Kövér László felrótta az ellenzéknek, hogy politikát visznek az önkormányzati választásba

Publikálás dátuma
2019.10.01. 21:36

Fotó: Népszava
Polgárháborút akarnak, miközben a kormányzat csak barátkozni szeretne – mondta a házelnök, aki szerint felelőtlenség csatát hirdetni a településeken.
Az ellenzék pártjai úgy próbálják beállítani az önkormányzati választásokat, mintha az az országos politika hatalmi pozícióikért folyó egyfajta polgárháború egy állomása lenne – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden a Fidesz-KDNP országjárásának vésztői állomásán.
Az eseményről beszámoló MTI tovább is idézi Kövért, aki szerint az ellenzékiek csatateret kívánnak csinálni az önkormányzatokból is, ami nem csak hibás demokráciafelfogás, hanem kifejezett felelőtlenség is adott településen élők szempontjából.  
Magyarán, a házelnök - aki szerint egyébként a lelkész dolga, hogy a hívek a megfelelő helyre szavazzanak - nem tartja demokratikusnak, ha az ellenzék harcol az önkormányzati pozíciókért, sőt, szerinte mindennek a helyi lakosok láthatják majd kárát.

Ezek után jócskán hiteltelenül hangzik, amikor Kövér lágyabb húrokat próbál pengetni, és arról beszél, hogy a központi kormányzat partnere, sőt barátja kíván lenni az önkormányzatoknak. Persze, csak azoknak, akik nem az ellenséget látják bennük – értsd, nem ellenzéki vezetésűek.
Kövér László azt is hozzátette, hogy az október 13-i választásokon nem 3200 független önkormányzat, pontosabban "kis köztársaságnak" a vezetőit választjuk meg, hanem egy ország önkormányzatainak a vezetőit, akiknek majd együtt kell működniük a következő időszakban is a kormánnyal. Utóbbi mondata tételesen nem igaz, hiszen hivatalosan minden önkormányzat független a kormánytól, de a kimondatlan üzenetet itt sem lehet félreérteni: nix ugribugri, az Orbán-kabinet nem tolerálja a tőle független helyi irányítást.
Szerző

Ügyészségi nyomozás korrupció miatt a fideszes Boldog István körzetében

Publikálás dátuma
2019.10.01. 19:46

Fotó: Facebook/Boldog István
Korrupciós bűncselekmények gyanújával vizsgálódik a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a fideszes Boldog István körzetében – jelentette be Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és Csányi Tamás jobbikos országgyűlési képviselő kedden.
Boldog István korábban homofób akciójával híresült el, amikor a Coca-Cola elleni bojkottra szólított fel, amiért a cég meleg párokat szerepeltetett plakátjain. Most másféle ügyben lehet érintett: Hadházy Ákos úgy tudja, Boldog még 2017-ben magához rendelte választási körzete polgármestereit, és közölte velük, hogy csak az kaphat uniós településfejlesztési támogatást, aki hajlandó az általa ajánlott cégeknek adni a munkát. Hadházy megkérdezte a KNYF-et: nyomoznak-e ebben a térségben uniós pályázati pénzek felhasználása során elkövetett költségvetési csalás és korrupciós bűncselekmények elkövetésének gyanújával?
Polt Péter legfőbb ügyész válaszában úgy fogalmazott: a képviselő által megadott adatok alapján „jelenleg van beazonosítható, ügyészségen folyamatban lévő büntetőügy”. Későbbiekben a Hadházy-féle sajtótájékoztatóra reagálva a Legfőbb Ügyészség közleményében hangsúlyozta, hogy Polt Péter válasza csak a képviselő által feltett kérdésre vonatkozott, ám „az személyeket nem érintett.”
Lapunk megkereste az ügyben a fideszes képviselőt. Boldog István közleményt adott ki az MTI-nek, amelyben érdemben nem cáfolta az ügyet, csak annyit mondott: szerinte „választási hangulatkeltésről van szó”. A közleményben Boldog István úgy fogalmazott: eddig egyetlen hivatalos megkeresést sem kapott, de „szükség esetén természetesen áll a hatóságok rendelkezésére.”
Sajtótájékoztatóján Hadházy megnevezett két, helyi vállalkozást amelyekről azt gyanítja, hogy alvállalkozóként érintettek az ügyben. Mindkét cég településfejlesztési pályázatok nyertese lett és hirtelen az előző évhez képest ötvenszeresére ugrott a bevételük.
Frissítve: 2019.10.02. 10:16

Sok az éhes száj, lassan hátrébb szorítják Mészáros Lőrincet

Publikálás dátuma
2019.10.01. 19:36
Mészáros Lőrinc
Fotó: Népszava
A nemzet gázszerelője kevesebb feladatot vállal, kulcsvállalata most az Appenninnben csökkentené befolyását.
 Már eddig is túl sok volt a 300 cég felügyelete Mészáros Lőrincnél és családjánál, a NER óriási tőzsdei birodalmát alkotó cégekben – Appeninn, Konzum, Opus, CIG, 4iG – pedig fokozatosan megváltoztak az erőviszonyok.  Az Index által idézett piaci pletykák szerint az átrendeződés része lehet, hogy az Opusban a jövőben inkább Vida József, az Appeninnben Tiborcz István, míg a 4iG-ben Jászai Gellért szava számít majd.
Az erőviszonyok változására utalhat a portál szerint az is, hogy 
a Mészáros Lőrinc és Tiborcz István nevével fémjelzett, ingatlan bérbeadással foglalkozó Appeninnben már a Tiborcz-féle BDPST a legnagyobb tulajdonos, 20 százalékos aránnyal.

A cégben ugyan 18,7 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik Mészáros fő érdekeltsége, az Opus, de ők éppen most jelentették be, hogy csökkenteni kívánják tulajdonhányadukat. A piac azt várja, hogy Mészáros itt is háttérbe szorul, és meggyengülésével párhuzamosan Tiborcz István, vagy esetleg Jászai Gellért kap nagyobb szerepet. 
Az ingatlanos vállalkozás ettől függetlenül szép hasznot hoz. Mint a 444.hu rámutat, az Apenninnél a napokban tették közzé féléves jelentésüket: a szeptember 27-i beszámoló alapján a nyílt részvénytársaság 50 milliárdos ingatlanportfólióval rendelkezik, 39 épület formájában – és egyetlen év alatt 70 százalékkal növelte bevételét, 2,7 millióról 4,6 millió euróra, 
az éves nyereség pedig 10 millió euró lett, ami több mint 3,2 millárd forint.

Szerző