Nem mondott igazat a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje egy „verési” perben

Publikálás dátuma
2019.10.03. 13:00

Fotó: Facebook/Vári Attila, Pécs polgármesterjelöltje
Vári Attila két biztonsági őr mellett tanúskodott, akik súlyosan bántalmaztak egy egyetemi hallgatót.
Nem mondtak igazat a tanúk – ezt deklarálta a másodfokú bíróság egy durva verés miatt indított perben. Aminek egy közszereplő szereplője is akad – nevezetesen a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje. Persze Vári Attila nem politikusi minőségében, hanem a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. (PSN) vezetőjeként tett vallomást az eljárásban.  Az ügy előzménye annyi: a pécsi sportcsarnok (PSN) egy kulturális rendezvénynek adott otthont, ami után a biztonsági őrök megvertek egy egyetemistát. A sértett nem hagyta annyiban a dolgot, feljelentést tett, így két őrző-védő vádlottként állt a bíróság elé, és két ítélet született arról, hogy lényegében ok nélkül bántalmazták az egyetemistát. A biztonsági őrök azt vallották, a megvert ember a létesítmény mosdójában tört-zúzott, illetve fenyegetően lépett fel velük szemben, ezért volt szükség az erélyesnél jóval keményebb beavatkozásra. Ezt a verziót adta elő többek között a sportcsarnok biztonságáért felelős vezető, a rendezvény biztosítását végző cég embere, illetve Vári Attila. (Akit próbáltunk elérni, ám megkeresésünkre nem reagált. Amint megteszi, cikkünket frissítjük.) Csakhogy a másodfokú ítélet indoklása egyértelmű: a helyszín szemléje, illetve az ott készült fotók cáfolják, hogy a sértett tört és zúzott a mellékhelyiségben. Ráadásul a bíróság a sértett mellett kiálló tanúknak adott hitelt, akik szintén cáfolták a vádlottak verzióját. Így a bíró arra jutott, hogy a vádlottak eljárását menteni igyekvő tanúk – köztük Vári – vallomásának hitelessége megkérdőjelezhető. És a másodfokú ítélet leszögezi, hogy az elsőfokú eljárás helyesen tette, amikor az objektív bizonyítékoknak ellentmondó vallomásokkal szemben a sértett állításait fogadta el valósnak. A vádlottak tanúinak szavahihetőségéről az idézett elsőfokú ítélet egyébként még keményebben fogalmazott. Ugyanis azt hangsúlyozta: a tanúk megbízhatóságát nagymértékben befolyásolta, hogy függtek-e rendezvényt biztosító cégtől, illetve a vállalkozást megbízó PSN vezetőjétől. Az elsőfokú bíróság azt is kiemelendőnek tartotta indoklásában, miszerint két személy is azt állította, történtek befolyásolási kísérletek annak érdekében, hogy a vallomások minél inkább lejárassák a sértettet. Például a bíróság életszerűnek tartotta a megvert fiatalembert vallomását arról, hogy a biztonsági őrök mellett tanúskodók egyike megkereste, mondván: beszéljék meg az ügyet a háttérben, de ha a hivatalos eljárás tovább folyik, akkor a sértett semmilyen kártérítésre ne számítson.
Szerző
Frissítve: 2019.10.03. 13:04

Három győri fideszes politikust, köztük Borkai Zsoltot is elmeszelte a bíróság politikai pedofília miatt

