Sertéspestis: Buda is elesett

Publikálás dátuma
2019.10.01. 16:37
Illusztráció
Fotó: AFP
Egész Budát sertéspestissel fertőzött területté nyilvánították, az elhullott állatokat tömegsírba temetik.
A Magasles vadászblog szúrta ki, hogy a Nébih frissítette Magyarország interaktív sertéspestis-térképét és eszerint a hatóság Buda teljes területét, illetve Budapest agglomerációjának teljes dunántúli felét úgynevezett "szigorúan korlátozott területté" nyilvánította - írja a 444. Múlt héten tömegesen kezdtek elhullani a vaddisznók a Pilisi Parkerdő Zrt. budakeszi erdészetének disznóskertjében. (A Budakeszi Erdészet elkerített vadászterülete nem azonos a Budakeszi Vadasparkkal.)  Budapest és környéke egyik felének szigorúan korlátozott területté nyilvánítása különleges szabályokkal jár, amiket az országos főállatorvos szabott meg egy idén februári határozatában. Ezek egy része komoly terheket ró az otthon disznót tartó magánemberekre - olvasható a portálon. Akit azon kapnak, hogy moslékkal etet, annak állami kompenzáció nélkül, azonnal leölik a teljes állományát. Aki kültéren tartja a disznóit, az köteles a helyszínt kettős kerítéssel körbevenni. Ha nem teszi meg, akkor 90 napon belül kártalanítás nélkül leölik az állatait. (Ha súlyosbodik a helyzet, az illetékesek dönthetnek úgy, hogy az SZKT-n belül válogatás nélkül minden nem nagyüzemben tartott disznót leölnek.) Az érintett területen belül nemcsak a nagyobb telepeken, hanem otthon is kötelező kötelező lesz a kéz- és lábfertőtlenítő használata. A budakeszi disznóskertben nem égetéssel vagy megsemmisítőtelepre való szállítással, hanem egy helyszínen ásott tömegsírba való temetéssel szabadulnak meg a rengeteg hullától. A Nébih szerint az elföldelés "engedélyezett és biztonságos megoldás. A földdel való betakarást megelőzően a testek vírusölő szerrel történő permetezése és a gödör megfelelő mérete alapján ez a módszer további fertőzésveszélyt nem jelent."
Szerző

A fideszes maffia támadásáról beszél a rasszizmussal vádolt jobbikos

Publikálás dátuma
2019.10.01. 15:28

Fotó: Jobbik Újpest Facebook oldala
Élvezi az őt támogató pártok bizalmát, a fideszes hazugságok miatt pedig jogi lépéseket tett – így reagált lapunknak a Jobbik a rasszista bűncselekménnyel vádolt politikusa ügyére.
Rasszista bűncselekmény a vád az újpesti jobbikos jelölt ellen – írta a Magyar Nemzet. A jövő héten első fokon ítélet születhet Szabó Balázs, a Jobbik újpesti szervezetének alelnöke és vádlott-társai ügyében. A vád szerint a „radikális ellenzéki politikus két társával Budapestre látogató tunéziai állampolgárokat vert össze”. A lap úgy tudja, hogy az eljárás eredetileg garázdaság miatt indult, de az ügyész gyűlölet-bűncselekményre módosította a vádat. Szabó Balázs Újpest 10. számú egyéni választókörzetének jelöltje, egyben települési kompenzációs listás jelöltje az ellenzéki pártok alkotta összefogásnak. A Magyar Nemzet hozzáteszi, hogy Szabó Balázst 2008-ban pénzbüntetésre ítélték, miután egy tüntetésen csoportosan elkövetett garázdaság és hivatalos személy elleni erőszak bűntettében bűnösnek találta a bíróság. A politikus idén nyáron kikért erkölcsi bizonyítványában már büntetlenként szerepel, azaz mentesült a büntetés jogkövetkezményei alól. A Jobbik kérdésünkre közölte: „Szabó Balázs a fideszes hazugságok miatt megtette a szükséges jogi lépéseket, és továbbra is élvezi az őt támogató pártok bizalmát”. A párt sajtóosztálya a „lejárató kampány részleteivel” kapcsolatban az Újpesti Hírmondó egyik cikkét ajánlotta figyelmünkbe.  Ebben az áll, hogy a fideszes propagandagépezet lejárató kampányt indított Szabó Balázs, az újpesti ellenzék jelöltjével szemben: „a mocskolódó cikkek szorgalmas osztogatását, terjesztését parancsba kapták a kormánypárt jelöltjei és az álprofilok mögé bújó trolljaik is”. Szabó szerint a támadás mögött a „Wintermantel-maffia” áll, amely így akarja elterelni saját mocskos ügyeikről a figyelmet. (Wintermantel Zsolt Újpest fideszes polgármestere – a szerk.) Szabó Balázs az Újpesti Hírmondónak elmondta, hogy az őt bűnözőnek beállító szórólapokat terjesztő újpesti Fidelitas-elnök, Renge Zsolt ellen rendőrségi feljelentést tett nagy nyilvánosság előtt, aljas indokból, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás és közérdekű tevékenységgel összefüggésben elkövetett becsületsértés miatt. Ezen túlmenően sérelemdíj megfizetése iránti polgári pert is indított jó hírnév megsértése miatt a IV. és XV. Kerületi Bíróságon, valamint a hamis tényeket tartalmazó szórólapok terjesztése miatt kifogással élt a helyi választási bizottságnál is. 
Szerző
Témák
Jobbik Újpest

