Előfizetés

Napsütéses, meleg idővel nyit az október, de hamarosan fordulat jön

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.01. 07:16
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kedden a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között várható.
Két hidegfront között átmeneti nyugalom következik hazánk időjárásában, ám ez nem tart majd sokáig – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint kedden általában derült vagy kissé felhős lesz az ég, de reggel, kora délelőtt a Dunántúlon és a középső országrészben még sok lesz a felhő, később azonban ott is kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A déli szél az Észak-Dunántúlon megerősödik, Sopron térségében viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között várható, késő estére 14, 20 fokra hűl le a levegő. Szerdán északnyugat, nyugat felől egyre többfelé valószínű eső, zápor, néhol zivatar is lehet. A délnyugati, majd az északnyugatira forduló szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. Csütörtökön akár már 10 fokkal is hidegebb lehet.

Ellenzékben a Fidesz is vitázna

Vas András
Publikálás dátuma
2019.10.01. 07:15

Fotó: LENGYEL RÓBERT FACEBOOK-OLDALA
Gruber Attila, a Fidesz-KDNP jelöltje levélben hívta nyilvános vitára Lengyel Róbertet, az ellenzéki összefogás, a Becsülettel Siófokért polgármesterjelöltjét, a balatoni város regnáló polgármesterét. Egyelőre nem tudtak megegyezni a a vita helyéről és idejéről.
Lengyel el is fogadta a kihívást, ám a felek egyelőre nem tudtak megegyezni nemhogy a vita helyéről és idejéről, de még az egyeztetés időpontjáról sem: a polgármester ajánlotta időpont nem felelt meg Grubernek, aki egy másik dátumot javasolt, ám utóbb e mögül is kihátrált. Ennek ellenére már maga a nyilvános vita kormánypárti felvetése is meglepetés, a Fidesz-KDNP-s vezetők ugyanis rendre elutasítják az ellenzéki megkereséseket. Tarlós István főpolgármester sem hajlandó vitázni ellenzéki kihívójával, Karácsony Gergellyel, de a vidéki nagyvárosokban sem állnak ki a kormánypárti indulók. (Még azok sem – mint Pécsen Vári Attila - akik először indulnak jelöltként.) A legtöbben mégis arra hivatkoznak, hogy az ellenzék csak kampányfogásként akarja felhasználni a nyilvános vitát. - Egy normális országban a mindenkori kampány része a vita, ez az időszak ugyanis éppen a választók tájékoztatásáról szól – mondta a Népszava megkeresésére Juhász Attila, a Political Capital főmunkatársa. A vita a jelöltek megismertetését, programjuk bemutatását és ütköztetését jelenti, éppen ezért értelmetlen kampányfogásként beállítani. Juhász Attila hozzátette, a Fidesz számára régóta a központi politikai stratégia része, hogy képviselőik, jelöltjeik nem hajlandók kiállni, ugyanis nem akarják „láthatóvá tenni” az ellenfeleiket. - Ez az alapelv. Persze, ahol a kormánypártok kényszerültek ellenzéki szerepre, ott értelemszerűen láthatóvá akarnak válni – folytatta a Political Capital főmunkatársa. – Mivel meglehetősen kevés helyen nem kormánypárti a polgármester, így a Fidesz számára ez nem jelent problémát, különösen azért, mert a Fidesz-KDNP nemcsak ebben a kérdésben viselkedik ellentmondásosan. Ráadásul a következményektől sem kell tartani, a kormánypárti választókat ugyanis nem zavarja, ha ugyanabban a kérdésben ambivalens a Fidesz-KDNP kommunikációja. Jó példa erre például a klímaváltozás, amelyben vezető fideszes politikusok egymással teljesen ellentétes nyilatkozatokat tesznek.

Kovács Zoltán: Magyarország vétózni fog, ha az unió összekapcsolja a támogatásokat és a jogállami normák teljesítését

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.10.01. 06:50

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Ha egyes tagállamok mégis ragaszkodnak ehhez, akkor nem lesz költségvetési előirányzat.
Magyarország megvétózza az EU következő, hosszú távú költségvetését, ha az unió összekapcsolja a felzárkóztatási alapokból folyósított támogatásokat és a jogállami normák teljesítését. Ezt Kovács Zoltán jelentette be, mert szerinte itt puszta politikai zsarolásról van szó, és félreértés, amit a finn kormányfő a szervezet soros elnökeként mondott, hogy ti. minden tagállam egyetért az új feltételrendszer alkalmazásával – írja a Bloomberg. Mint emlékezetes, a kérdés napirenden szerepel Brüsszelben, amikor az új, hét évre szóló közösségi költségvetés tervezetét vitatják meg. A lap szerint azonban a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár úgy véli, az uniónak más fórumot kell találnia, ha a tagállamokat a demokratikus normák betartására kívánja ösztönözni, mivel azt külön kell választani a leendő büdzsétől. Ám ha egyes tagállamok mégis ragaszkodnak hozzá, akkor nem lesz költségvetési előirányzat, mert a magyar fél él a vétójogával.