Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként

Publikálás dátuma
2019.10.02. 06:40

Fotó: SZOLNOK TV / FACEBOOK
Az országos roma nemzetiségi választáson Farkas Flórián vezeti a Lungo Drom listáját. Ez azt jelenti, hogy a kormánypárti politikust újra az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökévé választhatják.
Szeptember elején írtunk arról: olyan hírek jutottak el szerkesztőségünkbe, hogy Farkas Flórián, a Fidesz botrányokba keveredett országgyűlési képviselője ismét pályázik az ORÖ-elnökségre. Ehhez azonban módosítani kellene az összeférhetetlenségi szabályokat, amelyek pillanatnyilag kizárják, hogy a tisztséget parlamenti képviselő is betöltse. A másik lehetőség: ha az ORÖ vezetője akar lenni, akkor meg kell válnia parlamenti mandátumától. Egyszer már, amikor az új összeférhetetlenségi szabályok életbe léptek, és döntenie kellett a két pozíció közül, Farkas Flórián az Országgyűlést választotta az országos önkormányzat helyett. Elképzelhető azonban, hogy a Fideszben most inkább az ORÖ vezetőjeként látnák szívesen: a roma politikus, akiről jó ideig úgy látszott, az eltűnt felzárkózási pénzek miatt kegyvesztetté vált pártjában, ebben a formában kaphat még egy bizonyítási lehetőséget. Korábban megkérdeztük Farkas Flóriánt, valóban ő lesz-e a Lungo Drom országos listájának vezetője, tervezi-e, hogy visszatér az ORÖ élére. Ha igen, megválik-e parlamenti mandátumától, vagy lát rá lehetőséget, hogy a (szükséges törvényi változtatások után) egyszerre betöltse mindkét posztot? Farkas hetek óta nem reagált. Próbáltunk más forrásokból pontosabb információkhoz jutni, de egyelőre csak a találgatások folynak Farkas Flórián szándékairól. Elméletig még azt sem lehet kizárni, hogy csupán „húzónévként” került fel a Lungo Drom listájára, és végül sem tagja, sem elnöke nem lesz az ORÖ-nek. Ha viszont úgy alakul, hogy az ORÖ-elnökség kedvéért elköszön az Országgyűléstől, akkor mentelmi jogát is elveszíti. Pedig a folyamatban lévő eljárások kimenetele kiszámíthatatlan: adódhat úgy, hogy szüksége lenne még erre a privilégiumra. Azon túl, hogy Farkas Flórián listavezetőként szerepel, még annyi biztos, hogy összesen négy roma szervezetnek sikerült országos lista állítania. A Lungo Drom mellett a Fiatal Romák Országos Szövetsége (Firosz), a Phralipe és a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) küldhet képviselőket az ORÖ-be. Arról már a szavazók döntenek majd, hogy melyik szervezet hány politikussal vehet részt a 47 fős testület munkájában. A törvény 13 nemzetiséget ismer el. A kisebbségi választásokat október 13-án, a helyhatósági választásokkal egy időben rendezik.
Szerző

Kövér László felrótta az ellenzéknek, hogy politikát visznek az önkormányzati választásba

Publikálás dátuma
2019.10.01. 21:36

Fotó: Népszava
Polgárháborút akarnak, miközben a kormányzat csak barátkozni szeretne – mondta a házelnök, aki szerint felelőtlenség csatát hirdetni a településeken.
Az ellenzék pártjai úgy próbálják beállítani az önkormányzati választásokat, mintha az az országos politika hatalmi pozícióikért folyó egyfajta polgárháború egy állomása lenne – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden a Fidesz-KDNP országjárásának vésztői állomásán.
Az eseményről beszámoló MTI tovább is idézi Kövért, aki szerint az ellenzékiek csatateret kívánnak csinálni az önkormányzatokból is, ami nem csak hibás demokráciafelfogás, hanem kifejezett felelőtlenség is adott településen élők szempontjából.  
Magyarán, a házelnök - aki szerint egyébként a lelkész dolga, hogy a hívek a megfelelő helyre szavazzanak - nem tartja demokratikusnak, ha az ellenzék harcol az önkormányzati pozíciókért, sőt, szerinte mindennek a helyi lakosok láthatják majd kárát.

Ezek után jócskán hiteltelenül hangzik, amikor Kövér lágyabb húrokat próbál pengetni, és arról beszél, hogy a központi kormányzat partnere, sőt barátja kíván lenni az önkormányzatoknak. Persze, csak azoknak, akik nem az ellenséget látják bennük – értsd, nem ellenzéki vezetésűek.
Kövér László azt is hozzátette, hogy az október 13-i választásokon nem 3200 független önkormányzat, pontosabban "kis köztársaságnak" a vezetőit választjuk meg, hanem egy ország önkormányzatainak a vezetőit, akiknek majd együtt kell működniük a következő időszakban is a kormánnyal. Utóbbi mondata tételesen nem igaz, hiszen hivatalosan minden önkormányzat független a kormánytól, de a kimondatlan üzenetet itt sem lehet félreérteni: nix ugribugri, az Orbán-kabinet nem tolerálja a tőle független helyi irányítást.
Szerző

Ügyészségi nyomozás korrupció miatt a fideszes Boldog István körzetében

Publikálás dátuma
2019.10.01. 19:46

Fotó: Facebook/Boldog István
Korrupciós bűncselekmények gyanújával vizsgálódik a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a fideszes Boldog István körzetében – jelentette be Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és Csányi Tamás jobbikos országgyűlési képviselő kedden.
Boldog István korábban homofób akciójával híresült el, amikor a Coca-Cola elleni bojkottra szólított fel, amiért a cég meleg párokat szerepeltetett plakátjain. Most másféle ügyben lehet érintett: Hadházy Ákos úgy tudja, Boldog még 2017-ben magához rendelte választási körzete polgármestereit, és közölte velük, hogy csak az kaphat uniós településfejlesztési támogatást, aki hajlandó az általa ajánlott cégeknek adni a munkát. Hadházy megkérdezte a KNYF-et: nyomoznak-e ebben a térségben uniós pályázati pénzek felhasználása során elkövetett költségvetési csalás és korrupciós bűncselekmények elkövetésének gyanújával?
Polt Péter legfőbb ügyész válaszában úgy fogalmazott: a képviselő által megadott adatok alapján „jelenleg van beazonosítható, ügyészségen folyamatban lévő büntetőügy”. Későbbiekben a Hadházy-féle sajtótájékoztatóra reagálva a Legfőbb Ügyészség közleményében hangsúlyozta, hogy Polt Péter válasza csak a képviselő által feltett kérdésre vonatkozott, ám „az személyeket nem érintett.”
Lapunk megkereste az ügyben a fideszes képviselőt. Boldog István közleményt adott ki az MTI-nek, amelyben érdemben nem cáfolta az ügyet, csak annyit mondott: szerinte „választási hangulatkeltésről van szó”. A közleményben Boldog István úgy fogalmazott: eddig egyetlen hivatalos megkeresést sem kapott, de „szükség esetén természetesen áll a hatóságok rendelkezésére.”
Sajtótájékoztatóján Hadházy megnevezett két, helyi vállalkozást amelyekről azt gyanítja, hogy alvállalkozóként érintettek az ügyben. Mindkét cég településfejlesztési pályázatok nyertese lett és hirtelen az előző évhez képest ötvenszeresére ugrott a bevételük.
Frissítve: 2019.10.02. 10:16