Már az agrárminiszter szerint sem a migránsok tehetnek a sertéspestis terjedéséről

Publikálás dátuma
2019.10.01. 15:23
Nagy István agrárminiszter
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
A fertőzött szendvicses verzió maradt, de az ételt nem migránsok, hanem vendégmunkások dobálták el – állítja Nagy István.
Az Ukrajna felől terjedő sertéspestis miatt kapott levelet szeptember 13-án Nagy István agrárminiszter: Vadai Ágnes DK-s képviselő ebben emlékeztetett rá, hogy a hvg.hu cikke szerint a levél keltezéséig ötezer disznót kellett leölniük a hatóságoknak az afrikai sertéspestis miatt. Egyúttal finoman érdeklődött, hogy 
  • Nagy szerint még mindig a migránsok tehetnek a járvány hazai terjedéséről?
  • Pontosan hány állatot kellett leölni emiatt?
  • Van-e elég állatorvos itthon ahhoz, hogy időben megfékezzék a betegséget?
  • Kelet-Magyarország már tényleg fertőzöttnek számít?
A miniszter – aki tavalyi színre lépésekor azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a sertéspestist szerinte migránsok vagy vendégmunkások terjesztették el Magyarországon –  ezúttal nem ment bele migránsozásba. Mint írta, „a járványügyi nyomozás feltárta, hogy a vírust külföldi vendégmunkások hurcolták be, élelmiszer útján”. Tehát azok a (főként ukrajnai) vendégmunkások lehettek, akiknek konkrét számát a kormány többszöri ellenzéki érdeklődésre sem akarja elárulni, de a munkaerőhiány miatt idén kétszer annyian is dolgozhatnak nálunk mint tavaly.
Nagy jelzése szerint hat megyében regisztrálták eddig a járványt, és 5300 állatot kellett leölni miatta ; a maradék állományt viszont meg lehetne menteni, ha a Nébih hatósági állatorvosai mellett a független szolgáltatók is bekapcsolódnak a megelőzési munkálatokba.
A Nébih térképéről kiderül, hogy a keleti megyék mellett már Pest megyében is találtak fertőzött állatokat, Budakeszin pedig lapértesülés szerint több száz, elhullott vaddisznó tetemére bukkantak.
 A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az afrikai sertéspestist elsősorban fertőzött vaddisznók hordozzák és adják át a házi állománynak, és a vírus az állat feldolgozott húsával vagy az azzal való érintkezéssel is átadható. 
Mindegy tehát, hogy kinek a szendvicsét találták meg a járványügyi vizsgálat során, a betegség előbb-utóbb mindenképp átlépte volna az ukrán-magyar határt.

Szerző
Frissítve: 2019.10.01. 15:34