A Kampánymalac

A Kampánymalac nem ember, pláne nem egyetlen ember, dehogy mernék bárkit is ledisznózni. A Kampánymalac politikai módszer, technológia, névadója a gyerekdal egy kismalacról. Sajnálatosan cseremisz dallam, és már kiléptünk a finnugor nyelvrokonságból. Viszont a szövegét a magyar Gazdag Erzsi írta, aki hajszálpontosan megjövendölte, melyek a leghatásosabb kampánymódszerek. Hiába, nálunk a költők egyben próféták is.  
Szóval tegyük vizsgálat tárgyává a dalbéli kismalacot, aki is röf-röf-röf. Ezen felül, mint tudjuk, turkál (döf-döf-döf) és trombitál (töf-töf-töf). Ez a lényeg, ennyit kell megjegyezni. Ugyan, ki szokta a malactrombitálás igazságtartalmát keresni, az nem arra való. A helyreigazítás különben is majd csak kampány után jön, legfeljebb néhány lapnak különszáma is lesz. A lényeg, hogy a töf-töf, röf-röf jó hangos legyen, mint amikor egy egész konda van jelen, mondjuk kb. annyi, amennyi orgánum befér egy médiabirodalomba, de ezt csak a példa kedvéért mondom. Akkor aztán mehet akár vezényszóra, kórusban is a dolog. A harsány trombitálás előtt nem árt egy kis turkálás („trombitája, víg ormánya földet túrja, döf-döf-döf”), hátha találnak valamit. Bármi kerül elő, a malac jól megforgatja a sárban, ő már csak ilyen. Ha nem tudnak semmit előtúrni, sár akkor is akad. Az elismerés magas helyről várható: „Jön az öreg, meglátja,/ Örvendezve kiáltja./ Rajta fiam, röf-röf-röf-röf,/ Apád is így csinálja!” Jó, az nem egészen stimmel, hogy pusztán „kukoricán megélnek”, ennél valamivel több kell, de hát költői szabadság is van a világon, nemcsak keresztény.
A Kampánymalac technikának vannak egyszerűbb esetei, pl. a szimpla rágalmazás. Ilyenkor turkálni sem kell, csak trombitálni. Az pl. nem volt rossz, amikor Baranyi Krisztináról azt állították, hogy szögekkel teli szalámidarabokat szór el a kerületben. (Ezt Ludassy Mária nagyon helyesen a facebookon helyreigazította: „Hazugság, hogy Baranyi Krisztina Ferencváros kutyáit mérgezi. Mindenki tudja, az igazság az, hogy Báthory Erzsébettel együtt fürdik szűzlányok vérében.”) Az ellenzéket beteges viszony fűzheti az ebekhez, pl. Dunaújváros polgármesterjelöltje győzelme esetén állítólag kutya- és macskahússal etetné a várost. Talán a Baranyi Krisztina által legyilkolt kutyákat szállítják majd Dunaújvárosba, ki tudja. 
Viszont az ürülékkel való összekenést nem sorolnám ide. Az szimpla félreértés. A miniszterelnök a pártja kongresszusán sajnos nem fogalmazott elég egyértelműen: „Ami eddig történt, sem volt éppen kismiska, de az igazán nagy dolgok most következnek”. Akadhatott, aki a „nagydolog” kifejezést másképp értette, azóta bizonyára tisztázták az ügyet. 
A veszélyeztetett hadállásokban a Kampánymalac technológia innovatívabb használatára van szükség. Érdemes a népi igényekből kiindulni. Amikor Budaörs népszerű polgármesterét még csak azzal vádolták, hogy csatlakozásuk az Antirasszista Városok Európai Szövetségéhez a migránsok betelepítését szolgálja (elvégre rendes ember nem ellenezheti a rasszizmust), a kommentek irányt mutattak a továbblépéshez: „Buzi gender Sorosbanda.” Világos: a fegyvertár részévé kellett tenni a szexet is, azon az is élvezettel cuppoghat, aki a szimpla rágalmazó szórólapokat olvasatlanul dobja ki. Mindegy, hogy a feltálalt zaftos ügy elejétől a végéig kitaláció, mint a jelek szerint többek között László Imre vagy Donáth Anna esetében, vagy tényleg történt valami félrelépés, mint Wittinghofnál. Amit lehet elítélni, de semmiképpen sem lehet senki, egészen egyszerűen senki szexuális aktusait, testi-lelki meztelenségét tudta nélkül videóra venni és postaládákba dobva terjeszteni. Orbán –Jézust és Kantot egyaránt politikai eszközzé silányítva - abban összegezte a keresztény szabadság lényegét: „amit nem akarsz, hogy veled cselekedjenek, te se cselekedd azt másoknak”. Sajnos a legkisebb érdeklődést sem tudom magamból kicsiholni pucér fideszes politikusok szexvideói iránt, ezért nagyon kérem, senki ne vonja le azt a következtetést, hogy ők bizonyára azt szeretnék: velük is így cselekedjenek. 
A sima szexnél persze izgalmasabb, ha buzizni is lehet. Ez a feladat is ki van már pipálva Donáth Annával és a zuglói jegyzővel, aki a kormánysajtó megnevezése szerint „az ellenzék egyik alkalmatlan főpolgármesterjelöltjének bizalmas politikai szövetségese”. Ez a Zugló igazi erkölcsi fertő. Szerintem tovább kellene a „víg ormányoknak” turkálni, és kiderülhetne, hogy Karácsony viszont szodomita. Minimum. Igazán ideje volna a leleplező felvételeket állatszereplőkkel színesíteni.
Hogy mire jó ez az egész? Másképp nehéz volna a tolvajlási ügyekkel terhelt kormányoldal erkölcsi fölényét bizonyítani. Kivéve, ha az igazi bűn egyedül a bűnös szex vagy annak akármilyen megalapozatlan gyanúja. Az ellenzék Hamlet atyjának szellemét idézve csupa „parázna, vérnősző barom”, perverz állat. Aki mégsem, az még arra is alkalmatlan, miként a helyi fideszes szerint Karácsony Gergely a lopásra. Összeállt a Kampánymalac kottából daloló kórus. „Most már együtt zenélnek,/ Töf-töf-töf-töf, röf-röf-röf-röf ,/ Ezek ám a legények.” Lendvai Ildikó, volt országgyűlési képviselő 
Szerző
Lendvai Ildikó

