltje esetében, ám az aláírások különböztek.
Pikó András és Karácsony Gergely a Patyolat bárban, mikor razziát tartott a rendőrség a polgármester-jelölt kampányközpontjában
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
"Vállalja-e a politikai és jogi felelősséget azért, hogy a rendőrség Magyarországon is a kormánypárti választási kampány része lett, amelyik zaklatja, akadályozza és megfélemlíti az ellenzéki jelölteket?"

- szegezte a kérdést Pintér Sándor belügyminiszternek Arató. Pintér erre azt bizonygatta, hogy "a törvények mindenkire egyaránt vonatkoznak, a rendőrség pedig a leghatározottabban lép fel a választási csalások ellen". Szerinte nincs nyomás a rendőrségen, hogy az ellenzékkel szemben azzal a kirívó szorgalommal dolgozzon, mint amit a látszat sugall.
Hasonló kérdést tett fel a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio is Polt Péter legfőbb ügyésznek. Ő arra volt kíváncsi: "miért alkalmaznak kettős mércét, amikor választással kapcsolatos bűncselekményeket kell feltárni?" A konkrét kérdésre választ nem kapott, de kiderült, hogy még most, másfél évvel később is nyomoznak a 2018 áprilisában a választások után eltűnt kamupártok ügyében.

Győri Enikő vagy Járóka Lívia lehet Orbán Viktor B-terve

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.09.30. 13:10
Járóka Lívia az EP-ben
Fotó: Fred Marvaux / Európai Parlament
A miniszterelnök nem megy el a falig Trócsányi László megvédésében – erről beszéltek Fidesz-képviselők a Népszavának.
Tesz még egy kísérletet Ursula von der Leyennél Orbán Viktor azért, hogy Trócsányi Lászlóból uniós biztos legyen, de ha azt látja, hogy ezen múlhat az egész Bizottság sorsa, akkor visszalépteti a magyar jelöltet és jön a B-terv – erről beszéltek fideszes magyar parlamenti és EP-képviselők a párt vasárnapi kongresszusán a Népszavának. Trócsányi Lászlót másodszor is összeférhetetlennek találta az Európai Parlament jogi szakbizottsága hétfőn délelőtt, így most elvileg Ursula von der Leyen kezében van a döntés, hogy megpróbálja a magyar biztosjelölttel együtt az EP elé terjeszteni a leendő Európai Bizottság tagjainak névsorát, vagy felkéri Orbán Viktort, hogy válasszon mást. Bár a kongresszusi felszólalók harcias hangot ütöttek meg az üggyel kapcsolatban (Deutsch Tamás például „nyílt politikai lincselésnek” nevezte Trócsányi bizottságbeli elkaszálását, amit „politikai verőlegények és verőleányok hajtottak végre”, természetesen azért, mert a magyar igazságügyi miniszter a bevándorlás megállításán munkálkodott), háttérbeszélgetéseink alapján úgy tűnik, csendben a párton belül is felkészültek arra, hogy más jelöltre lesz szükség. Mivel az Európai Parlamentnek egyben kell majd szavaznia a 28 biztosról, elvileg előfordulhat, hogy ha Trócsányi László is köztük lesz, az egész Bizottságot elutasítják. Erre mondták fideszes forrásaink, hogy ha ennyire éles lesz a helyzet, a magyar kormányfő nem fog kockáztatni és új jelöltet ajánl majd Ursula von der Leyennek. 
Érdekes egyébként, hogy Orbán Viktor már maga is megemlítette ezt a lehetőséget, amikor múlt pénteki rádióinterjújában azt mondta, van a fejében második, harmadik, sőt negyedik lehetőség is. Ezzel kapcsolatban egyébként a kongresszuson több lehetőséget is hallottunk – érdekesség, hogy valamennyien nők. A legtöbben Győri Enikőt említették első számú második jelöltnek, a volt római és madridi nagykövetet diplomáciai körökben is esélyesnek tartják egyébként. Győri Enikő (Trócsányi Lászlóhoz hasonlóan) otthonosan mozog az uniós közegben, szakmai felkészültségét senki nem vitatja és régóta Orbán Viktor bizalmasai közé tartozik. Győri Enikő ezzel kapcsolatos kérdésünkre a kongresszuson csak annyit mondott, hogy nem lesz uniós biztos, „mivel a magyar kormánynak megvan a maga kiváló jelöltje Trócsányi László személyében”. Győri Enikőn kívül Járóka Líviát is többen említették. Ő ráadásul az EP alelnöke is, eddigi munkájával még a rivális frakciók elismerését is kivívta, így elég valószínűtlen lenne, hogy leszavazzák. Szóba került még Varga Judit igazságügyi miniszter is. Ő szintén alkalmas lenne és uniós tapasztalattal is bír, de frissen kinevezett igazságügyi miniszterként kérdés, vonzó lenne-e számára egy biztosi tisztség. Ráadásul Orbán Viktor éppen azért kérte fel miniszternek, mert tudható, hogy az új Bizottsággal nagyon komoly jogi csatározásokra készül a kormány és ebben elsősorban Varga Juditra számít Orbán Viktor. Egy biztos: sok idő nincs a döntésre, vélhetően még a héten eldől, hogy ki lesz a magyar jelölt.