Publikálás dátuma
2019.10.03. 11:10

Fotó: Győr Plusz Média Facebook oldala
A helyi választási bizottság persze nem látott semmi szabálytalanságot.
Szeptemberben egy már hónapokkal ezelőtt elkészült rekortán futópályát adott át a helyi iskolások jelenlétében Borkai Zsolt, újrainduló győri fideszes polgármester, valamint Sík Sándor szintén önkormányzati képviselő, egyben képviselő-jelölt Győrszentivánon. Az még hagyján, hogy egyszer már átadták a pályát, de több szülő kiakadt, hiszen még csak a hozzájárulásukat sem kérték, hogy biodíszletnek használják a gyerekeiket. Ráadásul a helyi média buzgón közvetítette a már kész sportpálya újra-átadását, egy tanárnő pedig kifejtette, hogy ez így teljesen rendben van. A Hvg.hu szerint hiába tettek emiatt panaszt, a megyei területi választási bizottság elutasította, mondván, nincs ebben semmi tiltott kampánytevékenység. A törvények alapján eljáró Győri Ítélőtábla azonban más véleményre jutott, miután az MSZP nem nyugodott bele a választási bizottság határozatába és ezt bíróság előtt támadta meg. A lap szerint a bíróság október elején született végzésében bírságot szabott ki mind Borkai Zsoltra, mind Sík Sándorra. Mindkét önkormányzati választáson induló politikusnak 345 ezer forintot kell fizetnie, a döntés jogerős – derül ki a bírósági végzésekből, amelyekről az ellenzéki párt jogi képviselője, Litresits András számolt be a Hvg.hu-nak. Határozatában a bíróság arra jutott: Borkaiék az iskolás gyerekeket kampányeszközként használták, megsértve ezzel a választási törvényt. Mivel a futópálya sajtóhírek szerint már vagy fél éve elkészült, és át is adták, az esemény célja egyértelműen a népszerűség növelése volt a kampányidőszakban – olvasható a végzés indoklásában.   Arról is a Hvg.hu ír, hogy a Győri Ítélőtábla - szintén az MSZP kérelmére – egy másik helyi fideszes képviselőt, egyben képviselő-jelöltet, Borsi Róbertet is megbírságolta, amiért ugyancsak egy iskolát fel- és kihasználva kampányolt. Borsi Róbert 100 ezer forintot fizethet, amiért a kampányidőszakban elment a győri általános iskolához tanítási időben videót készíteni egy itteni műszaki beruházásról. Az külön tanulságos, hogy - akárcsak Borkaiék esetében – a helyi választási bizottság, illetve a megyei területi választási bizottság semmi kivetnivalót nem talált ebben sem, a bíráság elé kellett vinni az ügyet, hogy kimondják: hagyjon végre fel a Fidesz azzal, hogy politikai kénye-kedve szerint macerálja a gyerekeket. 
Szerző
Frissítve: 2019.10.03. 12:04

A független jelöltnek azt írták, nincs már szabad plakáthely, a fideszesnek azonnal intéztek

Publikálás dátuma
2019.10.03. 10:59

Csak az volt a bökkenő, hogy a fideszes kérelmet is ellenzékiek adták be.
A Pest megyei Kerepesen az egyik független jelölt úgy gondolta, hogy bár a láthatóan szabad plakáthelyek mind az egykor Simicskához, most már Mészáros Lőrinchez tartozó Publimont plakáthelyei, azért mégiscsak ír a cégnek, hogy szeptember utolsó és október első két hetére kitenne plakátokat, adjanak neki árajánlatot, írja a HVG. A független polgármesterjelöltként és német nemzetiségi képviselőként is induló Springer Friedrich Horstnak azonban azt írta a cég a válaszában, hogy nincs már szabad hely. A cég értékesítési vezetője, Czinkóczi Attila azt írta, a kért időszakra minden felületük foglalt. Pár nappal később a független képviselő csapatának egyik tagja azonban gondolt egyet, és egy kerepesinarancs@gmail.com-os címről a helyi fideszes polgármesterjelöltnek kért plakáthelyet október első két hetére. A HVG cikke szerint félóra sem kellett, jött a válasz, hogy kis türelmet kérnek, majd pár óra múlva jött az ajánlat 12 plakáthelyre bruttó 376 ezer forintért.
Szerző
Frissítve: 2019.10.03. 11:11