Kirúgtak 48 ezer sztrájkolót egy indiai vállalattól

Publikálás dátuma
2019.10.07. 19:57
A kép illusztráció
Fotó: B A Raju / AFP / The Times of India
A tagállam főminisztere szerint az alkalmazottak „megbocsájthatatlan bűncselekmény” követtek el.
A délkelet-indiai Telangana államban elbocsátották az állami közlekedési vállalat 48 ezer alkalmazottját, mert a tilalom ellenére sztrájkoltak. Kalvakuntla Csandrasekar Rao, az indiai tagállam főminisztere az NDTV televízió műsorában hétfőn kijelentette: „megbocsájthatatlan bűncselekmény” követtek el, mert kedden lesz az egyik legfontosabb hindu ünnep, és emberek millió akarnak majd hazautazni családjaikhoz. A telanganai buszsofőrök, kalauzok, jegypénztárosok, de az állami cég más dolgozói is a múlt héten bejelentették: határozatlan ideig beszüntetik a munkát, hogy így követeljenek jobb munkakörülményeket. A vállalat két nap munkabeszüntetést követően felszólította dolgozóit, hogy térjenek vissza munkahelyükre. Mivel ezt nem tették meg, elbocsájtotta őket. A személyszállítás zavartalanságának biztosítására a cég saját közlése szerint
több tízezer magánsofőrt és kalauzt bérelt fel a megüresedett pozíciókra.

Az indiai jog tiltja „a nélkülözhetetlen szolgáltatásokat” nyújtó közalkalmazottaknak a munkabeszüntetést, amennyiben mégis így tesznek, el lehet bocsájtani őket. Ilyen munkakörnek számít a többi között a személy- és áruszállítás, a telefonszolgáltatás, illetve a vámhatóságnál végzett tevékenység is. A tilalom ellenére gyakran sztrájkolnak ezekben az ágazatokban, és nem is szokták elbocsájtani ezeket a munkavállalókat, mivel az intézkedések kellemetlen politikai következményekkel járhatnak. 2003-ban Tamilnáduban az akkori főminiszter több mint 170 ezer sztrájkoló közalkalmazottat és tanárt bocsájtott el. Később azonban nem választották újra, a helyi sajtó szerint éppen azért, mert a tömeges elbocsájtást zokon vették a helyi választópolgárok.
Szerző
Témák
India sztrájk

Donald Trump nyolc évi adóbevallását követeli egy New York-i bíró

Publikálás dátuma
2019.10.07. 18:44

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Trump válaszul elnöki utasításban függesztette fel a bírói rendelkezést, és a radikális baloldaliak befolyását emlegette.
Egy New York-i szövetségi bíró hétfőn elrendelte  Donald Trump elnök adóbevallásának benyújtását nyolc évre visszamenőleg - írja az MTI.  A bíró, Victor Marrero visszautasította Donald Trump korábbi érvelését, miszerint elnökként mentességet élvezne büntetőjogi vizsgálatok alól. Döntését indokolva Marrero visszataszítónak nevezte, hogy az elnök mentességre hivatkozik. 
„A bíróság nem tartja elfogadhatónak az elnöki mentességről alkotott azon elképzelést, amely a törvények fölé helyezné az elnököt” - fogalmazott Marrero.

Donald Trump a bírói döntés megjelenése után ügyvédjei révén azonnal fellebbezést nyújtott be a manhattani szövetségi fellebbviteli bíróságon, amely rövid utasításban felfüggesztette a bírói döntés végrehajtatását. 
Trump ügyvédjei azzal érveltek, hogy a mindenkori amerikai elnök az alkotmány értelmében mentes az ilyen jellegű vizsgálatoktól, amelyekre csakis azután kerülhet sor, amikor már távozott a hivatalából.    „A radikális baloldali demokraták minden téren kudarcot vallottak, így most New York állam és New York városának helyi demokratáit nyomják előtérbe” - írta a Twitteren Trump Marrero döntése után. Trump hozzáfűzte: „soha egyetlen elnökkel sem történt meg korábban ilyesmi. De még csak hasonló sem” - fogalmazott mikroblog-bejegyzésében. Amerikai sajtójelentések szerint Trump ezzel egyidejűleg annak is próbálja elejét venni, hogy a német Deutsche Bank kiadja az üzleti ügyeire vonatkozó dokumentumokat, köztük adóbevallási papírjait is. Ezeket nem bíróság, hanem a szövetségi képviselőház több bizottsága kérte be.
Szerző
Frissítve: 2019.10.07. 20:50

