Előfizetés

Nem fér bele Tarlós „megafonos” incidense

Népszava
Publikálás dátuma
2019.10.01. 06:00

Fotó: Youtube / Mérce
A budapestiek 43 százaléka szerint romlott Tarlós István megítélése a „megafonos” akciója után – derült ki a Publicus Intézet friss kutatásából, amelyet a Népszava megbízásából készített.
A főpolgármester korábban Tordai Bencével veszett össze egy nyilvános eseményen, miután a Párbeszéd politikusa arra akarta rábírni, hogy vitázzon Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével. Tarlós végül megafont tartott Tordai Bence arcához és úgy kommunikált az ellenzéki politikussal. A megkérdezettek 59 százaléka hallott erről az incidensről, a fideszes voksolók fele is. Egyedül nekik tetszett az akció: a kormánypártiak 30 százaléka szerint ettől tovább javult Tarlós megítélése. Ugyanakkor a bizonytalanok 52 százaléka, az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Momentum szavazóinak nagyjából 80 százaléka, valamint az LMP és a Jobbik voksolóinak 55 százaléka szerint romlott a főpolgármester pozíciója.
Ehhez kapcsolódóan a Publicus arra is rákérdezett, hogy a politikusok között belefér-e a Tarlós-Tordai vitához hasonló esemény. A nagy többség, 73 százalék szerint nem, a fideszesek 52 százaléka is ezen az állásponton volt.
A kutatásból az is kiderült, hogy a budapestiek nagy többsége, 72 százaléka hallott arról, hogy az ellenzéki főpolgármester-jelölt több alkalommal is vitára hívta Tarlóst. Arról pedig 82 százalékuk tud, hogy a jelenlegi főpolgármester különböző indokokkal kitért a vita elől. A megkérdezettek több mint fele úgy látja, az lett volna a helyes, ha Tarlós kiáll vitázni, egyedül a Fidesz szimpatizánsok értenek egyet a főpolgármesterrel: 71 százalékuk úgy véli, jól tette, hogy nem állt ki Karácsonnyal.
A felmérés során - amely Karácsony Gergely mondatait titokban rögzítő hanganyag nyilvánosságra kerülése előtt készült - azt is megkérdezték a biztosan szavazóktól, hogy kire húznák az x-et a főpolgármester-választáson. E szerint továbbra is hajszálnyi a különbség Tarlós és Karácsony között, a kormánypárti jelölt 49, míg az ellenzéki aspiráns 47 százalékon áll. Puzsér Róbert – a Publicus szerint – a szavazatok négy százalékra számíthat, míg Berki Krisztián nulla százalékon áll.

Századvég: A DK a második

A kormánypárti Századvég Alapítvány szeptemberi pártpreferencia-vizsgálata szerint a Fidesz-KDNP-re a teljes népesség 37 százaléka voksolna, a DK és a Momentum bázisa 8-8 százalék, a Jobbik támogatottsága 6 százalék, míg az MSZP-re 5 százalék szavazna. Az LMP és a Mi Hazánk Mozgalomra  tábora 2 százalékos, a bizonytalanok aránya 29 százalék.

Orbán bejelentette: Várhelyi Olivér az új biztosjelölt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.30. 21:58

