egészségügy;idősek;diszkrimináció;lapszemle;Hódmezőásárhely;

2019-10-07 09:09:01

A hódmezővásárhelyi kórházban orvoshiányra hivatkozva nem tartják indokoltnak a 75 év felettiek gerincröntgenjét

Még az orvosok körében is meglehetős indulatokat váltott ki egy nemrég közre adott, furcsa lelet.

Furcsa leletet adott közre az mcsipos.hu portál. A hódmezővásárhelyi kórház radiológus a Spondylosis (csigolya meszesedés) diagnózissal röntgenre utalt nyolcvan egyéves beteg leleteként az alábbiakat írta:

,,A háziorvosok közös képviselőjével (Dr. Grezsa Istvánnal) történt megbeszélés alapján a 75 év fölüli betegek gerinc vizsgálata degeneratív elváltozás irányába indokolatlan, így kérem ennek mellőzését. […] Legközelebb ilyen korú beteg vizsgálatát nem fogjuk elkészíteni!” – áll a hivatalos dokumentumban, amit aláírva, lepecsételve kiadott a hódmezővásárhelyi páciense részére.

A lelet a közösségi portálon még az orvosok körében is meglehetős indulatokat váltott ki. Volt aki az eljárást etikátlannak, potenciális műhibának nevezte a történteket. Egy másik orvos szerint az orvoshiány nem lehet ok, mert minden eset egyedi. Egy további hozzászóló szerint: visszautasítani jogszabályra, maximum közlönyben kihirdettet protokollra hivatkozva lehet. A közös képviselő nem jogforrás, még társasházban sem.

Bár Grezsa István jó ideje nem praktizál, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosa, és ez év júliusa óta Márki-Zay Péter polgármester ellen indul önálló jelöltként Hódmezővásárhelyen.

Lapunk megkérdezte Gerzsa Istvánt is, hogy miért és milyen minőségében adott a leletben leírt tanácsot/utasítást(?) a 75 éven felüliek vizsgálatával kapcsolatban. Amint válaszol, közzé tesszük.        

„Csak tolmácsolta a kérésünket a háziorvosok felé”

A cikk megjelenése után Varga Katalin radiológus közleményében azt írta:

 

A sajtóban megjelentetett, évekkel ezelőtti leletet 2015 előtt én állítottam ki. A Röntgen osztály főorvosaként én kértem Grezsa Istvánt, mint Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlés Egészségügyi bizottság elnökét, hogy tolmácsolja azt a kérésemet a háziorvosok felé, hogy a 75 év feletti betegek esetében kizárólag, bizonyos klinikailag egyértelmű (Spondylosis) kórképek gyanújával ne küldjenek betegeket röntgenvizsgálatra. Ennek akkor két oka volt: egyrészt a 75 év feletti betegek túlnyomó része érintett ebben a kórképben, melynek külön röntgenvizsgálata indokolatlan. A betegséget a háziorvosok külön röntgendiagnosztika nélkül is kezelni tudják. Másrészt, az akkoriban osztályunkon jelentkező fokozott terhelés a vizsgálatok optimalizálását tette szükségessé. A beteg vizsgálatát természetesen minden esetben elvégeztük, a beutalt beteget nem utasítottuk el.

Hangsúlyozom, a kérés tehát a röntgenosztály részéről fogalmazódott meg, nem Grezsa István részéről, ő csak tolmácsolta a kérésünket a háziorvosok felé. Ennek megfelelően tehát nem arról volt szó, hogy 75 év feletti betegeink Spondylosisára nem lennénk tekintettel, hanem épp arról, hogy az ő esetükben külön röntgenfelvétel nélkül is feltételezzük és – panasz esetén – kezeljük ezt a kórképet. Így tehát Vásárhelyen többen, és nem kevesebben kapnak a Spondylosissal összefüggésben orvosi segítséget, mint az országban másutt.

A sajtóban megjelent információkat rosszindulatú félrevezetésnek tartom, amelyek nyilvánvalóan nem függetlenek a közelgő választásoktól. A politikai csatározásokba orvosszakmai kérdéseket keverni rendkívül káros!