Cifra hőseink

A nagy nemzeti művek sokat elárulnak egy nép múltjához való viszonyáról, morális küzdelmeiről, történelmi harcairól, humorérzékéről, öniróniára való képességéről és önértékeléséről. 
A két nagy nemzeti dalszínház, az Opera és az Operett az idei évadban nem késztet gondolkodásra: a II. János Pál pápa téren és a Nagymező utcában is látható lesz Kacsóh Pongrác daljátéka, a János vitéz és a Szörényi Levente-Bródy János szerezte rockopera, az István a király. A két dalmű népi motívumokkal, trikolórral, himnusszal – olykor Székely himnusszal – mutatja be a nemzeti függetlenségi harcot.
Előbbi története Fedák Sárival a Király Színházban, utóbbié a városligeti Király-dombon kezdődött, filmen folytatódott. Sokan felháborodtak, amikor a Nemzeti Színház színpadára vitte Kerényi Imre, és még többen és még nagyobb felháborodással fogadták, amikor Alföldi Róbert rendezésében a Szent Korona valójában a világtól elzáró rács volt. Előadták a nagy nemzeti összetartozás jelképeként a csíksomlyói völgyben, szerveztek belőle tehetségkutatót felnőtteknek és rendeznek gyerekeknek. Gondolták az ötvenhatos forradalom parafrázisának, a Kádár-korszak kikacsintásának és Orbán Viktor kifigurázásának. Azoknak, akik viszont sematikusnak és giccsnek tartják e művek magyarkodását, és nemzeti identitásukat nem a balsorsú országra gondolva élik meg, azaz a nemzetietleneknek szégyellni illik magukat. 
A sok-sok állami milliárdból működő két teátrum vezetői megtehetnék, hogy új, a népies cifra hagyományokon túllépő hőstörténeteket keresnek. Élhetnének a tisztük adta lehetőséggel, rendelhetnének kortárs műveket, újragondolhatnák a XXI. században működő színházuk szerepét, némi bátorsággal kockázatot is vállalhatnának. De nem teszik. 
A János vitéz és az István a király ugyanis tökéletesen megfelel a jelen kultúrkorifeusainak. Hátradőlve lehet várni a kegyelem fényének áradását és a közönségsikert. Ami itt, ahol a dicső múlt mindig fontosabb, mint az élhető jelen és a remélhető jövő, garantált.

