Vascsővel vertek halálra egy idős nőt, az öt vádlott összesen 80 évet kapott

Publikálás dátuma
2019.10.08. 13:10
A nyéstai gyilkosság egyik elkövetőjének elfogása
Fotó: Police.hu
Az első fokú ítélet ellen az ügyész, a vádlottak és védőik is fellebbezést jelentettek be.
A bíróság kedden hirdetett ítéletet a nyéstai emberölési ügyként ismertté vált büntetőperben, melyben egy vascsővel vertek agyon egy idős asszonyt, hogy tőle pénzt és élelmiszert szerezzenek - tudatta honlapján a Miskolci Törvényszék. A bíróság által megállapított tényállás szerint az öt fős társaság tagjai – három férfi és két nő – ugyanazon borsodi településen éltek, az egyik nő jól ismerte a nyéstai sértettet és annak szokásait is, többször kért tőle kölcsön. A vádlottak 2017. április 9-én egymás társaságában tartózkodtak, amikor az egyik nő arra panaszkodott, hogy ha rövid időn belül nem tud pénzt szerezni és élelmiszert vásárolni, akkor a hatóságok elveszik tőle a gyerekeit. A társaság ekkor úgy döntött a sértett idős asszonytól fognak pénzt szerezni, indulás előtt azonban a II. rendű vádlott férfi egy vascsövet vett magához. A sértett a nyári konyhában aludt, amit a vádlottak a ház mögött található kert felől közelítettek meg. A két nő kint maradtak figyelni az utcát, nehogy valaki megzavarja őket, míg a három férfi bement a sértetthez. Az idős asszony felébredt a zajra, így a II. rendű vádlott azonnal nekiesett és ütni kezdte a vascsővel, mindaddig míg végül nem mozdult. A sértett az elszenvedett koponyasérülések következtében a helyszínen életét vesztette. A három férfi ezután átkutatta az ingatlant, ahonnan élelmiszereket és néhány tízezer forint készpénzt hoztak el, majd a zsákmány szétosztását követően távoztak a helyszínről. Amikor hazaértek észlelték, hogy a bántalmazás során használt vascsövet a helyszínen hagyták, így még aznap este visszamentek érte, majd azt, egy lakatlant telken található kútba dobták. A bíróság a vádlottakat nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés miatt mondta ki bűnösnek. Az ítélet szerint az emberölést a sértettet vascsővel bántalmazó férfi tettesként, míg a további vádlottak bűnsegédként követték el. A bíróság a vádlottakat szabadságvesztésre ítélte, a sértettet vascsővel bántalmazó férfival szemben 20 év, a további terheltekkel szemben 12-18 év fegyházbüntetést szabott ki. A bíróság ítélete ellen a vádlottak és védőik, valamint az ügyész is fellebbezést jelentettek be. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik. A bíróság a vádlottak letartóztatását fenntartotta.
Szerző

Hableány-tragédia: a Viking Sigyn mögött haladó hajó kapitányának szerepét is vizsgálhatja a rendőrség

Publikálás dátuma
2019.10.08. 10:42
A Hableány-tragédia magyar áldozatainak búcsúztatása 2019. július 12-én
Fotó: Draskovics Ádám /
Balogh Szabolcs, az elhunyt matróz családjának jogi képviselője beszámolt a szakértői véleményekről.
Elkészült a nautikai, informatikai és műszaki egyesített szakértői vélemény kiegészítése, amit a rendőrség kérésére készítettek a Hableány hajóbalesete után. A szakértői vélemény néhány eleméről Balogh Szabolcs, a tragédiában elhunyt matróz családjának jogi képviselője számolt be az IndexnekÖsszességében továbbra is arra a következtetésre jut az összefoglaló, hogy a Viking Sigyn kapitánya mérte fel hibásan a vészhelyzetet, és az úgynevezett stop manőverrel elkerülhette volna a balesetet. Az ügyvéd szerint azonban a szakértők bővebben kitértek arra, hogy van-e felelőssége a baleset közvetlen közelében feltűnő másik nagy szállodahajó, a Viking Idun kapitányának, aki ellen korábban az elhunyt magyar kapitány családjának ügyvédje, Gulyás Krisztián már feljelentést tett segítségnyújtás elmulasztása miatt. A szakértők szerint négy perccel a baleset után neki már volt olyan információja, hogy a környezetében baleset történhetett, mégsem húzódott félre vagy állt meg. Pedig a Viking Sigyn kapitánya rádión még meg is kérdezte tőle, hogy lát-e valamit a vízben. Az Idun kapitánya viszont csak annyit felelt, hogy nem lát semmit, csak egy villogó mentőgyűrű haladt el mellettük.  Az Index megkérdezte a BRFK-t, hogy az Viking Sigyn kapitányán kívül más ellen is indítottak-e eljárást, de csak annyit válaszoltak, hogy a nyomozóhatóság a Viking Sigyn szállodahajó balesetével kapcsolatosan a folyamatban lévő büntetőeljárásban az eset összes körülményét vizsgálja, amely kiterjed arra is, hogy más bűncselekmény megvalósult-e. Egyéb információt a folyamatban lévő büntetőeljárásról pedig nem akartak adni - tette hozzá a lap.
Szerző
Frissítve: 2019.10.08. 11:01

Tömegkarambol történt az M7-es autópályán, nagy dugóra kell számítani Budapest felé

Publikálás dátuma
2019.10.08. 07:54
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Öt autó ment egymásba Törökbálintnál, a 14-es kilométerkőnél.
Eddig tisztázatlan körülmények között ütközött össze öt autó kedden reggel 6 óra 35 perc körül az M7-es autópálya 14-es kilométerszelvényénél, a Budapestre vezető oldalon - írja a Police.hu. A balesetben az elsődleges információk alapján nem sérült meg senki, azonban a járművek elfoglalják a belső forgalmi sávot és a leállósávot, ezért jelentős torlódás alakult ki az érintett útszakaszon.
Szerző