Előfizetés

Pikó András: két éve épült be ide a Fidesz aktivistája

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.10.03. 17:20

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A józsefvárosi választási iroda éppen az érintettekkel nem közölte, miért szűnt meg az ellenük folyó nyomozás.
A nyilvánosságból tudták meg, hogy a rendőrség megszüntette a nyomozást a józsefvárosi állítólagos személyes adatsértési ügyben – mondta el sajtótájékoztatóján Pikó András ellenzéki polgármesterjelölt. Mint fogalmazott, ők semmilyen tájékoztatást nem kaptak hivatalosan, a Helyi Választási Iroda nem kommunikál velük, miközben a Magyar Nemzettel megosztották ezt a nagyon fontos információt. - Bebizonyosodott, hogy az elmúlt egy hónapban igazat mondtunk, nem éltünk vissza semmilyen adattal, a Fidesz viszont tudatosan megtévesztette a választóit - fogalmazott. Az úgynevezett „csalódott önkéntesről” bebizonyosodott, hogy két éve épült be a helyi ellenzéki közegbe és azóta csak arra várt, hogy valami kompromittálót megjelentethessen. - Ez alapján Kocsis Máté még aznap azt mondta, hogy visszaéltek az adatokkal, másnap a teljes magyar kormánysajtó átvette az egészet és többszörösen megrágalmazta Udvarhelyi Tessza kampányfőnököt és a többi jóérzésű munkatársat. Ezt követően a helyi választási bizottság két feltételezésen alapuló cikk alapján kimondta, hogy törvényt sértettünk, ez annyira nem volt életszerű, hogy a Fővárosi Választási Bizottság kimondta, hogy ez nem igaz – mondta Pikó András. A polgármesterjelölt stábjának jogász munkatársa a sajtótájékoztató idején is a helyi választási irodánál volt, de nem tájékoztatták őt sem a részletekről. Pikó András szerint bebizonyosodott, hogy becsületesen jártak el, a rendőrség semmilyen jogszabálysértésre nem talált nyomot. A polgármesterjelölt ezért elvárja Kocsis Mátétól, hogy kérjen bocsánatot Udvarhelyi Tesszától, az aktivistáktól, és végül tőle magától is. Pikó András a Népszava kérdésére azt mondta, még nem tudják, milyen jogi lépéseket tehetnek, mert nem ismerik, milyen indokkal szüntette meg a rendőrség nyomozást. Várják a hivatalos iratokat.
A beépült „csalódott aktivistáról” Udvarhelyi Tessza kampányfőnök azt mondta lapunknak, Mata Vivien néven – lopott képpel, lopott tartalommal készítettek profilt két éve, most elkezdték megnézni, miután kiderült, hogy valaki szivárogtat. Valószínűleg a józsefvárosi Fidesz prominens tagja áll a profil mögött, aki két éve elkezdett összeismerkedni itteni aktivistákkal, Az illető úgy épült be a stábba, hogy bejelentkezett olyan eseményekre, ahol az aktivista körük külső tagjai voltak, majd bejelölte őket ismerősként. Egy idő után óvatlanul az ismerősök ismerőseként is olyanok ismerőse lett, akikkel soha nem találkozhatott. - Az volt a furcsa, hogy csak józsefvárosi ellenzéki közszereplőket figyelt meg, ezen kívül a helyi Fidesszel volt kapcsolatban viszont némileg óvatlanul a Tordas SE-vel is, ennek vezetője pedig Farkas Örs, Kocsis Máté korábbi kabinetfőnöke – mondta Pikó András.