A svéd király úgy döntött: öt unokája nem tagja többé a királyi háznak

Publikálás dátuma
2019.10.07. 18:42
XVI. Károly Gusztáv svéd király
Fotó: Artur Widak / AFP/NurPhoto
Vagyis többé nem jogosultak a királyi ház tagjainak járó, adóból finanszírozott éves ellátásra, amely a személyes költségeiken kívül többek között a svéd királyi paloták fenntartását is fedezi. Hivatalos udvari kötelezettségeket sem kell teljesíteniük.
XVI. Károly Gusztáv svéd király bejelentette, hogy leszűkíti a királyi ház tagjainak számát, vagyis azok körét, akiknek hivatalos kötelezettségeket kell ellátniuk. Az uralkodó hétfői közleménye szerint
hét unokája közül öt hivatalosan nem tagja többé a királyi háznak.

Zsófia hercegnő és Károly Fülöp herceg két fiának, valamint Magdolna hercegnő és Chris O'Neill három gyerekének nem kell többé hivatalos udvari kötelezettségeket teljesíteniük.
„Sándor és Gábor herceg, valamint Leonóra hercegnő, Miklós herceg és Adrienn hercegnő a királyi családhoz tartozik, azonban nem királyi fenségek többé és nem kell teljesíteniük az államfői családot érintő kötelességeket. Megtartják hercegi és hercegnői címüket, ám ezek csak személyüket illetik, jövendő házastársaiknak és gyermekeiknek nem lesz joguk hozzá”

– fogalmaz a közlemény.

A döntés nem vonatkozik Esztella hercegnőre és Oszkár hercegre, a trónörökös Viktória hercegnő és férje, Dániel herceg gyerekeire, ők továbbra is a királyi ház tagjai. A 40 éves Károly Fülöp herceg és a 37 éves Magdolna hercegnő Viktória fiatalabb testvérei. A hétfői döntés értelmében gyerekeik nem jogosultak a királyi ház tagjainak járó, adóból finanszírozott éves ellátásra, amely a személyes költségeiken kívül többek között a svéd királyi paloták fenntartását is fedezi. Mindkét testvér, valamint Károly Fülöp felesége, Zsófia
„folytatja munkáját az általuk létrehozott alapítványokban és szervezetekben, ezen kívül őfelsége döntése alapján hivatalos feladatokat is ellátnak”

– olvasható a közleményben.

Magdolna férje, Chris O'Neill brit-amerikai üzletember a házasságkötéskor úgy döntött, nem veszi fel a hercegi címet. A monarchia ismerői közül sokan meglepődtek a bejelentésen, Fredrik Wersäll, a svéd királyi udvar magas rangú tisztviselője azonban egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a döntést többéves vita előzte meg.
„A királyi család igen kiterjedt. Ha a harmadik generációt is beleszámítjuk, jelenleg tízen vannak a trónutódlási rendben”

– idézte Wersällt az SVT televízió.

A hétfői bejelentés nem érinti a trónutódlási sorrendet, az említett öt unoka azonban inkább magánszemélynek tekintendő, szabadon vállalhat állást vagy indíthat vállalkozást a jövőben – olvasható a svéd médiában. Wersäll szerint Károly Fülöp herceg és Magdolna hercegnő
„nagyon pozitívnak ítéli, hogy gyerekeik feladata a döntéssel egyértelművé vált”.

Szerző