Hatékonyan a múlékonyról

Pár napot nálunk időzött külföldi rokonunk, ötvenes éveinek vége felé járó, folyton tanuló, folyton szemlélődő, világot látott, az aktív munkától már visszavonult tanítónő. Mostanában azt vette a fejébe, hogy csiszolja magyar tudását, mert hiába anyanyelve ez, a filmeket még nem érti tökéletesen, és az újságokban olvasottak sem jönnek mindig át, ő pedig azt szereti, ha árnyaltan fogadhatja be a világot, nem csak elnagyoltan. Ezért a fővárosban tölt pár hónapot, nyelvtanfolyamra is beiratkozott, s hogy testét se hagyja cserben, időnként táncolni jár, és minden nap megtesz legalább tízezer lépést. 
A nógrádi dombok felé autóztunk, s az igekötőket gyakoroltuk. Itt-ott szemerkélt az eső, ezért az „esett” igét választottuk. Beesett, kiesett, leesett, felesett, megesett, elesett, átesett, ráesett, ideesett, odaesett, szétesett, összeesett, visszaesett – jókat kacagtunk, mire mindegyikre találtunk megfelelő példát. A tizenhárom igekötőt dallamos füzérré fűztük fel, hogy jobban bekússzon a fülbe, nyomatékképp pedig később ő maga kezdetleges tánclépésekkel is „elszteppelte” valamennyit. Hogy a mozgás mennyit segít a tanulásban, arra még iskolás koromból emlékszem: otthon a cserépkályhától az ablakig fel-alá járkálva tanultam meg Magyarország megyéinek és megyeszékhelyeinek nevét. 
Aztán azt kérdezte, mit jelent pontosan az a szó, hogy hatékony. Mert mostanában annyi helyről hallja ezt, rádióban, tévében, lassan olybá tűnik neki, hogy ez lett az ország kedvenc szava. Leginkább politikusoktól hallotta, emberektől még sose, s nem megy a fejébe, mit üzen ez a melléknév. Mondtam neki, hogy amúgy a politikus is ember, csak hogy cizelláljam még a szövegértést, de hazaérve azért gyorsan átnéztük az utóbbi hetek kijelentéseit. 
Rétvári Bence például azt mondta, hatékony a magyar drogszabályozás. Varga Mihály Palkovics Lászlóval Jászberényben a nagy múltú Electrolux nyolcszáz dolgozójának elbocsátása kapcsán arról beszélt, hogy munkaerő-közvetítéssel, átképzéssel, az önkormányzattal együttműködve hatékony segítséget kíván nyújtani az embereknek. Lázár János egy gazdasági konferencián fogalmazott úgy, hogy a hatékony állam erős, de kicsi, míg Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke ugyanitt azt mondta, hogy a hatékony államnak célszerűnek, eredményesnek és etikusnak kell lennie.
Végigolvastuk mindet.
– Érted már? – kérdeztem, mire azt felelte, hogy még mindig nem, inkább találjunk szinonimát a szóra, hátha akkor megérti.
– A hatékony olyan, mint a megfelelő gyógyszer – magyaráztam. Beveszed és hat. Eredményes. Segít. Célba ér. Működik. De az emberek nem használják – folytattam –, jobban szeretik azt mondani valamire egyszerűen, hogy hatott vagy nem hatott.
Gondoltam, beszélünk még az „ékony-ékeny”, az igékből melléknevet képzők használatáról, de inkább elnapoltuk. Érzékeny terület, képlékeny fogalmak, múlékony jelen. 
Vékony jég.
Szerző
Doros Judit

Mihez képest?

