Nátha, megfázás – Mikor kell orvoshoz menni?

Publikálás dátuma
2019.10.05. 15:15
Woman
Fotó: BARBARA GINDL/APA-PictureDesk / AFP
Van, akinél egy megfázás „csak” pár nap szipogást okoz, másoknál akár két hétig is eltarthat a teljes gyógyulás. Nátha esetén általában nem kell orvoshoz fordulni, de szövődmények esetén akár antibiotikus kezelésre is szükség lehet.
Több mint kétszáz vírus okozhat megfázást, ezért sem meglepő, hogy évente többször is náthásak vagyunk. Ilyenkor előfordul, hogy nincsenek is tünetek, másoknál pedig komolyabb, akár antibiotikus kezelést is igénylő szövődmények is kialakulhatnak – mondta Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orrgégeközpont orvosa.  
„Náthából kialakulhat a fület és az orrmelléküregeket érintő bakteriális felülfertőződés is. A szövődmények főként hat év alatti gyermekeknél, idősebbeknél és krónikus betegeknél és dohányosok körében fordulnak elő gyakrabban. Ahhoz, hogy ezt megelőzzük, fontos a megfelelő kezelés, illetve, hogy tudjuk, mikor van szükség orvosi segítségre” – tette hozzá a szakorvos.
Az antibiotikumok a vírusok ellen hatástalanok, így nátha esetén, ha nem áll fenn bakteriális felülfertőzés miatti szövődmény, felesleges szedni. A megfázáson tüneteit pihenéssel, bőséges folyadékfogyasztással, torokfertőtlenítő tabletta, orrspray, szükség esetén fájdalomcsillapító használatával tudunk enyhíteni. Az orrdugulást enyhítheti a levegő párásítása és illóolajok belélegzése is. Bevethetjük a forró italporos gyógyszereket is a betegtájékoztatóban leírt adagolás szerint alkalmazva. A betegség leküzdését az immunrendszer támogatásával gyorsíthatjuk, de megelőzés céljából is hasznos a D3- és C-vitamin, valamint a cink tartalmú táplálékkiegészítők szedése. 

Mikor forduljunk orvoshoz?

A nátha általában hét-tíz napig tart. Egyénfüggő, hogy pontosan meddig, van, akinél csak pár nap, másoknál akár két hétig is eltarthat a teljes gyógyulás, de az életmód – az alvás, a pihenés mennyisége és a dohányzás – is befolyásolhatja. Néhány tünet akár a gyógyulás után még hetekig megmaradhat, ilyen például az elhúzódó, száraz köhögés. „Orvoshoz akkor javasolt fordulni, ha a tüneteink az első pár napban nem enyhülnek, hanem fokozódnak, vagy újabbak jelennek meg. Ha a javulás hét-tíz napot követően sem észlelhető, akkor mindenképp vizsgáltassuk ki magunkat!” – hangsúlyozta a szakorvos.

Meddig fertőz?

A megfázás tünetei nem jelennek meg a vírus fertőzése után, a lappangási időszak akár három napig is eltarthat. De a fertőzést már ekkor is tovább lehet adni, egészen a betegség negyedik-ötödik napjáig. Köhögés, tüsszentés és orrfújás mellett a vírus tárgyakon keresztül is terjed, és mivel néhány órán át is életképesek lehetnek, a kilincs, a távirányító vagy az evőeszközök is „fertőzhetnek”.

A megfázás leggyakoribb tünetei

 • tüsszentés
 • eldugult orr
 • száraz torok
 • torokfájás
 • köhögés
 • enyhe láz
 • rekedt hang
 • enyhe fejfájás

Ritkább tünetei

 • izomfájdalom
 • hidegrázás
 • szemvörösség
 • gyengeség
 • étvágycsökkenés
 • extrém kimerültség
Szerző
Témák
nátha megfázás

Megterhelő a hirtelen jött hideg, a szél és a „jövő-menő” frontok

Publikálás dátuma
2019.10.04. 13:10
Senior
Fotó: GARO/Phanie / AFP
Lehűlt az idő, fúj a szél, és a következő napokban sem lesz nyugalom: „jönnek-mennek” a frontok, a szervezetet érő rendkívüli terhelés szinte minden problémát fokoz.
A markáns hidegfront helyenként kiadós esőt és sokfelé viharos szelet okozott. A kellemes hőmérsékleti értékek több mint tíz fokkal csökkentek és a hűvös tartósnak is ígérkezik. Ráadásul a hétvégén is intenzív frontjárás várható, változékony időre van kilátás, az esernyőkre is szükség lehet – írta Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója Facebook-oldalán. Mindez sorozatos terhelés jelent a szervezetnek,
„egy perc nyugtunk sincs, amit regenerálódásra tudnánk felhasználni”.

