Egy vájár meghalt, kilencen megsérültek egy lengyelországi bányabalesetben

Publikálás dátuma
2019.10.03. 20:03
Illusztráció
Fotó: Beata Zawrzel / NurPhoto
A Richter skála szerint 3-as erősségű földrengés rázta meg a térséget.
Egy vájár meghalt és kilenc társa megsérült csütörtökön a dél-lengyelországi Bielszowice szénbányában egy földmozgás miatt - közölte a PAP lengyel hírügynökség a bányát üzemeltető PGG vállalat szóvivőjére hivatkozva. A PAP értesülése szerint a föld alatt dolgozott vájárok közül egy bányász súlyos sérülést szenvedett, s az újraélesztésére tett kísérletek ellenére meghalt.
A PGG szóvivője közölte, hogy az összes bányászt felhozták a földfelszínre. A hírügynökség úgy tudja, a Richter skála szerint 3-as erősségű földrengés rázta meg a térséget, ez vezetett a balesethez.
A legsúlyosabb lengyelországi bányaszerencsétlenség az idén júliusban történt Katowicében. Akkor három bányász vesztette életét egy földmozgás miatt, szintén a PGG szénbányájában. Idén huszonkét lengyel bányász vesztette életét különböző bányaszerencsétlenségekben.
Lengyelország 80 százalékban szénből fedezi az áramtermelést, de klímavédelmi vállalásuk szerint 2040-re 30 százalék alá csökkentik a szénalapú energia részesedését az energiapalettán. 

Rendőr késelt rendőrt Párizsban, öten meghaltak

Publikálás dátuma
2019.10.03. 14:12

Fotó: MARTIN BUREAU / AFP
Az egyik áldozat a támadó, a másik négy pedig azok közül került ki, akiket megkéselt.
Lelőttek a párizsi rendőr-főkapitányságon egy férfit délután egy óra tájban, aki késsel támadt – írja francia médiajelentések alapján a BBC. A támadó az épületben gyilkolt: négy rendőrt megölt és legalább egyet megsebesített rajtuk kívül.
A francia rendőrszakszervezet szóvivőjének közlése szerint az elkövető rendőr volt.

Egy 45 éves férfiról van szó, aki 16 éve dolgozott informatikusként a rendőrség kötelékében. Egy kerámiakéssel gyilkolt, először saját irodahelyiségében késelt, majd egy másikban a folyosón, végül az épületben lévő lépcsőn. Ezután agyonlőtték. 
Egyelőre nem tudni, mi állt a támadás hátterében. Loic Travers szakszervezeti szóvivő szerint férfinak korábban nem volt semmilyen ügye, "mintaalkalmazott" volt. Christophe Castaner francia belügyminiszter mindezt megerősítette. Mint mondta, a 45 éves férfi 2003 óta dolgozott a rendőrségen és soha nem észleltek rajta aggodalomra okot adó viselkedési zavar.
A belügyminiszter sem közölte, hogy az ámokfutásnak hány sérültje van, csupán annyit mondott, hogy állapotuk "megnyugtató".

A BBC további két szakszervezeti tisztségviselő nyilatkozatát is ismerteti: egyikük, Christophe Crepin szerint feszült volt a viszony a késelő rendőr és felettese között, ez lehet a háttérben, és nem terrortámadás. A szakszervezet vezetője, Jean-Marc Bailleul pedig "az őrület pillanataként" jellemezte a férfi ámokfutását.
Remy Heitz, Párizs főügyésze sajtótájékoztatón közölte, hogy folyik az elkövető lakásának átvizsgálása, és hogy a történtek kiértékelésébe bekapcsolódtak a terrorelhárítás ügyészei is, de még semmi nem utal arra, hogy a tettesnek terrorizmus lett volna az indítéka.
A helyszín közel van a Notre-Dame katedrálishoz, az ottani metrómegállót biztonsági megfontolásból lezárták.