Ne várd a végét…

Az utolsó hetvenkét óra fog dönteni, állítja Hiller István egy interjúban, és miután sok kampányt harcolt már végig, hihetünk neki. Én azonban, ha így van, már előre félek, vajon mi várható attól a végső három naptól. Milyen szennyet fog a felszínre hozni az a hetvenkét óra, ha egyszer az eddig eltelt időszakról is azt állítjuk: minden eddiginél mocskosabb kampánnyal van dolgunk. 
Tudom persze, hogy az idő megszépíti a múltat, sok mindent elfelejtünk – a 2002-es választások második fordulója előtti két hetet például, amikor a Fidesz először bedobta az anonim rágalmazók technikáját - , de annyit mindenképpen megállapíthatunk, a hálószoba titkok eddig általában tabunak számítottak. Most már nem azok. Aktus közbeni videók, homoszexuális zaklatásról szóló, bizonyíték nélküli hírek, kitakart arcú és eltorzított hangú megszólalók lepték el a képernyőket, természetesen mindez az ellenzékre volt hivatva csapást mérni. Vajon mi jöhet még ezek után? 
Egy hét van hátra az önkormányzati választásig. A verseny nyitottabb, mint az elmúlt időszakban; 2010 óta a Fidesz gond nélkül hozta a legtöbb várost és a fővárost. Most viszont kiélezettebbnek látszik a harc, főként Budapesten, ahol a hiteles közvélemény-kutatók szerint fej-fej mellett áll a két esélyes aspiráns. A Fidesz már megpróbált celeb szereplőket bevetni, de ez nem vált be, ahogy a hagyományos, tisztességesnek nem nevezhető technikák sem. Muszáj volt tehát új utakat keresni. 
Így leltek rá a zaklatás, a szexuális abúzus témájára. Az utóbbi két esztendő adhatta az ötletet, amikor is az egész világ felháborodott a művészvilág egyes szereplőinek most kiderült ügyein. A me too Magyarországon is végigsöpört, és ha működött a kultúra területén, miért ne működhetne a politikában is? Többen azonban úgy gondolják, hogy a Fidesz ezúttal tévedett, ahogy ők fogalmaznak: túltolták a biciklit. Hogy így van-e, nem tudom, túlságosan egy irányból kapom a visszajelzéseket ahhoz, hogy hitelesen meg tudjam ítélni, valóban rossz úton jár-e a Fidesz, amikor a megvádolt politikusok félrelépésein rugózik. Tartok tőle, hogy fent a csúcson másként értékelnek, valóban úgy hiszik, hogy tovább kell erősíteni és építeni ezt a vonalat. 
Egykoron, a Fidesz első kétharmados győzelmét követően, aztán különösen a második, már a választási rendszer átalakításával bebetonozott hatalomszerzés után azt hittük: elérkezett az idő Orbán Viktor számára, hogy konszolidáljon, hogy emberszámba vegye az ellenfeleit, és gesztusokat is gyakoroljon. Tévedtünk: a Fidesz elnöke folyamatos harci terepnek látja az országot – most már Európát is -, ezért folyamatosan trombitaszót hall, állandóan harcba vezényel. És miután – ő mondta – az ellenséget meg kell semmisíteni, soha nem békekötésben, hanem újabb és újabb háborúkban gondolkodik. Ott pedig minden eszköz megengedhető. 
Ajánlom mindenki figyelmébe a legutóbbi kongresszusi beszédét: soha ennyi fenyegetést nem fogalmazott még meg. Ezért is vagyok biztos benne, hogy tartogat valamit még az utolsó hetvenkét órára.
Szerző
Németh Péter