Magyar éremeső az úszó-vk nyitónapján

Publikálás dátuma
2019.10.04. 20:22
A győztes litván Danas Rapsys és a második Milák Kristóf a férfi 400 méteres gyorsúszás döntője után
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Női 200 méter pillangón Hosszú Katinka győzött, Milák Kristóf is maga mögé utasította a mezőnyt.
Magyar éremesőt hozott a pénteki nyitónap az úszók világkupa-sorozatának budapesti állomásán. Két számban is kettős hazai sikernek tapsolhatott a Duna Aréna közönsége: női 200 méter pillangón Hosszú Katinka győzött (2:08.55) Jakabos Zsuzsanna előtt (2:09.67), míg a szám kvangdzsui világbajnoka, Kapás Boglárka negyedik lett (2:10.92).
„Nagyon szerettem volna egy jó utolsó ötven métert úszni, de azért maradt még bennem. Ugyanakkor ez volt a mostani szezon első döntője gyakorlatilag”

– mondta a háromszoros olimpiai bajnok.

Hozzátette, hogy továbbra sem tervez ezzel a számmal Tokióban, hiszen időben nagyon közel rendezik a 200 méter vegyeshez. A férfi 100 méter pillangója is kettős magyar győzelemmel ért véget: a 200 méteren világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf 51.27-tel utasította maga mögé a mezőnyt, Szabó Szebasztián 52.16-tal lett második. Milák emellett 400 méter gyorson (3:49.80) gyűjtött egy ezüstöt. Késely Ajna 400 méter gyorson lett harmadik (4:12.32), míg Telegdy Ádám 200 méter háton (1:58.68), a 17 éves Békési Eszter 200 méter mellen (2:27.37), Lobanovszkij Maxim pedig 50 méter gyorson (22.18) egyaránt másodiknak csapott célba.
Szerző
Témák
Úszó vk

FTC: Európa szembejött

Publikálás dátuma
2019.10.04. 18:30

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Esélye sem volt a magyar bajnoknak a bolgár ellen az Európa-liga csoportkörében, a különbség egészen mellbevágó volt.
Egészen ritka, amikor a vágyak és a realitások ilyen gyorsan elválnak egymástól, az FTC-nek 38 másodperc elég volt ahhoz, hogy szembesüljön azzal, hogy hol a helye a táplálékláncban. Addigra már 1-0-ra vezetett az Európa-liga csoportkörének második fordulójában a bolgár bajnok a magyar bajnok ellen az Üllői úton. A helyzet ennél csak rosszabb lett, a félidő vége előtt öt perccel Ludogorec védője, Rafael Forster egészen elementáris erejű, minimum 30 méterről elvégzett szabadrúgással duplázta meg a vendégek előnyét (0-2). 
Elvileg kapott egy sanszot az FTC, mert még az első félidőben tíz játékosra csökkent a Ludogorec létszáma, miután a második (jogos) sárga lappal leküldött Dragos Grigore leballagott a pályáról. Az emberfórral élve némi fölényben futballozott ezután a Ferencváros, de a meccs érdemi részét egy bolgár szöglet után lezárta a Ludogorec. Rafael Forster ezúttal nem lábbal, hanem fejjel mattolt (Ferencváros–Ludogorec 0-3). 
Az eredmény és maga a játék egészen plasztikusan mutatta meg, hogy hol a helye Európában a mindenkori magyar bajnoknak. A nagyjából öt, egyes hírek szerint már hatmilliárd forintos éves büdzsé, amelynek nagyobb része nem piaci alapú forrás, hanem az állami cégektől származó közpénz, csak egy ilyen csapatra elég. Ennyiből itt a vége a dalnak, ahhoz, hogy realitás legyen akár egy El-csoportkörös továbbjutás, ne adj' isten egy Bajnokok Ligája főtábla, legalább három, négyszeres büdzsé kellene. 
A jelenlegi politikai klíma kedvez annyira sportágnak, hogy akár még ez a döntés is megszülethet, de nyilván nem oldana meg semmit. Sokkal inkább az, ha elengednék az Üllői úton, meg úgy általában a magyar fociban, hogy nekünk mindenképpen ott kell lennünk a topfutball valamelyik szintjén. Ami van, azt inkább a minőségi utánpótlásra kellene fordítani, mert akkor néhány éven belül talán volna esély arra, hogy felnőjön egy épkézláb generáció. Vagy ha teljesen lehetetlen, hogy a magyar edzői garnitúra végre kineveljen tizenegy használható focistát, akkor hagyjuk az egészet.
Mondjuk úszásban miért megy? Hogy lehet, hogy amerikai csodaúszókat, kozmikus világsztárokat vernek rommá magyar versenyzők? Hol van az az intellektuális deficit, ami megakadályozza, hogy mindez a labdarúgásban is előforduljon? Miért lehetetlen, hogy egy magyar gyerekből európai szintű focistát neveljenek? Megannyi kérdés, amire a sportág a lassan tíz éve tartó gazdasági aranykor ellenére sem kíván vagy nem tud válaszolni. 
Nyilván nem akarja senki a 0-3 miatt a magyar futball vállalhatatlan eredményeit elverni az ukrán Szerhij Rebrovon, mert ő már eddig is többet tett, mint sokan előtte. Eljutott vele a csapat az Európa-liga csoportkörébe, aki tudja, ismételje meg. Meccs utáni nyilatkozatában sem kente el a problémákat. „Ez egy másik szint volt” – ismerte el a klub honlapján. Elmondta, az első percben kapott gól átírta terveiket, menet közben nehéz volt változtatniuk, pláne, hogy lehetőségeiket elpuskázták. „Ilyen ellenfél ellen ez nem fér bele” – foglalta össze véleményét. Szerinte most mindenki láthatta, hogy milyen erős csapat a Ludogorec. Amint fogalmazott, a bolgárok azért képesek szinte minden évben bejutni az egyik európai kupa csoportkörébe, mert „játékosaik szintje egészen más.”
Az FTC brazil csatára, Isael Barbosa azt mondta, hogy a hátralévő meccseken úgy kell játszaniuk, mintha életünkben utoljára lépnének pályára. Egyúttal megjegyezte, hogy más volt ez a meccs, mint amikor a BL-selejtezőben találkoztak, júliusban ugyanis még az FTC kettős győzelemmel ütötte ki a Ludogorecet. 
Hogy azóta a Ludogorec javult ennyit, vagy a Ferencváros romlott ugyanennyit? Na, ez az, ami nem mindegy.

