Hó nélküli sípályát nyitottak egy szemétégetőn Dániában (videó)

Publikálás dátuma
2019.10.07. 09:37

Fotó: NIELS CHRISTIAN VILMANN / AFP
A dánok annak ellenére nagy síelők, hogy hegyük nincsen, így az üvegfalú lifttel megközelíthető pálya, amelynek oldalába mászófalat is terveznek, összeköti a kellemest a hasznossal.
Hó nélküli sípályát nyitottak a lejtős tetejű koppenhágai Amager Bakke szemétégetőn. A síelők üvegfalú lifttel mennek fel az üzemcsarnok 85 méter magas tetejére, ahonnét egy 450 méter hosszú zöld műanyag lesiklószőnyeg kanyarog le a földre. A liftből kilátás nyílik a dán fővárosra és az üzem belsejébe.
A szokatlan helyen létesült, Copenhill nevű lesiklópálya avatásán elsőként válogatott dán síelők és az építők csúsztak le, majd a nagyközönség is használatba vehette.
A szabadidős létesítmény célja alternatívát kínálni a külföldi sítúráknak és megbarátkoztatni a lakosságot a szemétégetővel, amelyet a városközponthoz közel kellett felépíteni, mert 150 ezer háztartást lát el árammal és hővel.
Jövő tavasszal tervezik egy mászófal átadását is a szemétégetőmű oldalán.
Noha Dániában nincsenek hegyek, egy Nielsen-felmérés szerint 600 ezer dán hódol a téli sportoknak, ők Norvégiába, Svédországba vagy az Alpokba utaznak.
Szerző

Vonatra cserélik a repülőt a svédek

Publikálás dátuma
2019.10.05. 12:12

Fotó: Yadid Levy/robertharding / AFP
Egyre népszerűbb a „repülés szégyene” mozgalom a svédek körében.
Környezettudatosabb gondolkodásra ösztönzi a svédeket a „flygskam” mozgalom, amelynek lényege, hogy a repülésnél kisebb üvegházhatású gáz kibocsátásával járó közlekedési módot válasszanak az emberek. Az elnevezés, amely magyarul a „repülés szégyenét” jelenti a közösségi médiában is gyorsan terjed – írta korábban az Airportal.
Egy márciusban nyilvánosságra hozott felmérés szerint 2018-ban 5-ből svédből egy választotta a vonatozást repülés helyett, így növekedett a vasúti közlekedés népszerűsége: az állami vasútvállalat 21 százalékos növekedést tapasztalt az üzleti utasok körében 2018-2019 telén, és bejelentették, 2022-től éjszakai vonatok indulnak a fontosabb európai nagyvárosokba.
A tíz legnagyobb svéd repülőteret üzemeltető Swedavia oldalán elérhető statisztikákat tanulmányozva a Qubit azt írja, hogy a tavaly bevezetett repülési adó mellett a flygskam a nemzetközi járatokon is ötszázalékos csökkenést okoz havonta. A repülőterek utasforgalma tavaly augusztus óta folyamatosan, ráadásul egyre nagyobb mértékben csökken. Ezzel párhuzamosan a svéd vasúti társaság utasszáma tavaly 5, idén pedig eddig 8 százalékos emelkedést mutatott. 2018-ban a svédek 20 százaléka választotta a vonatot a repülés helyett, 2019-ben pedig már 37 százalékuk mondta, hogy környezetvédelmi megfontolásból inkább vonatozik. 
A göteborgi Chalmers Műszaki Egyetem kutatói nemrég megállapították, hogy a svédek egy főre jutó, repülésből származó szén-dioxid-kibocsátása a globális átlag ötszöröse volt 1990 és 2017 között. Ehhez a skandináv országok jelentősen hozzájárultak, ezért Svédország egyre tudatosabban kezdett harcolni a környezetszennyezés ellen. A skandináv légitársaság, a SAS különböző, környezetvédelmi intézkedéseket tervez bevezetni, hogy javítson a megítélésén és megpróbálja visszaszerezni az utasait.
Szerző

Újabb tapírbébi született Debrecenben

Publikálás dátuma
2019.10.04. 18:15

Fotó: Facebook/Debreceni Állat-, Növénykert és Vidámpark
Lunda és Samu újabb bébivel gyarapították Magyarország legnagyobb dél-amerikai tapírállományát, amelynek a Debreceni Állatkert ad otthont.
Melitta, a kis tapírlány 13 hónap vemhességi idő után, szeptember közepén jött a világra körülbelül 10 kilogrammos testtömeggel. A csíkos, pöttyös mintázattal rendelkező csöppség egészséges, jó étvágyú, és tapasztalt anyja óvó gondoskodását élvezi – írta az intézmény a Facebook-oldalán.
A Dél-Amerika esőerdeiben endemikus közönséges tapír (Tapirus terrestris) egyedszáma élőhelyük drasztikus zsugorodása miatt sajnos erősen lecsökkent, így a faj jelenleg „sebezhető” besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján. 
A Debreceni Állatkertben az Európai Fajmentő Program (EAZA EEP) keretén belül 2011 óta élnek dél-amerikai tapírok. Az ország legsikeresebb tapír szülőpárja eddig már három kis tapírt nevelt fel, így nálunk található a legnagyobb állomány Magyarországon.
Szerző