Előfizetés

Takaró Mihály mellett felesége is dolgozhatott az új Nemzeti Alaptanterven

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.03. 17:09
Takaró Mihály
Fotó: Komka Péter / MTI
Középiskolai tanári teendői mellett jutott ideje teljes állásban, havi félmillióért a kerettantervek kidolgozására is.
Nemcsak a Horthyért és antiszemita írókért rajongó Takaró Mihály, hanem szintén irodalomtörténész felesége is tagja volt annak a 45 fős szakértői körnek, akik az Oktatási Hivatal megbízásából részt vettek a Nemzeti Alaptantervhez készülő kerettantervek kidolgozásában – írja a hvg.hu. Ez abból, az Oktatási Hivatal (OH) által összeállított névsorból derül ki, amelyet a független Szél Bernadett közérdekű adatigénylésére volt kénytelen kiadni az intézmény.
Takaró Mihályné Palágyi Márta a pesterzsébeti Kossuth Lajos Gimnázium magyar-történelem és vallástanára, de szakértőként gyakori vendég férje M5-ön futó műsorában is. Igaz, ott rendre a férjéhez való kötődése említése nélkül, T. Palágyi Mártaként harangozzák be, és ugyanezen a néven adott elő például Trianon tanításának lehetőségeiről a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei történelemtanároknak szervezett táborában is. Takaróné az OH megbízásából 2019. május 15. és július 31. között heti 40 órában látta el a munkát,
havi bruttó 480 ezer forintért, miközben középiskolai tanárként is maradt ideje dolgozni.

Az OH hosszú és kellemetlenkedéstől nem mentes procedúra végén osztotta csak meg a 45 fős, zömében gyakorló közép- vagy általános iskolai tanárokból álló névsort. A lap szerint ebben azért Takaró Mihály feleségén és a korábban már megnevezett két szakértőn – Péterffy Balázson, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettesén és Lebanov Józsefen, az Emmi köznevelési helyettes államtitkársága stratégiai főosztályvezetőjén – túl is akadnak érdekes nevek. Például a Fidesz volt országgyűlési képviselőjéé és erzsébetvárosi választókerületi elnökéé, Rónaszékiné Keresztes Monikáé, aki lassan egy éve az Emmi zenei nevelésért felelős miniszteri biztosa, vagy Veres Pálé, aki azon túl, hogy Miskolc nagy múltú középiskolájának, a Földes Ferenc Gimnáziumnak az igazgatója, a megyeszékhely összellenzéki támogatottsággal bíró polgármesterjelöltje is. Veres szerint konstruktív szakmai munka folyt a bizottságban, de titoktartási kötelezettsége miatt nem osztott meg arról részleteket a hvg.hu megkeresésére.

Megszüntették a nyomozást Pikóékkal szemben

B.Z.
Publikálás dátuma
2019.10.03. 15:51

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Megszüntette a nyomozást a rendőrség Pikó András józsefvárosi ellenzéki polgármester-jelölt kampánycsapata ellen – tudta meg a hvg.hu.
A portál korábbi kérdésére a BRFK csak annyit írt, hogy „ügydöntő határozatot hoztak”, ám annak tartalmáról addig nem beszélnek, amíg a nyomozást lezáró határozatot nem kézbesítették a címzetteknek. Mint arról beszámoltunk, szeptember elején egy névtelen Magyar Nemzet cikk nyomán a rendőrség házkutatást tartott Pikó András kampánycsapatánál. A cikk azzal vádolta meg az ellenzéki jelölt stábját, hogy „üzemszerűen” rögzítik számítógépre az ajánlóíveken szereplő személyek adatait. Ennek alátámasztására mindössze egy fotót mutatott meg a Magyar Nemzet, amin az látható, hogy a kampányközpontban dolgozók némelyikénél laptop van nyitva. A fotó és a névtelen cikk alapján a helyi választási iroda feljelentést tett szeptember elején választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal visszaélés elkövetésének gyanúja miatt. A rendőrség, amely korábban gyakran állította le a nyomozást a fideszes Kubatov-lista ügyében, szeptember 11-én nagy erőkkel kivonult a Pikóék kampányközpontjához, ahol tanúként kihallgatták Pikó Andrást illetve kampányfőnökét Udvarhelyi Tesszát és Erőss Gábor képviselő jelöltet. A kampányban dolgozók egyhangúlag állították, hogy nem követtek el jogsértést.
Később a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) egyhangúlag megváltoztatta a helyi választási bizottság Pikóékat elmarasztaló határozatát, kimondva: a kerületi választási iroda két, bizonyítékokkal nem rendelkező, csak feltételezéseken alapuló cikke alapján nem mondhatta volna ki, hogy jogsértést követtek el. A józsefvárosi Helyi Választási Iroda most sem hagyja annyiban, a Magyar Nemzettel közölte: a határozat nem jogerős, beadványukban kérvényezik a rendőrségi vizsgálat folytatásának elrendelését. Szerintük ugyanis a rendőrség „számos körülményt nem vizsgált kellő körültekintéssel, vagy figyelmen kívül hagyott.” 

