Előfizetés

A hongkongi tüntetések erőszakba torkolltak, a rendőrség mellkason lőtt egy tüntetőt - videó

Pion István
Publikálás dátuma
2019.10.01. 12:12

Fotó: ISAAC LAWRENCE / AFP
A rendfenntartók éles lőfegyverrel, a tüntetők Molotov-koktélokkal támadnak.
 Miközben a Kínai Népköztársaság katonai puccparádéval ünnepli megalakulásának évfordulóját, addig Hongkongban eszkalálódik a tüntetők és a kínai rendfenntartók közti konfliktus. A hónapok óta tartó tüntetéseken a rendőrség eddig vízágyút, könnygázt és gumilövedéket vetett be, de ma előkerültek az éles lőfegyverek is, a tüntetők pedig Molotov-koktélokat dobálnak, rengeteg az összecsapás.
Több ezer fekete ruhába öltözött tüntető vonult utcákra kedden Hongkong központjában, azt követelve a Kínai Kommunista Párttól (KKP), hogy "adja vissza a hatalmat a népnek". A demonstrálók a rendőri tilalom ellenére gyűltek össze ismét, hogy tüntessenek a demokráciáért és az emberi jogokért. Az egyik aktivista az évfordulós ünnepségekre utalva azt mondta az MTI szerint, hogy azt akarják a KKP tudomására hozni, hogy a hongkongi embereknek nincs semmi ünnepelnivalójuk, sőt ellenkezőleg, "gyászolnak amiatt, hogy a kommunista párt 70 éves uralma alatt lábbal tiporták az emberek demokratikus jogait Kínában és Hongkongban". A nemzetközi hírportálok tudósításai szerint lőfegyverekkel figyelmeztetőlövéseket adnak le a rendőrök, ezekről több videó is készült. Az alábbin tisztán hallatszanak a lövések, és a lövések után pisztolyukat a tüntetőkre fogó rendőrök is jól látszanak.
Szinte minden hírportál beszámolt arról is, hogy egy tüntetőt éles lőszerrel mellkason lőttek. A helyi kórházi hatóság szerint eddig 15 ember sérült meg a mai összecsapásokban, közülük egy ember kritikus állapotban van. A South China Morning Post (SCMP) szerint a kritikus állapotban lévő sérült a mellkason lőtt tüntető.
A lap jelentése szerint a korábban lelőtt tiltakozó ötödik osztályos diák volt, ami azt sugallja, hogy 18 évesnél fiatalabb.

Az AFP szerint a hongkongi rendőrség elismerte, hogy mellkason lőttek egy tüntetőt. Hozzátették: a sebesült tüntető elsősegélyt kapott a rendőröktől, mielőtt a mentők megérkeztek, és kórházba vitték. Az South China Morning Post közlése szerint a rendőrök legalább öt lövést adtak le, miután a tüntetők rájuk támadtak. Az alábbi videó készült a lövésről. Figyelem, csak erős idegzetűeknek ajánlott tartalom!
A Radio Television Hong Kong (RTHK) egyik újságíróját azonosítatlan lövedék találta fejbe a tiltakozások egyik helyszínén, de nem éles lőszer volt, inkább gumilövedék lehetett. Az újságírót kórházba szállították, az RTHK szerkesztősége pedig úgy döntött, hogy visszahívja tudósítóit az utcákról.
A hongkongi rendőrség a menekülő tüntetőket sem kíméli. Egy hídon állva borsszóróval lőtték és könnygázgránáttal dobálták meg az alattuk átrohanókat. Videó is készült az esetről:
A helyi rendőrség vezetője nyilatkozott a mellkason lőtt tüntető kapcsán. Azt mondta, a sebesült férfi 18 éves, akit azért lőtt meg a rendfenntartó, "mert az élete súlyos veszélyben volt". A vezető így interpretálta a történteket: a rendőröket megtámadta a fegyveres tüntetők egy nagyobb csoportja, és a rendőri figyelmeztetések után sem hagyták abba a támadást. Eközben egy tiszt úgy érezte, hogy életét súlyos veszély fenyegeti, és azért lőtt a támadóra, hogy megmentse saját és kollégáinak életét. A meglőtt tüntetőt a bal vállánál érte a lövés, tudatában volt, amikor kórházba vitték. A rendőri vezető hozzátette: "A rendőrség nem akarta, hogy bárki megsérüljön, ezért nagyon szomorúak vagyunk. Azonban figyelmeztetjük a tüntetőket, hogy azonnal hagyják abba a törvénysértéseket, ugyanis szigorúan lépünk fel a jogsértések ellen."
Az RTHK-nak nyilatkozott egy helyi jogvédőiroda vezetője, aki azt mondta a lapnak, hogy az éles lőfegyver használata túlzó és elkerülhető volt. Ezt az esetről nyilvánosságra került újabb videóra alapozva mondta a lapnak. Hozzátette: a lövés egyáltalán nem állt arányban a tüntetők támadásával.

