Előfizetés

Megszüntették a nyomozást Pikóékkal szemben

B.Z.
Publikálás dátuma
2019.10.03. 15:51

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Megszüntette a nyomozást a rendőrség Pikó András józsefvárosi ellenzéki polgármester-jelölt kampánycsapata ellen – tudta meg a hvg.hu.
A portál korábbi kérdésére a BRFK csak annyit írt, hogy „ügydöntő határozatot hoztak”, ám annak tartalmáról addig nem beszélnek, amíg a nyomozást lezáró határozatot nem kézbesítették a címzetteknek. Mint arról beszámoltunk, szeptember elején egy névtelen Magyar Nemzet cikk nyomán a rendőrség házkutatást tartott Pikó András kampánycsapatánál. A cikk azzal vádolta meg az ellenzéki jelölt stábját, hogy „üzemszerűen” rögzítik számítógépre az ajánlóíveken szereplő személyek adatait. Ennek alátámasztására mindössze egy fotót mutatott meg a Magyar Nemzet, amin az látható, hogy a kampányközpontban dolgozók némelyikénél laptop van nyitva. A fotó és a névtelen cikk alapján a helyi választási iroda feljelentést tett szeptember elején választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal visszaélés elkövetésének gyanúja miatt. A rendőrség, amely korábban gyakran állította le a nyomozást a fideszes Kubatov-lista ügyében, szeptember 11-én nagy erőkkel kivonult a Pikóék kampányközpontjához, ahol tanúként kihallgatták Pikó Andrást illetve kampányfőnökét Udvarhelyi Tesszát és Erőss Gábor képviselő jelöltet. A kampányban dolgozók egyhangúlag állították, hogy nem követtek el jogsértést.
Később a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) egyhangúlag megváltoztatta a helyi választási bizottság Pikóékat elmarasztaló határozatát, kimondva: a kerületi választási iroda két, bizonyítékokkal nem rendelkező, csak feltételezéseken alapuló cikke alapján nem mondhatta volna ki, hogy jogsértést követtek el. A józsefvárosi Helyi Választási Iroda most sem hagyja annyiban, a Magyar Nemzettel közölte: a határozat nem jogerős, beadványukban kérvényezik a rendőrségi vizsgálat folytatásának elrendelését. Szerintük ugyanis a rendőrség „számos körülményt nem vizsgált kellő körültekintéssel, vagy figyelmen kívül hagyott.” 

Borús lesz és hűvös az első októberi hétvége

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.03. 14:31

Fotó: Shutterstock
A pénteki napsütést hamar felhős idő váltja, éjjel pedig már egy fokos hideg is lehet.
Borús idő várható hétvégén. Pénteken még sok lesz a napsütés, aztán érkeznek a felhők és záporokra kell készülni. A maximumok egyre inkább 15 fok körül, többfelé alig 10 Celsius-fok felett alakulnak - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
Pénteken napközben gomolyfelhős, napos idő várható csapadék nélkül, majd a késő délutáni, esti óráktól felhősödés kezdődik nyugat felől, és ott már kisebb eső is előfordulhat. A leghidegebb órákban általában 1-6 fok lesz, de főként a középső országrész szélvédett vidékein gyenge légköri fagy is előfordulhat, talaj menti fagy pedig többfelé valószínű. Napközben 14-18 fokig melegszik a levegő.
Szombaton többfelé várható eső, zápor. Nagy területen megélénkül, majd késő délutántól - a keleti országrész kivételével - helyenként megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet 4-10, a maximumhőmérséklet 11-17 fok között várható.
Vasárnap északkeleten szórványosan, másutt helyenként várható kisebb eső, zápor. A szél élénk vagy erős lesz, majd estére mindenütt mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet 4-10, a legmagasabb 11-16 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában

Kelet-európai-síkságon, illetve Franciaország és az Ibériai-félsziget térségében magasnyomású légköri képződmény uralkodik, többnyire napos, csapadékmentes időt okozva. A hőmérséklet ezeken a vidékeken délutánra többnyire 26 és 34 fok közé emelkedik, de Franciaországban, illetve Spanyolország északi területein ennél hűvösebb van. Ezzel szemben szárazföldünk többi részének időjárását ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó légköri frontok alakítják. Az Atlanti-óceán középső részén végigvonuló, Lorenzo névre keresztelt hurrikán mérsékeltövi ciklonná szelídülve közelít a Brit-szigetek fölé. Emellett kontinensünk középső részén egy többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, amelynek hosszan elnyúló frontálzónája a Baltikumtól a Kárpát-medence keleti részén át egészen az Appennini-félszigetig húzódik, és halad tovább kelet felé. Hatására sokfelé esik az eső, Skandináviában havazik, a mediterrán térségben pedig heves zivatarok alakulnak ki.
A frontzóna mögött viharos széllel hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg árasztotta el Észak- és Közép-Európa országait. A hőmérséklet csúcsértéke a legtöbb helyen a 15 fokot sem éri el, sőt, a Skandináv-félsziget északi tájain fagypont közelében marad. Péntek estig a Kárpát-medencébe átmenetileg szárazabb, de változatlanul hideg léghullámok érkeznek.

A választási bizottság szerint sincs rendben, hogy papíron 9-10 ember él záhonyi házakban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.03. 14:04

Fotó: Konyhás István
A területi bizottság felülbírálta a helyi választási bizottság döntését.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) szerint a „rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik”, hogy Záhonyban a lakóházakba sok ember van bejelentve. A bizottság ezzel az MSZP panaszának adott helyet – írja az Index. Az erről szóló határozatot a portálnak az MSZP juttatta el, és közölték azt is, hogy feljelentést tesznek okirat-hamisítás megalapozott gyanújával. Az ügyet egy magánszemély indította, aki először a záhonyi helyi választási bizottságnál tett panaszt, majd amikor ott elutasították azt, az MSZP fellebbezett. Ekkor jött másodfokon a területi bizottság, amely
felülbírálta az előző döntést, és részben helyt adott a panasznak.

Az eredeti beadvány azt kifogásolta, hogy a szavazóköri névjegyzék szerint több olyan lakóház is van a településen, amelynél a lakók száma összeegyeztethetetlen az ingatlan befogadóképességével. Ilyen például az Európa tér 2., fsz. 2., amelyben tízen laknak, vagy a Jókai út 5. fsz. 3., ahol kilencen laknak. A beadványozó szerint itt életvitelszerűen nem élhetnek ennyien, ami sérti a választási eljárásról szóló törvényt. A helyi választási bizottság arra hivatkozva utasította el a panaszt, hogy a beadványozó nem csatolt bizonyítékokat a jogsértésre. A TVB másodfokú határozata szerint viszont érdemi döntést kellett volna hozni elsőfokon is, egyben megállapította, hogy
a rendeltetésszerű joggyakorlás elvébe ütközik, hogy egy címre ennyien vannak bejelentve.

Az elkövetők személyét a bizottság nem tudta megállapítani, így eltiltani sem tudott senkit a jogsértéstő. A bizottság a határozatban azt is közölte, hogy nem tesz feljelentést.