Gyerekekkel töltené meg a stadiont az azeriek elleni meccsen az MLSZ

Publikálás dátuma
2019.10.04. 21:13
A Groupama Aréna - illusztráció
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Maradt ugyanis a zártkapus UEFA-döntés a Szlovákia elleni Eb-meccsen történt rasszista hőzöngés miatt.
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fellebbviteli bizottsága pénteki ülésén érvényben hagyta a szeptemberi elsőfokú döntést, így a magyar szövetségnek (MLSZ) zárt kapuk mögött kell megrendeznie az Azerbajdzsán elleni jövő vasárnapi hazai Európa-bajnoki selejtezőt. A magyar szervezet honlapján közölte az UEFA ítéletét, arra is kitérve:
a döntés során visszaesőként bírálták el a fegyelmi vétséget, mivel az elmúlt öt évben többször is el kellett járni a magyar szövetséggel szemben a nézőtéri rasszista magatartás miatt.

Noha az MLSZ és maguk a játékosok, valamint a szövetségi kapitány is kérte a nézőket a sportszerű szurkolásra, a gyűlölködő, szélsőséges nacionalista és rasszista rigmusok nem csitultak. A zárt kapus meccs mellett a szövetségnek mintegy 20 millió forintos büntetést is fizetnie kell, különböző vétségek miatt. A magyar szövetség azonban nem hagyja ennyiben a dolgot:
az MLSZ úgy határozott, hogy – élve az UEFA fegyelmi szabályzat adta lehetőséggel – 14 éven aluli gyerekekkel fogja megtölteni a Groupama Arénát jövő vasárnap.

Jelenleg iskolák és sportszervezetek jelentkezését várják, hogy az általuk szállított gyerekek ülhessék végig az azeriek elleni mérkőzést. Egyúttal pedig határozottan kérik a horvátországi Eb-selejtező összecsapásra utazó szurkolókat, hogy kerüljenek mindenfajta rasszista megnyilvánulást, és a csapatot biztatással segítsék. Hangsúlyozták: hasonló viselkedés után pontlevonással vagy akár a selejtező-sorozatból való kizárással is büntethet az UEFA.
A magyar válogatott jövő csütörtökön Horvátország vendége lesz Splitben, majd három nappal később a Groupama Arénában fogadja Azerbajdzsánt.

Magyar éremeső az úszó-vk nyitónapján

Publikálás dátuma
2019.10.04. 20:22
A győztes litván Danas Rapsys és a második Milák Kristóf a férfi 400 méteres gyorsúszás döntője után
Fotó: Kovács Tamás / MTI
Női 200 méter pillangón Hosszú Katinka győzött, Milák Kristóf is maga mögé utasította a mezőnyt.
Magyar éremesőt hozott a pénteki nyitónap az úszók világkupa-sorozatának budapesti állomásán. Két számban is kettős hazai sikernek tapsolhatott a Duna Aréna közönsége: női 200 méter pillangón Hosszú Katinka győzött (2:08.55) Jakabos Zsuzsanna előtt (2:09.67), míg a szám kvangdzsui világbajnoka, Kapás Boglárka negyedik lett (2:10.92).
„Nagyon szerettem volna egy jó utolsó ötven métert úszni, de azért maradt még bennem. Ugyanakkor ez volt a mostani szezon első döntője gyakorlatilag”

– mondta a háromszoros olimpiai bajnok.

Hozzátette, hogy továbbra sem tervez ezzel a számmal Tokióban, hiszen időben nagyon közel rendezik a 200 méter vegyeshez. A férfi 100 méter pillangója is kettős magyar győzelemmel ért véget: a 200 méteren világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf 51.27-tel utasította maga mögé a mezőnyt, Szabó Szebasztián 52.16-tal lett második. Milák emellett 400 méter gyorson (3:49.80) gyűjtött egy ezüstöt. Késely Ajna 400 méter gyorson lett harmadik (4:12.32), míg Telegdy Ádám 200 méter háton (1:58.68), a 17 éves Békési Eszter 200 méter mellen (2:27.37), Lobanovszkij Maxim pedig 50 méter gyorson (22.18) egyaránt másodiknak csapott célba.
Szerző
Témák
Úszó vk