Az újabb videót is megmutatjuk. Figyelem, ismét csak erős idegzetűeknek ajánlott tartalom!
Időközben Hongkongban már beesteledett, de az összecsapások tovább folytatódnak. A kórházi hatóság szerint a sérültek száma 31-re emelkedett, beleértve két kritikus és egy súlyos állapotú férfit. A 18 éves, mellkason lőtt tüntetőt közben átszállították egy másik kórházba, ahol életmentő műtétet végeznek rajta, a szülei is vele vannak.
A lassan négy hónapja tartó hongkongi tüntetéshullámot eredetileg a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltotta ki, mely alapján Hongkong bűnügyi eljárás esetén gyanúsítottakat adhatott volna ki Kínának. Carrie Lam hongkongi kormányzó szeptember elején visszavonta ugyan a tervezetet, de a megmozdulások addigra már általánosabb Kína-ellenes és demokráciapárti demonstrációkká váltak.

Elképesztő katonai parádéval ünnepelték a Kínai Népköztársaság 70. születésnapját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.01. 12:00

Fotó: Lan Hongguang / Xinhua/AFP
A parádén 160 katonai repülőgépet és 580 hadi felszerelést vonultattak fel. A legnagyobb szenzációt a Dongfeng 41-típusú, interkontinentális ballisztikus rakéta jelentette, amely egyes szakértői vélemények szerint szinte az Egyesült Államok bármely pontját képes elérni.
A Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóján nagyszabású katonai parádét tartottak kedden a kínai főváros, Peking szívében található Tienanmen téren. Az eseményen részt vett Hszi Csin-ping kínai elnök, aki a kormányzat több magas rangú tagjával, valamint Csiang Zö-min és Hu Csin-tao korábbi elnökökkel együtt vonult be az egykori császári palota Mennyei Béke Kapujának (Tienanmen) nevezett bejárata fölött húzódó mellvédre, ahol 1949. október 1-én Mao Ce-tung, az ország egykori vezetője kikiáltotta a Kínai Népköztársaságot. A kapuval szemben, amely fölött ma is Mao portréja látható, a több mint 440 ezer négyzetméteres Tienanmen tér fekszik. A térre vezető Csang'an sugárúton csaknem 15 ezer katona és több száz hadi jármű sorakozott fel.
Hszi Csin-ping ünnepi beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a népköztársaság születéséhez, és az elmúlt hetven évben megvalósított fejlődésének. A kínai elnök azt mondta: Kína a békés fejlődés útján marad, folytatja a kölcsönös előnyöket biztosító együttműködések stratégiáját, és további nyitást fog végrehajtani. "Folytatjuk a munkát a világ minden népével annak érdekében, hogy az emberiség közös jövőjét biztosító közösséget alakíthassunk ki" - hangsúlyozta. A kínai Népi Felszabadító Hadsereg elkötelezett az ország szuverenitásának, biztonságának, a fejlődéséhez kapcsolódó érdekeinek védelme, valamint a világ békéjének fenntartása mellett - fogalmazott Hszi. Szót ejtett Hongkongról is, ahol hónapok óta tömegtüntetések zajlanak: "az előttünk álló úton ragaszkodnunk kell a békés újraegyesülés, valamint az "egy ország, két rendszer", elveihez, és fenn kell tartanunk Hongkong és Makaó hosszú távú virágzását és stabilitását."
Ezután a kínai haderő különböző csapatai vonultak fel. A sort a hadsereg legidősebb és legnagyobb létszámú ágának számító, 1927-ben megalakított szárazföldi erő katonái indították, de elmasíroztak a Mennyei Béke Kapuja előtt egyebek mellett a most bemutatkozó, a stratégiai támogatás biztosítására életre hívott szakasz katonái, akárcsak a félkatonai, fegyveres rendőrség, a kínai ENSZ-békefenntartók, valamint a hadsereg különböző osztagaiban szolgáló katonanők és a női milícia is.
A parádén 160 katonai repülőgépet és 580 hadi felszerelést vonultattak fel. Számos fegyvert első alkalommal mutattak be: a légierők legújabb, Z-20-as típusú helikoptere, a H-6N típusú, hazai gyártású stratégiai bombázó repülőgép, valamint a H-6K típusú, szintén kínai fejlesztésű közepes és hosszú hatótávolságú bombázó is kedden debütált. A legnagyobb szenzációt azonban a Dongfeng 41-típusú, interkontinentális ballisztikus rakéta jelentette, amely egyes szakértői vélemények szerint szinte az Egyesült Államok bármely pontját képes elérni.
A katonai bemutató után mintegy százezer ember, köztük diákok, élmunkások, az 56 nemzetiség képviselői, valamint Kínában élő külföldiek vonultak fel.

