Karácsony Gergely;Orbán Viktor;önkormányzati választás;

Karaktergyilkossági kísérlet

Orbán Viktor fél. Aggódik a fővárosi választások kimenetele miatt, ezért érezte úgy, hogy személyesen is be kell szállnia a Karácsony Gergely ellen folytatott kampányba – jelentette ki a Népszavának nemrégiben Pulai András. A Publicus Intézet vezetőjének alighanem igaza van. 

Kérdéses ugyan, hogy az Orbán körének viselt dolgait előszeretettel eltussoló vádhatóság Szabó Tímea feljelentése nyomán megállapítja-e a kormányfő személyes felelősségét a Képviselői Irodaházban folyó törvénytelen lehallgatásokat illetően, miáltal valóban „magyar Watergate-ügyről” beszélhetnénk. Orbán Viktor mindenesetre alig várta, hogy szokásos pénteki rádiószózatában kitérhessen a szóban forgó, manipulált felvételre, melyet a kormánypárti szennyorgánumok máris Karácsony Gergely „őszödi beszédeként” aposztrofálnak. 

Emlékezetes tévévitájuk után a megvert Orbán első számú ellenségévé Gyurcsány Ferenc vált. Egy hasonlóképpen félremagyarázott felvétel szolgáltatott apropót a baloldali kormányfő ellen elkövetett karaktergyilkosságra, melyet Navracsics Tibor és Semjén Zsolt hajtott végre aztán sikeresen. A jelenlegi miniszterelnök rettegését mutatja, hogy stábja az ellenzéki főpolgármester-aspiráns ellen a jelek szerint ugyanezeket az eszközöket veti be. Kérdés azonban, a Karácsony elleni lejárató akció elérheti-e ugyanazt a hatást, mint annak idején a Gyurcsány megbuktatását célzó manőver.

Merthogy 2006-ban, a balatonőszödi kormányüdülőből kiszivárgott hangfelvétel kapcsán több-kevesebb hitellel még kijelenthette az uszító népvezér, hogy ő bizony sohasem hazudott kormányfőként a népnek. Az utóbbi kilenc év orbáni regnálásának ismeretében ugyanezt az állítását már csak kacagás kísérné hallgatósága részéről. 

„Senki sem uralkodhat ártatlanul” – mondotta volt a jakobinus Antoine de Saint-Just, „a terror arkangyala”. Gyurcsány szavait kölcsönvéve, Orbán Viktor immár hazudik reggel, éjjel meg este. A teljesség igénye nélkül: a 2010-es kormányváltást követően államcsőddel riogat alaptalanul, miáltal a devizahitelesek kerülnek szorult helyzetbe. „Megvédi” a lakosság nyugdíjvagyonát, ami aztán egyszerű rablásnak bizonyul. Elárulja szövetségeseit az európai politikai porondon, de amint fordul a széljárás, gyáván visszatáncol. A Közép-európai Egyetem elüldözése érdekében a saját maga által hozott szabályokat is megszegi. Az akadémikusokat megállapodással hitegeti, majd erővel sajátítja ki az MTA vagyonát. A fóti nevelteket hazug érvek alapján lakoltatná ki otthonukból. Meg- megújuló kísérleteket tesz hazánk történelmének meghamisítására. A sor hosszan folytatható.

Erkölcsi fölényének elvesztése után kétséges, hogy Orbán Viktor sikeresen le tud vezényelni egy Karácsony Gergely elleni karaktergyilkosságot. Ha a főváros változást óhajtó lakói nem hagyják magukat befolyásolni a piszkos módszerekkel megszerzett, összevágott hangfelvételtől, október 13-án a kormányfő legyőzhetetlenségének nimbusza is odalesz.

Beck Tamás publicista