A görcsös panaszok ilyenkor mindennaposak, sokaknál a fejfájás sem akar szűnni, a hétvégi kettősfront pedig a keringési és emésztési problémákkal élők helyzetét is megnehezítheti. Az ízületesek pedig már gyakorivá, sőt akár tartóssá válnak a végtagfájdalmaik, ami jelentősen ronthatja a komfortérzetüket. A rendkívüli terhelés szinte minden problémát fokoz – foglalta össze a meteogyógyász.
Nő a megfázás veszélye is: az előző napokban tapasztalt gyakori és erőteljes fronttevékenység miatt legyengülhetett a szervezet, és ez fogékonyabbá tehet a kórokozókkal szemben is. Javítja az ellenállóképességet a C-vitamin bevitel növelése, célszerű minél több citrusfélét, céklát és csipkebogyót fogyasztani. A napközben is jelentősen csökkent hőérzeten a többfelé élénk, erős szél is ront. Az időnként erős légmozgás nemcsak fejfájást, hanem ingerlékenységet és türelmetlenséget, de alvászavarokat is okozhat még az időjárásra kevésbé érzékenyeknél is – olvasható a Meteo Klinika oldalán.
Szerző

Szimulátorral öregítenek a Semmelweis Egyetemen

Publikálás dátuma
2019.10.03. 11:17

Fotó: GERARD JULIEN / AFP
Speciális eszközökkel bárki kipróbálhatja, milyen érzés, ha korlátozottá válik a mozgás, tompulnak az érzékszervek. A szimulációval megélt saját tapasztalat elősegíti az empatikus hozzáállást.
Rendhagyó „időutazáson” vehetnek részt a Semmelweis Egészség Napok programsorozat második állomásának látogatói pénteken. Az időskori szimulációs gyakorlat során néhány eszköz és egyedi öltözék segítségével a fiatalok is pár perc alatt „megöregednek”: érzékszerveik tompulnak, mozgásuk korlátozottá válik, így megtapasztalhatják az öregedéssel együtt járó mozgáshanyatlást, a látás-és a hallásromlást. Megtapasztalhatják, milyen érzés, ha már nem hajlik úgy a térd vagy a derék, mint korábban, csoszogva megy csak a járás.
Az öregedéssel járó látás- és hallásromlás bizonytalanságérzést okoz, rontja a tájékozódást, nehezíti a közlekedést. Az időskori szimuláció ezt az állapotot füldugóval és egy speciális, a térlátást és a látásélességet is beszűkítő szemüveg segítségével érzékelteti. A speciális ruha végtagoknál és ízületeknél kialakított zsebeibe súlyokat helyeznek, amivel a mozgást nehezítik. Az ízületek fiziológiás mozgásának korlátozottságát, illetve a mozgás beszűkülését, valamint a törzs meghajlását a ruhán található szalagokkal és hevederekkel imitálják.
Az időskori szimulációt a Semmelweis Egyetem Ápolástan Tanszékén évek óta alkalmazzák, hogy a fiatal hallgatók minél pontosabban érezzék és értsék, milyen a leendő betegük állapota, így könnyebben át tudják érezni a helyzetüket is. A szimulációval megélt saját tapasztalat az átlagembereknek is lehetővé teszi az empatikus viselkedést, hogy apró gesztusokkal, odafigyeléssel hozzájárulhassanak a környezetükben élő idősek: szülők, nagyszülők mindennapi boldogulásához.
A Semmelweis Egészségnapok pénteki eseményén csaknem hetven program várja az érdeklődőket. A rendezvény ingyenes, de a kis létszámú foglalkozások előzetes regisztrációhoz kötöttek.
Szerző