Három győri fideszes politikust, köztük Borkai Zsoltot is elmeszelte a bíróság politikai pedofília miatt

Publikálás dátuma
2019.10.03. 11:10

Fotó: Győr Plusz Média Facebook oldala
A helyi választási bizottság persze nem látott semmi szabálytalanságot.
Szeptemberben egy már hónapokkal ezelőtt elkészült rekortán futópályát adott át a helyi iskolások jelenlétében Borkai Zsolt, újrainduló győri fideszes polgármester, valamint Sík Sándor szintén önkormányzati képviselő, egyben képviselő-jelölt Győrszentivánon. Az még hagyján, hogy egyszer már átadták a pályát, de több szülő kiakadt, hiszen még csak a hozzájárulásukat sem kérték, hogy biodíszletnek használják a gyerekeiket. Ráadásul a helyi média buzgón közvetítette a már kész sportpálya újra-átadását, egy tanárnő pedig kifejtette, hogy ez így teljesen rendben van. A Hvg.hu szerint hiába tettek emiatt panaszt, a megyei területi választási bizottság elutasította, mondván, nincs ebben semmi tiltott kampánytevékenység. A törvények alapján eljáró Győri Ítélőtábla azonban más véleményre jutott, miután az MSZP nem nyugodott bele a választási bizottság határozatába és ezt bíróság előtt támadta meg. A lap szerint a bíróság október elején született végzésében bírságot szabott ki mind Borkai Zsoltra, mind Sík Sándorra. Mindkét önkormányzati választáson induló politikusnak 345 ezer forintot kell fizetnie, a döntés jogerős – derül ki a bírósági végzésekből, amelyekről az ellenzéki párt jogi képviselője, Litresits András számolt be a Hvg.hu-nak. Határozatában a bíróság arra jutott: Borkaiék az iskolás gyerekeket kampányeszközként használták, megsértve ezzel a választási törvényt. Mivel a futópálya sajtóhírek szerint már vagy fél éve elkészült, és át is adták, az esemény célja egyértelműen a népszerűség növelése volt a kampányidőszakban – olvasható a végzés indoklásában.   Arról is a Hvg.hu ír, hogy a Győri Ítélőtábla - szintén az MSZP kérelmére – egy másik helyi fideszes képviselőt, egyben képviselő-jelöltet, Borsi Róbertet is megbírságolta, amiért ugyancsak egy iskolát fel- és kihasználva kampányolt. Borsi Róbert 100 ezer forintot fizethet, amiért a kampányidőszakban elment a győri általános iskolához tanítási időben videót készíteni egy itteni műszaki beruházásról. Az külön tanulságos, hogy - akárcsak Borkaiék esetében – a helyi választási bizottság, illetve a megyei területi választási bizottság semmi kivetnivalót nem talált ebben sem, a bíráság elé kellett vinni az ügyet, hogy kimondják: hagyjon végre fel a Fidesz azzal, hogy politikai kénye-kedve szerint macerálja a gyerekeket. 
Szerző
Frissítve: 2019.10.03. 12:04

A független jelöltnek azt írták, nincs már szabad plakáthely, a fideszesnek azonnal intéztek

Publikálás dátuma
2019.10.03. 10:59

Csak az volt a bökkenő, hogy a fideszes kérelmet is ellenzékiek adták be.
A Pest megyei Kerepesen az egyik független jelölt úgy gondolta, hogy bár a láthatóan szabad plakáthelyek mind az egykor Simicskához, most már Mészáros Lőrinchez tartozó Publimont plakáthelyei, azért mégiscsak ír a cégnek, hogy szeptember utolsó és október első két hetére kitenne plakátokat, adjanak neki árajánlatot, írja a HVG. A független polgármesterjelöltként és német nemzetiségi képviselőként is induló Springer Friedrich Horstnak azonban azt írta a cég a válaszában, hogy nincs már szabad hely. A cég értékesítési vezetője, Czinkóczi Attila azt írta, a kért időszakra minden felületük foglalt. Pár nappal később a független képviselő csapatának egyik tagja azonban gondolt egyet, és egy kerepesinarancs@gmail.com-os címről a helyi fideszes polgármesterjelöltnek kért plakáthelyet október első két hetére. A HVG cikke szerint félóra sem kellett, jött a válasz, hogy kis türelmet kérnek, majd pár óra múlva jött az ajánlat 12 plakáthelyre bruttó 376 ezer forintért.
Szerző
Frissítve: 2019.10.03. 11:11

24.hu: Simonka családtagjait is a vádlottak padjára ültetik

Publikálás dátuma
2019.10.03. 09:50

Fotó: Rosta Tibor / MTI
A lap szerint a vádlottak padjára kell ülnie a fideszes országgyűlési képviselő feleségének és unokahúgának is.
Simonka György az ügy harmadrendű vádlottja, míg a feleségének ötödrendű, az unokahúgának pedig hatodrendű vádlottként költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt kell felelnie a bíróságon – írja a 24.hu. Ők több olyan gazdasági társaságban is tulajdonosok vagy tisztségviselők voltak, amelyek az ügyészség szerint részét képezték annak a céghálónak, aminek segítségével Simonkáék végrehajtották a költségvetési csalásokat. Simonka felesége cégvezető is volt abban a Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben, amelynek tevékenysége a politikus és 32 társa elleni vádemelés középpontjában áll. A lap szerint az ügyészség látókörébe került Simonka György 77 éves édesanyja is, aki szintén több gyanús tevékenységű társaságban volt tulajdonos. Az is előfordult, hogy – egy vélhetően valótlan céges kölcsönügyletből fakadóan – a személyes bankszámlájára érkezett nagy összegű, majdnem 30 millió forintos utalás egy külföldi társaságtól. Ennek ellenére az asszony ellen nem emeltek vádat, mert az ügyészség úgy ítélte meg, hogy nem vett részt a bűnszervezet működtetésében. A Központi Nyomozó Főügyészség augusztusban közölte, hogy Simonka György és társai ellen vádat emelt bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, miután összesen 1,4 milliárd forint kárt okoztak. A politikus társainak nevét és az egyéb vádpontokat azonban nem tudatták. Az viszont azóta kiderült, hogy Simonkára nyolc és fél év fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást kért a vádhatóság.
Szerző