Karácsony Gergely;önkormányzati választások;soros EU-elnök;Antti Rinne;

Közvetlen uniós forrásokat kért a finn miniszterelnöktől Karácsony

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt a jelek szerint számít rá, hogy az ellenzéki vezetésű városok egy fityinget sem kapnak majd. A túlélés záloga lehet, ha Brüsszel közvetlenül küld nekik támogatást.

A kormány forráselosztási mechanizmusait megkerülve, helyi szinten támogathatná az EU az ellenzéki vezetésű magyar városokat – lényegében ezt ajánlotta Karácsony Gergely hétfőn s finn miniszterelnöknek.

A főpolgármester-jelölt Tóth Bertalan MSZP-elnök és Mesterházy Attila társaságában beszélgetett a hétfőn Budapestre látogató szociáldemokrata Antti Rinnével, aki egyben az unió soros elnökségét is képviselte.

A találkozó után a három politikus rövid beszámolót tartott a finn követség kapuja előtt: mint elmondták, ellenzéki szempontból próbálták bemutatni Magyarország helyzetét Rinnének, aki sok sikert kívánt nekik a jogállamiság helyreállításához – és azt is hangsúlyozták a finn miniszterelnöknek, hogy ők, az önkormányzati választásokra összefogó ellenzék szeretnék az unión belül tartani a magyar államot.

Magyarországgal szemben furcsa dilemma áll fent: sok más kormányhoz hasonlóan a miénk is letért az európai értékek útjáról, és ennek semmi következménye nincs – mondta Karácsony, majd megjegyezte, hogy az Orbán-kabinet a a saját hibáiból bekövetkező uniós forrásmegvonásokat is úgy tálalja, mintha azzal az EU Magyarországot büntetné.

Karácsony szerint az unió közvetlenül támogathatná a városokat, amik az EU-s elvárásokat teljesíteni tudják – ahol pedig ellenzékiek lesznek a vezetők, ott a települések is kiállják a jogállamiság próbáját, és megfelelnek az antikorrupciós elvárásoknak.

A főpolgármester-jelölt igyekezete érthető, hiszen Gulyás Gergely miniszter személyesen ígérte meg Budapestnek, hogy Tarlóssal együtt búcsúzhatnak a kormány által biztosított ezermilliárdos városfejlesztési kerettől is. A fenyegetésnek beillő üzenet ráadásul a Kúria szerint nem is jogsértő, mert hát a Fidesz által formált Alaptörvény nem írja elő az állami szervek semlegességét a választási kampányban.