A kormány szerint nincs baj azzal, hogy egy elítélt fideszes lenne Rákospalota polgármestere

Publikálás dátuma
2019.10.04. 14:46

Fotó: Pintér Gábor facebook oldala
Mert a becsületsértő cigányozásért jogerősen megrótt férfi amúgy elkötelezett a polgári értékrend mellett.
„Erkölcsileg Ön elfogadhatónak tartja-e, hogy egy bűncselekményért jogerősen elítélt személy polgármester legyen? – Kívánnak-e változtatni azon a szabályon, hogy bűncselekmény elkövetéséért jogerősen elítélt személy ne indulhasson jelöltként választáson?” Erről kérdezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert Hajdu László, a DK politikusa, annak apropóján, hogy a XV. kerületben Pintér Gábor, a kormánypártok jelöltje indul a polgármesteri posztért Németh Angélával szemben. Pintérről, a kerület korábbi alpolgármesteréről közismert, hogy jogerősen ítélték el becsületsértés miatt: öt évvel ezelőtt, az aktuális önkormányzati választást követően durva vitába keveredett a polgármesteri hivatalban egy nála jóval idősebb roma nővel, és a
„Takarodj, te cigány kurva!” – felkiáltással akarta rendreutasítani az asszonyt. Sértő megjegyzése végül megrovást érdemelt.

Gulyás Gergely helyett Orbán Balázs államtitkár reagált Hajdu levelére, válaszában pedig mintegy bemelegítésként Németh Angéla alkalmatlanságát és a Czeglédy Csaba elleni vádemelést emlegette. Aztán rátért a tárgyra is: az államtitkár szerint Pintér azért a megfelelő ember a megfelelő helyen, mert
  • „a jogszabályokban meghatározott feltételeknek megfelel”,
  • „a jobboldali és polgári értékrend mellett elkötelezett”
  • „valamint egyik legfontosabb célja, hogy a kerületnek legyen mindenki számára elfogadható, stabil és felelősségteljes költségvetése.”
Orbán azért hivatkozhatott a jogszabályi feltételekre, mert a megrovás nem jár büntetett előélettel, nem kerül bele az erkölcsi bizonyítványba sem. Válaszából pedig az is kiderül, mit gondol a kormány az erkölcsről és a polgári értékrendről – utóbbiba, a fideszes gondolkodásmód szerint beleférhet egy nő nyilvános, rasszista megalázása is.
Szerző
Frissítve: 2019.10.04. 14:58

Megvolt a választási informatikai rendszer főpróbája

Publikálás dátuma
2019.10.04. 13:59
Korábban többször lefagyott
Fotó: Népszava
Minden állomáshelyről adatokat küldtek a központba, és modellezték a szavazatösszesítést is.
Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája: a választási apparátus begyakorolta az október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi voksolás választásnapi feladatait – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az MTI-vel pénteken. Pálffy Ilona elmondta: a felkészítések, előkészületek befejeződtek, az NVI munkatársai készen állnak a választás technikai lebonyolítására. A főpróba szerint a választási informatikai rendszer megfelelő teljesítményű és eleget tesz a jogszabályi, igazgatási és informatikai követelményeknek. Hozzátette, hogy az informatikai rendszer főpróbája csütörtök reggel kezdődött valamennyi választási iroda részvételével. A főpróba célja az volt, hogy meggyőződjenek arról, az önkormányzati és nemzetiségi választásra készített informatikai rendszer jól működik-e, valamint az ügyintézők gyakorolhassák a szavazásnapi feladatokat. Azt mondta, a próba során minden állomáshelyről adatokat küldtek a központba, és modellezték a szavazatösszesítést is. A szavazás napján a részvételi adatokat 7, 9, 11, 13, 15, 17 és 18:30-kor összegzik majd, az eredményeket pedig a szavazókörök zárása után hozzák nyilvánosságra. Az, hogy a választás napján a szavazókörök este 7 órai zárása után mikor jelennek meg az adatok az internetes tájékoztató rendszerben, attól függ, a szavazatszámláló bizottságban mennyire gyorsan összesítik a szavazólapokat. Pálffy Ilona szólt arról is, hogy az önkormányzati választáson az EP-választáshoz hasonlóan az NVI bővített védelmi megoldásokat alkalmaz a különböző típusú kibertámadások kivédésére. Kialakították és működtetik a választási informatikai biztonsági műveleti központot (NVI SOC), amely folyamatosan monitorozza a védelmi megoldások működését, riasztásait, észleli a biztonsági eseményeket és kezeli az esetleges incidenseket. Az NVI SOC közvetlen kapcsolatban áll a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézettel és a Nemzeti Eseménykezelő Központtal. 
Szerző
Témák
Pálffy Ilona NVI

Idén már csaknem ötvenszer zavarták meg lézerrel a repülőket Budapest légterében

Publikálás dátuma
2019.10.04. 12:42
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Arra számítanak, hogy az őszi-téli időszakban tovább nő az ilyen incidensek száma.
Idén eddig közel ötvenszer jelezte fel- vagy leszálló repülőgépek személyzete, hogy a földről lézerrel zavarták meg őket – közölte a HungaroControl Zrt. A vállalat hozzátette, hogy minden esetben az illetékes hatóságokhoz fordult. „A kiskereskedelmi forgalomban is kapható, kézben hordozható lézerekkel akár tíz kilométerről is meg lehet zavarni a pilótákat. A fővárosi repülőtérre érkező, vagy innen induló járatok utasaira közvetlen veszélyt jelentő lézeres zavarás nemcsak elterelheti a gép személyzetének figyelmét, el is vakíthatja őket, ami maradandó egészségkárosodást, illetve a legnagyobb koncentrációt igénylő fel- vagy leszállási manőverek közben komoly balesetveszélyt okoz” – fogalmaztak. Mint írták, tavaly csaknem 100 alkalommal jeleztek a pilóták lézeres zavarást. A szakemberek arra számítanak:
az előző évhez hasonlóan idén is az őszi-téli időszakban növekszik meg az ilyen incidensek száma.

Ezt látszik igazolni, hogy az idei esetek egyötöde az elmúlt egy hónapban történt. Budapesten arra is volt már példa, hogy
landoláskor a lézerfénnyel elvakított kapitánytól a másodpilótának kellett átvennie a repülő irányítását.

A közleményben kiemelték, hogy a pilóták megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül, és akár három év szabadságvesztéssel is sújtható.
Szerző
Frissítve: 2019.10.04. 14:48