Sztrájkolnak a rendőrök

A támadás egy nappal azután történt, hogy az ország rendőrei az alacsony fizetések, nyugdíjreformok és az ellenük irányuló erőszak miatt sztrájkba kezdtek, illetve Párizsban demonstráltak. Az év eleje óta több mint 50 francia rendőr vetett véget saját életének, amiért a szakszervezet a romló munkakörülményeket okolja.

Frissítve: 2019.10.03. 19:38

Hongkong: megvakult egy szemen lőtt újságíró, a mellkason lőtt gyerektüntetőt lázadással is vádolják

Publikálás dátuma
2019.10.03. 14:10
Egészségügyis önkéntesek segítenek egy megsérült operatőrnek
Fotó: MOHD RASFAN / AFP
A 18 éves fiatal kórházi ápolása miatt nem tudott elmenni a bíróságra, holnapra írtak ki új tárgyalást.
Valószínűleg a holnapi tárgyalására sem tud majd elmenni az a 18 éves gimnazista, akit kedden lőtt közvetlen közelről mellkason egy rendőr a hongkongi zavargásokban. A gyerektüntető állapota ugyan már stabil, de életmentő műtétet hajtottak végre rajta, és továbbra is kórházban ápolják. Mint a Guardian cikkéből kiderül, Tsang Chi-kin ellen már nem csak hivatalos személy elleni erőszak, hanem lázadás miatt is vádat emeltek. Ügyvédje szerint az ügyet egyáltalán nem megfelelő körülmények között indították el a bíróságon, ugyanis az ügyészség nem fedte fel a letartóztatás időpontját, és nem fedte fel a letartóztató tiszt nevét sem. "Sokéves gyakorlatom során még soha nem találkoztam ezzel a helyzettel" - mondta az ügyvéd. Az ügyészség azzal védekezett, hogy nem szándékosan tartotta vissza az információkat, és azt mondták, pótolni fogják a hiányosságokat. Mint korábban megírtuk, a rendőrség nem indít belső vizsgálatot az ügyben, szerintük minden a törvényeknek megfelelően történt, és a rendőr jogosan használta szolgálati fegyverét a vascsővel támadó fiatallal szemben. Szintén a Guardian írta meg, hogy egy indonéz újságírót a tüntetések során gumitölténnyel lőttek szembe - az ügyvédje szerint a meglőtt fiatal mellett ez a legsúlyosabb sérülés a hongkongi tüntetések több hónapos történetében. A rendőri intézkedésekkel kapcsolatban kiszivárogtatott egy feljegyzés, amely szerint a hatóságok egy nappal azelőtt, hogy a tizenéves diákot mellkason lőtték, enyhítették a fegyvereserők alkalmazásának irányelveit. A nemzetközi sajtóban egyre növekszik az aggodalom a rendőrök részéről tapasztalható, újságírókkal szembeni erőszak és ellenséges hangulat miatt. Egy újságírót kedden letartóztattak, többet pedig megsebesítettek, holott mindegyikük jól látható sárga kabátot és „press” feliratot viselt. A szemen lőtt indonéz újságíró kollégáival egy felüljárón állt, és élőben közvetítette az eseményeket, a rendőrség pedig viszonylag kis távolságból nyitott tüzet a felüljárón álló újságírói csoport felé. A felvétel azt mutatta, hogy valaki figyelmezteti a rendőröket, hogy újságírókra támadtak, de pár másodperccel később csattant a gumilövedék, és az indonéz újságíró a földre zuhant. Ügyvédje tájékoztatása szerint azt mondták neki a kórházban, hogy a jobb szeme károsodása visszafordíthatatlan. "A rendőrség által leadott lövés eredményeként szerzett sérülés vakságot eredményezett" - tette hozzá. A keddi hongkongi eseményekről itt olvashat bővebben.
Szerző
Frissítve: 2019.10.03. 14:17