Európa-liga, 2. forduló (október 3.)

A H csoport állása 1. Ludogorec 2 2 0 0 8-1 6 2. Espanyol 2 1 1 0 3-1 4 3. Ferencváros 2 0 1 1 1-4 1 4. CSZKA Moszkva 2 0 0 2 1-7 0 Ferencváros–Ludogorec (bolgár) 0–3 CSZKA Moszkva (orosz)–Espanyol (spanyol) 0–2

Szerző
Frissítve: 2019.10.04. 19:07

Kellemetlen meglepetés a Duna Arénában

Publikálás dátuma
2019.10.04. 09:30
Shane Tusup versenyzői borsot törhetnek exfelesége orra alá
Fotó: Mohai Balázs / MTI
A hétvégi lesz az első verseny, amelyen Hosszú Katinka és Shane Tusup a válásuk óta először találkozik az uszodában – és ezúttal ellenfelek lesznek.
Péntektől vasárnapig a Duna Arénában világkupaversenyt tartanak, amellyel megkezdődik az úszók nagy őszi menetelése, ugyanis a következő hetekben minden hétvégén versenyezni fognak egészen karácsonyig.
A fővárosi komplexumban nagymedencében méri össze tudását a sportág krémje, és a kvangdzsui világbajnokság három magyar aranyérmese, Hosszú Katinka, Milák Kristóf és Kapás Boglárka is rajthoz áll majd.
A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú – aki vezeti az összetett világkupát – öt számban nevezett, a két vegyesúszó táv mellett 100 és 200 háton, illetve 200 pillangón méretteti meg magát. A szabályok szerint nincs korlátozva az indulások száma, de az összetett pontversenybe csak a három legjobb eredmény számít.
„Számomra a felkészülés része ez a világkupa, most különösképpen örülök neki, hogy nagymedencében zajlik majd az esemény, hiszen egy másik szervezetnél (International Swimming League) fogunk rövidpályán versenyezni és ott lesz a decemberi Európa-bajnokság Glasgow-ban. Viszont a fő cél természetesen a tokiói olimpia továbbra is, ezért jó, hogy nagymedencében is úszhatunk most” – fogalmazott.
A hétvégi verseny további érdekessége, hogy ez lesz az első olyan verseny, amelyen Hosszú Katinka és Shane Tusup a válásuk óta először találkozik az uszodában – és ezúttal ellenfelek lesznek.
A 31 éves amerikai edző, aki nem regisztrált a nemzetközi szövetség (FINA) akkreditációs rendszerében, és az olasz úszószövetség egyik illetékese is azt közölte, hogy nem kíséri el olasz tanítványát Ilaria Cusinatót, váratlanul megjelent a Duna Arénában, és edzést is tartott a versenyzőinek – a 19 éves kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes úszó mellett Bujdosó Zsombornak és Földházi Dávidnak.
Tusup csapata a napokban egyébiránt újabb ismert úszóval bővült, a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok és a 2016-os londoni Európa-bajnokságon ezüstérmes Szilágyi Liliána is az amerikai trénerrel készül a 2020-as olimpiára. Érdekesség, hogy amíg Cusinato vegyes úszásban, addig Szilágyi pillangón lehet Hosszú riválisa. Sajtóhírek szerint Tusup magyarországi visszatérése sem kizárt, egy új klub alapítását is tervezheti, mint tette azt korábban Hosszúval.
Az előfutamokat mindhárom nap 9.30 órától rendezik, a döntők – amelyeket az M4 Sport közvetít – pénteken és vasárnap 18, szombaton 17 órakor kezdődnek.

Szabó magyar színekben indulhat

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága lausanne-i ülésén úgy döntött, elfogadja a hároméves várakozási időszak alóli mentesítésre vonatkozó kérelmet, így engedélyezi, hogy a szerb-magyar kettős állampolgárságú Szabó Szebasztian magyar színekben induljon a jövő nyári olimpiai játékokon. A 23 éves úszó nyáron a kvangdzsúi világbajnokságon már magyar színekben indult, az ötkarikás részvételhez viszont szükség volt a NOB engedélyére. A dél-koreai vb-n Szabó országos csúccsal ötödik lett 50 méter pillangón és több váltónak is tagja volt. Az ukrán származású Pável Olejnyik ugyancsak a magyar küldöttség tagja lehet majd. Az Európa-bajnok, kétszeres vb-bronzérmes szabadfogású birkózó októberben ötödik lett a budapesti világbajnokságon. népszava

Szerző