FTC: Európa szembejött

Publikálás dátuma
2019.10.04. 18:30

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Esélye sem volt a magyar bajnoknak a bolgár ellen az Európa-liga csoportkörében, a különbség egészen mellbevágó volt.
Egészen ritka, amikor a vágyak és a realitások ilyen gyorsan elválnak egymástól, az FTC-nek 38 másodperc elég volt ahhoz, hogy szembesüljön azzal, hogy hol a helye a táplálékláncban. Addigra már 1-0-ra vezetett az Európa-liga csoportkörének második fordulójában a bolgár bajnok a magyar bajnok ellen az Üllői úton. A helyzet ennél csak rosszabb lett, a félidő vége előtt öt perccel Ludogorec védője, Rafael Forster egészen elementáris erejű, minimum 30 méterről elvégzett szabadrúgással duplázta meg a vendégek előnyét (0-2). 
Elvileg kapott egy sanszot az FTC, mert még az első félidőben tíz játékosra csökkent a Ludogorec létszáma, miután a második (jogos) sárga lappal leküldött Dragos Grigore leballagott a pályáról. Az emberfórral élve némi fölényben futballozott ezután a Ferencváros, de a meccs érdemi részét egy bolgár szöglet után lezárta a Ludogorec. Rafael Forster ezúttal nem lábbal, hanem fejjel mattolt (Ferencváros–Ludogorec 0-3). 
Az eredmény és maga a játék egészen plasztikusan mutatta meg, hogy hol a helye Európában a mindenkori magyar bajnoknak. A nagyjából öt, egyes hírek szerint már hatmilliárd forintos éves büdzsé, amelynek nagyobb része nem piaci alapú forrás, hanem az állami cégektől származó közpénz, csak egy ilyen csapatra elég. Ennyiből itt a vége a dalnak, ahhoz, hogy realitás legyen akár egy El-csoportkörös továbbjutás, ne adj' isten egy Bajnokok Ligája főtábla, legalább három, négyszeres büdzsé kellene. 
A jelenlegi politikai klíma kedvez annyira sportágnak, hogy akár még ez a döntés is megszülethet, de nyilván nem oldana meg semmit. Sokkal inkább az, ha elengednék az Üllői úton, meg úgy általában a magyar fociban, hogy nekünk mindenképpen ott kell lennünk a topfutball valamelyik szintjén. Ami van, azt inkább a minőségi utánpótlásra kellene fordítani, mert akkor néhány éven belül talán volna esély arra, hogy felnőjön egy épkézláb generáció. Vagy ha teljesen lehetetlen, hogy a magyar edzői garnitúra végre kineveljen tizenegy használható focistát, akkor hagyjuk az egészet.
Mondjuk úszásban miért megy? Hogy lehet, hogy amerikai csodaúszókat, kozmikus világsztárokat vernek rommá magyar versenyzők? Hol van az az intellektuális deficit, ami megakadályozza, hogy mindez a labdarúgásban is előforduljon? Miért lehetetlen, hogy egy magyar gyerekből európai szintű focistát neveljenek? Megannyi kérdés, amire a sportág a lassan tíz éve tartó gazdasági aranykor ellenére sem kíván vagy nem tud válaszolni. 
Nyilván nem akarja senki a 0-3 miatt a magyar futball vállalhatatlan eredményeit elverni az ukrán Szerhij Rebrovon, mert ő már eddig is többet tett, mint sokan előtte. Eljutott vele a csapat az Európa-liga csoportkörébe, aki tudja, ismételje meg. Meccs utáni nyilatkozatában sem kente el a problémákat. „Ez egy másik szint volt” – ismerte el a klub honlapján. Elmondta, az első percben kapott gól átírta terveiket, menet közben nehéz volt változtatniuk, pláne, hogy lehetőségeiket elpuskázták. „Ilyen ellenfél ellen ez nem fér bele” – foglalta össze véleményét. Szerinte most mindenki láthatta, hogy milyen erős csapat a Ludogorec. Amint fogalmazott, a bolgárok azért képesek szinte minden évben bejutni az egyik európai kupa csoportkörébe, mert „játékosaik szintje egészen más.”
Az FTC brazil csatára, Isael Barbosa azt mondta, hogy a hátralévő meccseken úgy kell játszaniuk, mintha életünkben utoljára lépnének pályára. Egyúttal megjegyezte, hogy más volt ez a meccs, mint amikor a BL-selejtezőben találkoztak, júliusban ugyanis még az FTC kettős győzelemmel ütötte ki a Ludogorecet. 
Hogy azóta a Ludogorec javult ennyit, vagy a Ferencváros romlott ugyanennyit? Na, ez az, ami nem mindegy.

Európa-liga, 2. forduló (október 3.)

A H csoport állása 1. Ludogorec 2 2 0 0 8-1 6 2. Espanyol 2 1 1 0 3-1 4 3. Ferencváros 2 0 1 1 1-4 1 4. CSZKA Moszkva 2 0 0 2 1-7 0 Ferencváros–Ludogorec (bolgár) 0–3 CSZKA Moszkva (orosz)–Espanyol (spanyol) 0–2

Szerző
Frissítve: 2019.10.04. 19:07