Takaró Mihály mellett felesége is dolgozhatott az új Nemzeti Alaptanterven

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.03. 17:09
Takaró Mihály
Fotó: Komka Péter / MTI
Középiskolai tanári teendői mellett jutott ideje teljes állásban, havi félmillióért a kerettantervek kidolgozására is.
Nemcsak a Horthyért és antiszemita írókért rajongó Takaró Mihály, hanem szintén irodalomtörténész felesége is tagja volt annak a 45 fős szakértői körnek, akik az Oktatási Hivatal megbízásából részt vettek a Nemzeti Alaptantervhez készülő kerettantervek kidolgozásában – írja a hvg.hu. Ez abból, az Oktatási Hivatal (OH) által összeállított névsorból derül ki, amelyet a független Szél Bernadett közérdekű adatigénylésére volt kénytelen kiadni az intézmény.
Takaró Mihályné Palágyi Márta a pesterzsébeti Kossuth Lajos Gimnázium magyar-történelem és vallástanára, de szakértőként gyakori vendég férje M5-ön futó műsorában is. Igaz, ott rendre a férjéhez való kötődése említése nélkül, T. Palágyi Mártaként harangozzák be, és ugyanezen a néven adott elő például Trianon tanításának lehetőségeiről a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei történelemtanároknak szervezett táborában is. Takaróné az OH megbízásából 2019. május 15. és július 31. között heti 40 órában látta el a munkát,
havi bruttó 480 ezer forintért, miközben középiskolai tanárként is maradt ideje dolgozni.

Az OH hosszú és kellemetlenkedéstől nem mentes procedúra végén osztotta csak meg a 45 fős, zömében gyakorló közép- vagy általános iskolai tanárokból álló névsort. A lap szerint ebben azért Takaró Mihály feleségén és a korábban már megnevezett két szakértőn – Péterffy Balázson, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettesén és Lebanov Józsefen, az Emmi köznevelési helyettes államtitkársága stratégiai főosztályvezetőjén – túl is akadnak érdekes nevek. Például a Fidesz volt országgyűlési képviselőjéé és erzsébetvárosi választókerületi elnökéé, Rónaszékiné Keresztes Monikáé, aki lassan egy éve az Emmi zenei nevelésért felelős miniszteri biztosa, vagy Veres Pálé, aki azon túl, hogy Miskolc nagy múltú középiskolájának, a Földes Ferenc Gimnáziumnak az igazgatója, a megyeszékhely összellenzéki támogatottsággal bíró polgármesterjelöltje is. Veres szerint konstruktív szakmai munka folyt a bizottságban, de titoktartási kötelezettsége miatt nem osztott meg arról részleteket a hvg.hu megkeresésére.

Megszüntették a nyomozást Pikóékkal szemben

B.Z.
Publikálás dátuma
2019.10.03. 15:51

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Megszüntette a nyomozást a rendőrség Pikó András józsefvárosi ellenzéki polgármester-jelölt kampánycsapata ellen – tudta meg a hvg.hu.
A portál korábbi kérdésére a BRFK csak annyit írt, hogy „ügydöntő határozatot hoztak”, ám annak tartalmáról addig nem beszélnek, amíg a nyomozást lezáró határozatot nem kézbesítették a címzetteknek. Mint arról beszámoltunk, szeptember elején egy névtelen Magyar Nemzet cikk nyomán a rendőrség házkutatást tartott Pikó András kampánycsapatánál. A cikk azzal vádolta meg az ellenzéki jelölt stábját, hogy „üzemszerűen” rögzítik számítógépre az ajánlóíveken szereplő személyek adatait. Ennek alátámasztására mindössze egy fotót mutatott meg a Magyar Nemzet, amin az látható, hogy a kampányközpontban dolgozók némelyikénél laptop van nyitva. A fotó és a névtelen cikk alapján a helyi választási iroda feljelentést tett szeptember elején választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal visszaélés elkövetésének gyanúja miatt. A rendőrség, amely korábban gyakran állította le a nyomozást a fideszes Kubatov-lista ügyében, szeptember 11-én nagy erőkkel kivonult a Pikóék kampányközpontjához, ahol tanúként kihallgatták Pikó Andrást illetve kampányfőnökét Udvarhelyi Tesszát és Erőss Gábor képviselő jelöltet. A kampányban dolgozók egyhangúlag állították, hogy nem követtek el jogsértést.
Később a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) egyhangúlag megváltoztatta a helyi választási bizottság Pikóékat elmarasztaló határozatát, kimondva: a kerületi választási iroda két, bizonyítékokkal nem rendelkező, csak feltételezéseken alapuló cikke alapján nem mondhatta volna ki, hogy jogsértést követtek el. A józsefvárosi Helyi Választási Iroda most sem hagyja annyiban, a Magyar Nemzettel közölte: a határozat nem jogerős, beadványukban kérvényezik a rendőrségi vizsgálat folytatásának elrendelését. Szerintük ugyanis a rendőrség „számos körülményt nem vizsgált kellő körültekintéssel, vagy figyelmen kívül hagyott.”