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A jogállamiság Magyarországon nem jogi, hanem becsületbeli kérdés - jelentette ki Orbán Viktor hétfő este, az EU soros elnökségét betöltő Finnország kormányfőjével, Antti Rinnével tartott közös sajtótájékoztatón. Ugyanakkor közölte: Várhelyi Olivér nagykövetet, a brüsszeli állandó képviselet vezetőjét jelöli Magyarország uniós biztosának.
Az Európai Parlament jogi bizottsága hétfőn megerősítette múlt heti döntését, amely szerint összeférhetetlenség van az eredeti magyar jelölt, Trócsányi László biztosi pozíciója, valamint a Nagy és Trócsányi ügyvédi iroda tevékenysége között. A kormányfő kérdésre közölte: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság megválasztott elnöke azt kérte tőle, jelöljön más biztost. A miniszterelnök erre azt felelte: "különleges helyzetben" van, tekintettel arra, hogy Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter a Fidesz listavezetője volt az EP-választáson, és előre jelezték, hogy biztosjelöltként számítanak rá. Ez a lista 53 százalékot kapott, "azt gondoltuk, ez egy erős demokratikus legitimáció lesz, és ez megkönnyíti a bizottság elnökasszonyának és az EP-nek a döntését is", de ez nem így történt - fejtette ki. "Nem utasítottam el az elnökasszony kérését, de abba nem mehetek bele, hogy bárki más, például az EP válogasson magyar politikusok közül a magyar nép helyett" - közölte a kormányfő, aki ezért - mondta - egy technokratát jelölt a posztra, nem pedig egy politikai delegáltat.
Mint korábban megírtuk, a nemrég újraválasztott finn miniszterelnök nem barátkozni jött Magyarországra, hanem többek között éppen erről a témáról tárgyalni, mivel a finn elnökség az egyik fő célkitűzésének tekinti a mechanizmus kidolgozását. A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón a kötelező udvariassági körök után Antti Rinne azt mondta, elkötelezettek amellett, hogy az új uniós költségvetési ciklusban a támogatások odaítélésénél legyen szempont az is, hogy egy tagállam hogy áll a klímavédelem, a bevándorlás ügyéhez, milyen a jogállamiság állapota az országban. Kérdésre válaszolva Orbán Viktor sem zárkózott el egy ilyen mechanizmus elől, de azt mondta, már most is léteznek szabályok, melyek feltételekhez kötik a pénzek folyósítását, ha egy állam rosszul működik, akkor ezeket vissza lehet tartani, így „nem érti, miért kell újra feltalálni a kereket”, de ha lesz egy pontos, kiérlelt, leírt javaslat, megfontolják. Szintén kérdésre válaszolva Orbán Viktor „fake newsnak” nevezte, hogy uniós pénzek jutottak volna vejének, Tiborcz Istvánnak. Annti Rinne ezzel kapcsolatban azt mondta, szerinte az EU-ban megvan a hatékony ellenőrzési mechanizmus a pénzek helyes felhasználására. 

Hétfőn megkezdődött a tanítás a bécsi CEU-kampuszon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.09.30. 20:49

Fotó: Central European University
A rektor szerint 88 ország tanulóit fogadják az új épületben, de magyarországi bázisukról sem mondanak le.
Hétfőn megkezdődött a tanítás a CEU bécsi kampuszán, olvasható az intézmény hivatalos honlapján. A bejelentést a 24.hu szúrta ki.
A Quellenstrassén üresen álló épület egyetemmé vált. A tanítás kezdetét veszi. Ez valóban emlékezetes

– fogalmazott a CEU közösségének eljuttatott levelében Michael Ignatieff elnök és rektor. Mint írta, kevesebb mint egy évvel ezelőtt a magyar kormány kikényszerítette, hogy Bécsbe költözzenek, de a CEU dolgozóinak kemény munkájának köszönhetően új épületet találtak, ami nyitásra időben elkészült, és ahol 88 különböző ország hallgatói tanulhatnak.
Félreértés ne essék: ma megnyitunk Bécsben, de erős akadémiai jelenlétünket fenntartjuk abban a városban, amit a spirituális otthonunknak tekintünk. Az akadémiai szabadságért vívott küzdelmünk folytatódik Magyarországon

 – tette hozzá Michael Ignatieff.  Az euronews.hu szerint a CEU 2022 végéig maradhat Magyarországon, de eltökélt abban, hogy ez után a dátum után is fenntartsa jelenlétét Budapesten. Miközben oktatási részlegét Bécsbe költözteti, bizonyos akadémiai jelenlétet és tudásanyagot Budapesten hagy: ilyen lesz például az egész régió számára jelentős archívum, a Vera and Donald Blinken Open Society Archives (OSA). Az idei tanév átmeneti időszaknak számít, mivel az elsőévesek még Budapesten is töltenek időt, de már Bécsben is járnak órákra. Idén ősszel több mint 300 amerikai diák települ át Bécsbe. Az egyetem szombat reggel utaztatta ki Bécsbe több száz diákját budapesti kollégiumából.