Előfizetés

Orbán öt nappal a választások előtt nekilátott a kampánynak

Pion István
Publikálás dátuma
2019.10.08. 14:32
ORBÁN Viktor
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Már összeesküvéselméletek születtek arról, hogy miért volt eddig inaktív a miniszterelnök.
Meglepő időpontot választott Orbán Viktor miniszterelnök arra, hogy bekapcsolódjon a 2019-es önkormányzati választások kampányába. Szokásával ellentétben ugyanis nem kezdte el körbehaknizni az ország fontosabb, esetleg a választás szempontjából billegő településeket a voksolást megelőző hetekben. Pedig nyilván sok fideszes polgármester-jelölt sütkérezett volna szívesen az Orbánnal együtt járó reflektorfényben. Ma azonban, kedden, öt nappal a vasárnapi szavazás előtt megtörtént az, aminek hiányáról már számos politikai elemzés, nyomukban pedig ugyanennyi összeesküvés-elmélet született. Orbán Viktor váratlanul belecsapott a lecsóba, majd beugrott az útjába eső első nagyvárosba, gyorsan csináltatott egy közös képet a város fideszes polgármester-jelöltjével, Alakszai Zoltánnal. Az eredményt föltöltette a Facebookra, aztán robogott is tovább. Ha nem lenne egyértelmű, hol történt a nagy esemény, akkor a fotó hátteréül szolgáló, tájékozódni képtelen, másnapos turisták körében hatalmas népszerűségnek örvendő, a város betűit kiadó installáció (szinonima: szelfimágnes) minden bizonnyal segít a megfejtésben.

Össze van kötve a magyar és a román biztosjelölt sorsa, von der Leyen új nevet is kérhet Orbántól

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.10.08. 14:30

Fotó: Chistos Dogas / EU Council
Bukarest javaslatát visszautasította Ursula von der Leyen, Várhelyi Olivér sorsa is bizonytalan.
A román kormány újabb jelöltjére vagy jelöltjeire vár Ursula von der Leyen, hogy eldönthesse: meghagyja-e a bővítési és szomszédságpolitikai tárcát Várhelyi Olivér magyar jelöltnél, adjon-e neki más portfóliót vagy kérje meg Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy javasoljon egy másik személyt is, lehetőleg nőt.    Mint a Népszava is beszámolt róla, Trócsányi László magyar és Rovana Plumb román biztosjelölt elbukott az Európai Parlament összeférhetetlenségi vizsgálatán, ezért Ursula von der Leyen megválasztott bizottsági elnök arra kérte a két kormányt, hogy tegyenek új személyi javaslatokat. Orbán Viktor miniszterelnök Várhelyi Olivér EU-nagykövetet jelölte bizottsági tagnak, Viorica Dăncilă román kormányfő pedig kedden közölte: kitartanak Dan Nica EP-képviselő mellett, akit korábban Rovana Plumbbal együtt javasoltak az uniós testületbe. (Von der Leyen minden tagállamtól két - egy férfi és egy női - jelöltet kért, amit Magyarországtól eltérően Románia meg is tett.) Csak az a probléma, hogy Nicát még akkor, hetekkel ezelőtt meginterjúvolta a megválasztott bizottsági elnök, és alkalmatlannak találta a tisztségre. A politikust hazájában több korrupciós botránnyal is összefüggésbe hozták. Bukarest ennek ellenére újra az ő nevét terjesztette elő, ami további bizonytalanságot szül és elhúzza az új Európai Bizottság megválasztásának a folyamatát. Ursula von der Leyen továbbra is kapcsolatban áll a magyar és a román kormánnyal - ennyit közölt érdeklődésünkre szóvivője, Jens Flosdorff. Mina Andreeva, az Európai Bizottság szóvivője keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a megválasztott bizottsági elnöknek többféle szempontot kell figyelembe vennie, amikor dönt a nevekről és a tárcák elosztásáról: az európai elkötelezettséget éppúgy, mint a szakmai tapasztalatot és felkészültséget. "Finoman kell egyensúlyoznia", és "a kirakós minden kockáját helyretennie" - hangsúlyozta. 

„Bűnözőkkel könnyebb, mint a politikusokkal...”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.08. 11:48
Völgyi Lajos és Lengyel Róbert
Öt év alatt negyed órányi időre fordult meg a fejében, hogy lemond, pedig jelentős fideszes többséggel „küszködte” végig a ciklust – ez is kiderül abból az interjúkötetből, amit dr. Lengyel Róbert siófoki polgármesterrel készített MSZP-s képviselőtársa, Völgyi Lajos.
A Balaton déli partjának egyetlen kulturális folyóirata, az amúgy adományokból létező (a siófoki képviselő-testület erre az évre egyetlen fillér támogatást sem szavazott meg a kiadására) SiópArt első mellékleteként megjelent kötet siófoki bemutatóján Lengyel Róbert felidézte az életinterjúban is elmondottakat: „Civilek szimpátiatüntetést szerveztek mellettem kiállva, ami téli időben, este hatra lett meghirdetve a városháza előtti térre. Az irodámból pont odalátni, és negyed órával a kezdés előtt még egy teremtett lélek sem volt. Akkor azt mondtam, hogy ha valóban senki sem áll ki mellettem, akkor nincs értelme csatáznom. De a kapualjakban, a sötétben gyülekeztek az emberek és hat órára megtelt a tér...” A rendőrsztorik a legkedvesebbek számára a kötetben – árulta el a hajdani paksi kommandós, ex siófoki rendőrkapitány polgármester, megjegyezve: „Rendőrként, köztörvényesek között könnyebb volt, a bűnözők körében ugyanis még működik a betyárbecsület, a politikusok között még az sem...”. A szerző és interjúalanya arról is fellebbenti a fátylat: 2013-ban éppen Völgyi Lajos kereste meg a jelenlegi polgármestert, hogy a rendőri vezetés után legyen a város vezetője. Miután nem csak bal-, hanem jobboldaliak is megkeresték, azután mondott igent a felkérésre, s ezt követte az öt évvel ezelőtti, csaknem kétharmados győzelem a Siófokot akkor már 20 éve vezető fideszes Balázs Árpád ellen. „A jóisten mentse meg ezektől Siófokot” – utal Lengyel a jelenlegi fideszes kihívóira, és azzal indokolja újraindulását az október 13-i választáson, hogy „egész életemben a hazát szolgáltam, és nem akarok egypártrendszerben élni, márpedig ez is a mostani választások tétje… Siófoknak is sötét jövőt jósolok, ha közel kerülnek a húsosfazékhoz az ugrásra kész pénzemberek...” Az interjúkötet bemutatóján a szerző, Völgyi Lajos, mint a városvezető képviselő- és harcostársa az elmúlt öt évben, elárulta: éppen a polgármester óriási kitartása, emberi tartása adott erőt neki is kisebbségben… S hogy hogyan tovább? Lengyel Róbert azt mondta, szeretne olyan öt évet a város élén, amikor kevesebbet kell harcolnia, több ideje jut kikapcsolódni, például vadászni. „Őzet elvből nem lövök, a disznó az egy más kérdés...”