Bohócot küldtek a közmédiánál tiltakozó ellenzéki képviselőkre

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.09.30. 12:05

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A vezérigazgatóval sem jutottak semmire.
Hétfő reggel újra beléptek az MTVA épületébe ellenzéki képviselők, hogy tárgyaljanak a köztévé vezetőségével az ellenzék közleményének beolvasásáról. Mint arról beszámoltunk, a bíróság nemrégiben kimondta, törvénytelen volt, hogy az MTVA őrsége erőszakkal távolította el az ellenzéki képviselőket tavaly decemberben az épületből, illetve törvénytelenül kért az intézmény birtokvédelmi végzést a képviselőkkel szemben. Szombaton négy DK-s képviselő már belépett az épületbe, ahol a köztévé kamerájába beolvasták a közleményüket, ám azt a köztévé nem adta le, hanem helyett – a fidesz aktuális kampányjelszavának megfelelően - „Újra cirkuszolnak az ellenzékiek” címmel lejárató riportot közölt az eseményről. Hétfő délelőtt Varju László és Gréczy Zsolt Dk-s, Hadházy Ákos független, Harangozó Tamás szocialista, Kocsis-Cake Olivio Párbeszédes, illetve Bősz Anett liberális képviselőt beengedték az épületbe. Papp Dániel vezérigazgatóval tárgyaltak, ám - mint később közölték - semmiféle konkrét választ nem kaptak tőle sem arra, miért van az, hogy a miniszterelnök kéthetente beszélhet a közrádióban, míg ellenzéki pártvezető az elmúlt évben élő műsorban nem szerepelhetett. Közölték velük azt is, hogy nem fogják beolvasni az ellenzék nyilatkozatát sem.
A bejárat előtti sajtótájékoztatón megjelent egy idősebb úr bohócjelmezben, gumilabdával dobálta az ellenzéki képviselőket, majd ledobta magát a földre. Végül Hadházy Ákos karon fogta az urat és megkérdezte tőle, szerinte ők miért mentek be az épületbe.  A bohócjelmezes idős férfi válasz helyett a nyugdíjemelésről kezdett kiabálni, majd az unokája nevét is üvöltözte. Később is többször ledobta magát a földre és a lábával kalimpált. Miért cirkuszoltok? - üvöltözte a Fidesz aktuális kampányszlogenjét. Az eseményen az ismert kormánypárti troll, Bede Zsolt is közbekiabálással zavarta az eseményt. A férfi kérdésünkre csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy Jánosnak hívják.
A sajtótájékoztatón Gréczy Zsolt elmondta: a magyar televízió és a rádió jelenleg nem a magyar népé, hanem pártszolgálatot teljesíti és azért jöttek el újra, hogy próbáljanak érvényt szerezni a bírósági döntésnek.
Varju László szerint két konkrét követelésük van: egyrészt hogy beolvassák az ellenzéki képviselők követeléseit, másrészt ne akarja az MTVA befolyásolni az önkormányzati választásokat, ne csak hírhamisítás legyen, hanem adjanak hírt valódi vitáról, így szervezzék meg a Tarlós-Karácsony vitát. Hadházy Ákos szerint a korrupcióellenes harc legfontosabb része a nyilvánosságért való harc. Orbán gyakran vitatkozik azzal a felvetéssel, hogy Magyarországon nincs sajtószabadság - emlékeztetett -, de, "ebben az intézményben nulla alkalommal volt ellenzéki képviselő és nulla ellenzéki polgármesterjelölt jöhetett ebbe az épületbe. Erről a nulláról szeretnénk kérdezni a hírhamisító vezetőt, Papp Dánielt." Hadházy szerint az MTVA élén konszenzusos vezetés kell, Pappnak távoznia kell és el kell érni a kormánypropaganda törvényi tiltását. Harangozó Tamás arra emlékeztetett, hogy jelenleg 80-90 milliárd forintból üzemel a fideszesített közmédia, az igen alacsony nézettség mellett ez pénzégetés vagy pénzkidobás. A legnagyobb probléma azonban az, hogy az intézmény folyamatosan megsérti a törvényt. Ez nonszensz - mondta Harangozó – emlékeztetve arra, decemberben ő maga írta azt a néhány soros ellenkérelmet, amikor a III. kerületi jegyző végrehajtó emberként és nonszensz eljárással ki akart tessékelni az épületből az ellenzéki képviselőket. Annyival vagyunk előrébb, hogy mára a bíróság is kimondta, törvény szerint nekik joguk van az épületben lenni - mondta Harangozó hozzátéve: nem szeretnénk mást elérni, hogy a közmédia tartsa be a rá vonatkozó törvényeket.