Előfizetés

Megakadtak az Észak-Korea nukleáris leszerelésről szóló tárgyalások

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.05. 20:19
Szöuli asszony figyeli az újabb észak-koreai rakétakísérletről szóló híradást, 2019. október 2-án
Fotó: JUNG YEON-JE / AFP or licensors
Phenjan döntött az egyeztetések lezárásáról, bár ők lőttek ki szerdán egy tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát.
Megszakadtak a munkamegbeszélések Észak-Korea és az Egyesült Államok között a nukleáris leszerelésről - közölte újságírókkal Stockholmban Kim Mjong Gil észak-koreai főtárgyaló. "A tárgyalások nem feleltek meg várakozásainknak, és végül megszakadtak (...) A semmilyen eredményhez nem vezető tárgyalások meghiúsulása kizárólag az Egyesült Államok hibája, amely nem hagyott fel a szokásos hozzáállásával" - közölte újságírókkal egy tolmácson keresztül Kim Mjong Gil országa stockholmi nagykövetségénél. Csalódtunk az Egyesült Államokban, amely semmit sem hozott magával a tárgyalóasztalhoz" - idézte az észak-koreai főtárgyalót a Dagens Nyheter című svéd lap. "Most az Egyesült Államokon a sor, hogy felújítsa a párbeszédet" - tette hozzá Kim Mjong Gil. Bill Martin, az Egyesült Államok svédországi követe nem tudta kommentálni az erről szóló információkat. "Érdekes, de nincs mit megjegyeznem ezzel kapcsolatban. Én magam nem hallottam erről" - mondta.  Az észak-koreai küldöttség csütörtökön érkezett meg a svéd fővárosba a tárgyalások miatt. Észak-Korea szerdai közlése szerint sikeresen tesztelte egy új típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétáját (SLBM). A Reuters hírügynökség szerint a mostani kísérlet volt a legprovokatívabb Észak-Korea részéről azóta, hogy 2018-ban ismét felvette a párbeszédet az Egyesült Államokkal - Washington pedig egyértelműen provokációnak is tartotta a tesztet,  bár Trump csütörtökön még bizakodónak tűnt, azt mondta, hogy kommunista diktatúra az erődemonstráció ellenére is folytatja majd a leszerelésről szóló tárgyalást.   Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatai tiltják Észak-Korea számára a ballisztikusrakéta-technológia alkalmazását - írja az MTI. 

Orbánék lökhetik át a briteket a Brexit kapuján

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.05. 14:59
Boris Johnson brit miniszterelnök
Fotó: TOLGA AKMEN / AFP
Több brit lap is arról cikkezik, hogy Boris Johnson kormánya a magyaroktól vár segítséget: vétózzák meg a kilépés további halasztását.
A brit miniszterelnök azt reméli, hogy Magyarország megvétózza a kilépéshez szabott határidő meghosszabbítását, épp ezért uniós források szerint már a Johnson-kormány több minisztere is a magyar politikushoz fordult - értesült a The Daily Telegraph. Mint lapszemlénkben is beszámoltunk róla, brit lapok szerint a kormánytagok szeretnék, ha Orbán Viktor biztosítékokat adna, hogy meghiúsítja a londoni parlament döntését, miszerint ha október 19-ig nem jön létre megállapodás a távozásról, akkor Johnsonnak levélben kell haladékot kérnie Brüsszeltől. Maga a brit politikus úgy ismételten nyilatkozott, hogy a hónap végén mindenképpen búcsút akar inteni az EU-nak akár lesz egyezség, akár nem. „New deal or no deal – but no delay” (Új megállapodás vagy nincs megállapodás – de nem lesz további halasztás) írta pénteki Twitter-üzenetében is.
Előzőleg a Johnon-kabinet még azt közölte az ügyben indult bírósági perben, hogy eleget tesz a törvényhozás határozatának. Ezt az ellentmondást oldaná fel a brit vezető magyar kollégája közreműködésével. Mellesleg az ügyben eljáró skót bíróságot a felperesek arra kérték, hogy mondja ki: a kormányfő nem kérhet fel egyetlen uniós tagállamot sem a vétóra. Az Express szerint a magyar közreműködés lehetőségét veti fel az is, hogy
Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet pénteken részt vehettek a brit kormány ülésén.

Szijjártó a BBC-nek nyilatkozva azt mondta, hogy torkig van az EU kioktató jellegű üzeneteivel, és azzal, hogy Brüsszel csökkenteni próbálja a brit kilépés jelentőségét. „Az Egyesült Királyság produkálja az európai gazdasági teljesítmény 14 százalékát, tehát egyhetedét – nem kell Nobel-díjasnak lenni ahhoz, megértsük, hogy ha ez a 14 százalékos hozzájárulás kiesik, az igenis hatással lesz az itt maradókra”- fejtegette Szijjártó.
Az ítélet hétfőre várható. A kabinet tagjai közül többen egyre inkább úgy látják, hogy nincs más választás, mint a halasztás. Egyikük kijelentette: nemigen tudja elképzelni, hogy Orbán ekkora politikai eszközt vetne be Merkelnél. Egyébként pár hete már felmerült, hogy Johnson a magyar vezető bevonásával igyekszik kibújni szorult helyzetéből. 

A terrorellenes ügyészség foglalkozik a párizsi késeléssel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.05. 12:48
Katonák őrzik a párizsi prefektúra környékét, ahol 2019. október 3-án négy embert szúrt le egy késes ámokfutó
Fotó: Jair Cabrera Torres /
Új információk merültek fel az öt halálos áldozattal járó késes ámokfutás ügyében.
A terrorcselekmények kivizsgálásával foglalkozó ügyészség vette át a rendőrségtől a nyomozást a párizsi vérontás ügyében - írja honlapján a BBC.  Mint lapunk is beszámolt róla, egy rendőrségi informatikus, Michael H három rendőrt és egy irodai munkást késelt halálra csütörtökön, egy nőt pedig súlyosan megsebesített, mielőtt kollégái agyonlőtték volna.
A 45 éves, hallássérült férfi felesége elmondása szerint zavarodott, és ideges volt az ámokfutás előtti napokban, a támadás előtti éjszaka pedig arról panaszkodott, hogy hangokat hall. A vérontás oka sajtóértesülések szerint munkahelyi konfliktus is lehetett – a támadó úgy érezte, nem becsülik meg eléggé munkáját – ám ezt hatóságok ezt cáfolták, ahogy az iszlám radikalizmus vádját is; Michael H. ugyanis a történtek előtt másfél évvel áttért az iszlám hitre, a BBC szerint pedig az utóbbi időben pedig már nem beszélgetett a női munkatársakkal.
A terrorellenes ügyészség azzal magyarázta közbelépését, hogy új információk merültek fel a vérontással kapcsolatban, bár ezeket nem részletezték. Az ügyészségi beavatkozás összefügghet azzal is, hogy
az informatikus a párizsi prefektúra hírszerzési igazgatóságán dolgozott, ahol olyan érzékeny adatokat dolgoznak fel, mint a terrorizmussal kapcsolatos információk.

A Reuters úgy tudja, hogy a vádhatóság Michael H. több közeli ismerősét és feleségét is meghallgatta, és elemezték a férfi mobiltelefonján talált adatokat, lakásában pedig számítástechnikai eszközöket foglaltak le a házkutatás során.