Borús lesz és hűvös az első októberi hétvége

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.03. 14:31

Fotó: Shutterstock
A pénteki napsütést hamar felhős idő váltja, éjjel pedig már egy fokos hideg is lehet.
Borús idő várható hétvégén. Pénteken még sok lesz a napsütés, aztán érkeznek a felhők és záporokra kell készülni. A maximumok egyre inkább 15 fok körül, többfelé alig 10 Celsius-fok felett alakulnak - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
Pénteken napközben gomolyfelhős, napos idő várható csapadék nélkül, majd a késő délutáni, esti óráktól felhősödés kezdődik nyugat felől, és ott már kisebb eső is előfordulhat. A leghidegebb órákban általában 1-6 fok lesz, de főként a középső országrész szélvédett vidékein gyenge légköri fagy is előfordulhat, talaj menti fagy pedig többfelé valószínű. Napközben 14-18 fokig melegszik a levegő.
Szombaton többfelé várható eső, zápor. Nagy területen megélénkül, majd késő délutántól - a keleti országrész kivételével - helyenként megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet 4-10, a maximumhőmérséklet 11-17 fok között várható.
Vasárnap északkeleten szórványosan, másutt helyenként várható kisebb eső, zápor. A szél élénk vagy erős lesz, majd estére mindenütt mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet 4-10, a legmagasabb 11-16 fok között várható.

Időjárási helyzet Európában

Kelet-európai-síkságon, illetve Franciaország és az Ibériai-félsziget térségében magasnyomású légköri képződmény uralkodik, többnyire napos, csapadékmentes időt okozva. A hőmérséklet ezeken a vidékeken délutánra többnyire 26 és 34 fok közé emelkedik, de Franciaországban, illetve Spanyolország északi területein ennél hűvösebb van. Ezzel szemben szárazföldünk többi részének időjárását ciklonok és a hozzájuk kapcsolódó légköri frontok alakítják. Az Atlanti-óceán középső részén végigvonuló, Lorenzo névre keresztelt hurrikán mérsékeltövi ciklonná szelídülve közelít a Brit-szigetek fölé. Emellett kontinensünk középső részén egy többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, amelynek hosszan elnyúló frontálzónája a Baltikumtól a Kárpát-medence keleti részén át egészen az Appennini-félszigetig húzódik, és halad tovább kelet felé. Hatására sokfelé esik az eső, Skandináviában havazik, a mediterrán térségben pedig heves zivatarok alakulnak ki.
A frontzóna mögött viharos széllel hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg árasztotta el Észak- és Közép-Európa országait. A hőmérséklet csúcsértéke a legtöbb helyen a 15 fokot sem éri el, sőt, a Skandináv-félsziget északi tájain fagypont közelében marad. Péntek estig a Kárpát-medencébe átmenetileg szárazabb, de változatlanul hideg léghullámok érkeznek.