Strache befejezi politikai karrierjét

Földvári Zsuzsa (Bécs)
Publikálás dátuma
2019.10.01. 11:44

Fotó: JOE KLAMAR / AFP
A szélsőjbboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábbi, bukott vezetője kedden közölte, hogy távozik a politikából, és felfüggeszti párttagságát is.
Heinz-Christian Strache, aki 14 évig állt a párt élén, arra hivatkozott, hogy az elmúlt hetek-hónapok támadásaitól a továbbiakban meg akarja védeni családját. Legfontosabb céljának azt nevezte, hogy távozása ne okozzon feszültséget az FPÖ-n belül, a mozgalom mindenképpen őrizze meg egységét. A vasárnapi ausztriai parlamenti választáson az FPÖ-re leadott szavazatok aránya csaknem 10 százalékponttal volt kevesebb, mint két évvel ezelőtt, amikor kormányra került a Néppárt koalíciós partnereként, és a pártvezérből alkancellár lett. Az FPÖ parlamenti mandátumainak a száma ennél is jobban megcsappant, 51-ről 30-ra esett vissza. A lehangoló eredmények nyomán a párt egyre több hangadója az 50 éves politikust tette mindezért felelőssé, és követelte, hogy Strache hagyja el a politika porondját. Idén májusban – tíz nappal az európai parlamenti választások elől - hétperces videó került fel a világhálóra. Az eredetileg hétórás ibizai felvételből összevágott dokumentumból kiderült, hogy Strache korrupcióra, hazaárulásra is kész lenne egy magát orosz oligarchának kiadó fiatal nő javára, ha az pénzzel tömné a pártot, és megvenné neki Ausztria legbefolyásosabb bulvárlapját. A videó akkora botrányt kavart, hogy a vetítés utáni napon az FPÖ-vezér kénytelen volt lemondani összes tisztségéről. Valójában azonban nem akart visszavonulni, pár nap múlva már a visszatérésen kezdett munkálkodni, összeesküvést emlegetett, és a bécsi pártszervezetet nézte ki karrierje folytatására. Amikor ez ellenállásba ütközött, feleségének próbálta átjátszani a jövedelmező pozíciót. Néhány nappal a szeptember végi parlamenti választás előtt újabb politikai bomba robbant, ezúttal a korrupt Strache kapzsiságát leleplezve: 22 ezer eurós fizetésén túl más párttagok nevére töltött ki számlát havi 12 ezer euró értékben, saját és felesége luxuskiadásainak fedezésére. Ezt már az FPÖ tagsága sem nyelte le. A Bécs harmadik kerületében félárván felnőtt, fogtechnikus végzettségű Strache a szabadságpárti karrier előtt az FPÖ-nél is extrémebb jobboldallal barátkozott. Amikor 2005-ben átvette a Szabadságpárt irányítását Jörg Haidertől, a pártot korábban sikerre vivő elődtől - aki aztán elhagyta az FPÖ-t, és új mozgalmat alapított -, senki sem gondolta róla, hogy képes lesz a nagy előd nyomdokába lépni. De kiváló szervezőkészségével, ügyes taktikázásával és kompromisszumkészségével sikerült ismét 26 százalékra felvinni a pártot. Az utóbbi hónapokban az FPÖ új vezetője, az ideológiailag mérsékeltebb Norbert Hofer és a szélsőséges Herbert Kickl korábbi belügyminiszter között oszlott meg a párton belüli hatalom - ők együtt képviselték azt a kettősséget, ami Strachéban egymagában megvolt. A Szabadságpárt a választásokig a koalíció folytatását sürgette a Néppárttal, a gyenge eredmények azonban ennek a realitását erősen megkérdőjelezik - bár Strache távoztával a kancellárjelölt Sebastian Kurznak már csak Kickltől kellene megszabadulnia ahhoz, hogy akár újból felállhasson a néppárti-szabadságpárti koalíció.