Novák Katalin családügyi államtitkár már a gyermekszegénység vagy a gyermekéhezés kifejezések hallatán is képes látványosan kiakadni. Szerinte olyan nincs, hogy szegény gyerek, csak szegény család van, ahol ugyebár vannak felnőttek is, akik ha akarnak, dolgozhatnak. Akkor pedig egy csapásra megszűnik a szegénység, ahogy azt az államtitkár elképzeli. 
Anélkül hogy szóhasználati vitába keverednénk a kormány szelfibajnokával, nézzük a számokat: a Gyerekesély Közhasznú Egyesület adatai szerint 124-140 ezer gyerek él olyan háztartásban, amelyben nincs foglalkoztatott, és nagyon gyengék a munkavállalási esélyek. Ezek a családok jórészt az alkalmi közmunkától függenek, ami a szakértők szerint nemhogy enyhítené, még növeli is a társadalmi kirekesztettségüket.
A szegénységnek nem csak az a fokmérője (bár nyilván kulcskérdés), hogy a gyerek kap-e minden nap enni. Ebben kétségtelenül történt előrelépés, de ha azt nézzük, hogy még mindig 6 százalékuk él olyan lakásban, ahol nincs fürdőszoba és vízöblítéses vécé, kiderül, hogy nincs sok ok az örömre. A friss adatokból az látszik, hogy bár az egész népességet nézve valóban csökkent a szegénység, a társadalom 20 százalékát adó legreménytelenebb helyzetben lévő réteg nem mozdul, hozzájuk nem érnek el a szociális támogatások sem. 
Rajtuk az segítene, ha a gyerekek olyan esélykiegyenlítő, differenciált, egyéni igényeikre reagáló oktatást kaphatnának először az óvodában, majd az iskolában, ami megadja nekik az a lehetőséget a kitörésre. Ebben viszont reménytelenül rosszul állunk, a pedagógusok (pláne a jók) először a halmozottan hátrányos helyzetű területekről tűnnek el. Aki marad, annak sincs eszköze és lehetősége kezelni a helyzetet. Egy olyan országban, ahol állítólag minden gyerek érték, nagy luxus elengedni több tízezernek a kezét. Márpedig éppen ez történik.
Szerző
F. Szabó Kata

Jól látják

Sorjáznak a sértődött, durcás nyilatkozatok a Fidesz háza tájáról: „nyílt politikai lincselés”, „bosszú, amiért Trócsányi László megállította a bevándorlást”. Orbán Viktor szerint a magyar biztosjelöltet politikai alapon kaszálta el az Európai Parlament jogi bizottsága. 
Igaza van? Könnyen lehet! Ha a Fidesz egy picit felpillantana a sebei nyalogatásából, több mindent látna. Csak felsorolásszerűen: az EP nemcsak Trócsányit kaszálta el, hanem a román biztosjelöltet, a mellesleg baloldali Rovana Plumbot is, aki elfelejtett bevallani egy nagy összegű kölcsönt a vagyonnyilatkozatában. Korábban a lengyel kormány részéről Krzysztof Szczerski volt az első biztosjelölt, Ursula von der Leyen el is fogadta, sőt a befolyásos mezőgazdasági portfóliót adta neki, de ő váratlanul rájött, hogy nem is ért a területhez – ez nevetséges kifogás, egy sor biztos kap a szakterületétől távol eső portfóliót. Szczerski viszont Andrzej Duda lengyel elnök kabinetfőnöke volt. Három jelölt, véletlenül mindhárom országgal szemben jogállami kifogások merültek fel, mindhárom valamiért fekete báránynak számít jobb uniós körökben. Véletlen, ami történt? 
Ehhez képest a belga Didier Reynders ellen hazájában az a vád, hogy meg akart akadályozni külügyminiszterként egy vizsgálatot egy nemzetközi pénzmosási ügyben; korábban is volt ellene korrupciós vád, és csak bizonyíték hiányában állították le az eljárást. Most igazságügyi biztos lehet. Az osztrák Johannes Jahn költségvetésért felelős biztos lesz. Ő felel majd a „zöld költségvetésért, miközben az ÖMV-ben van érdekeltsége, a cég az egyik legaktívabb lobbista Brüsszelben – nyilván nem a napelemek érdekében. A francia biztos, Sylvie Goulard Macron védelmi minisztereként azért volt kénytelen lemondani, mert szabálytalanul használt fel uniós pénzeket. Nemrég órákon át hallgatta ki a francia rendőrség. 
Ezek nem számítottak. „Szívatnak anyám, stop!” Csak azt nem értem, miért csodálkoznak a Fideszben. Valójában csak azt kapják, amit ők itthon adnak a náluk gyengébbeknek. Csak az EU egy kicsit nagyobb homokozó.