Csapdával várja Szekó József utódját a mohácsi fidesz

Publikálás dátuma
2019.10.08. 17:12

Fotó: Wikimedia Commons
A fideszes képviselők gyász közben is azon dolgoznak, hogy a következő polgármestert sakkban tartsák.
Mindent elárul a NER és a Fidesz működéséről, ami most Mohácson történik – írja a Pécsi Stop. Egész Mohács gyászolja a tragikus módon elhunyt polgármestert, Szekó Józsefet. A gyászból a városvezetés is kivette a részét, már a polgármester halála napján megható hangulatú testületi ülést tartottak. Szombaton magas rangú fideszes vezetők - köztük Orbán Viktor - jelenlétében temették el Mohács polgármesterét. 
A temetés előtti napon, pénteken ugyanakkor a képviselő-testület tagjai váratlanul egy most szerdára szóló rendkívüli testületi ülésre kaptak meghívót – három nappal a választások előtt. Az ülés azért is váratlan, hiszen éppen Szekó polgármester halála napján tartották az utolsó ülésüket, amikor elvileg minden szükséges döntést meghoztak.

Hirtelen kellett egy kis pénz az egyletnek

A pécsi portál szerint az előterjesztésekből kiderül, hogy miért kellett ilyen sürgősen összehívni a testületet: a „2019. évi költségvetés I. módosításáról-2 szóló előterjesztés” 17,3 millió forintos városi forrást javasol a Mohácsi Torna Egylet részére. Hogy a Szekó halála után eltelt egy hétben milyen többletköltségek merülhettek fel az egyesületnél, azt az előterjesztés nem részletezi.
Az azonban tudható, hogy az MTE a fideszes erős ember, Bánki Erik féltestvére, Bauer Zsolt elnökletével működik.

Ez az a vidéki klub, amelynek a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje, Vári Attila hagyott jóvá csinos tao-támogatást frissen megválasztott vízilabda szövetségi elnökként, hogy aztán  - mint lapunk beszámolt róla – magának is több mint 200 ezres havi fizetést hagyhasson jóvá.

Több dologban is korlátozhatják Szekó utódját

A városi jegyző, Kovács Mirella arra is kitért, hogy a városi önkormányzati rendeleteket – napokkal a választások előtt – felül kell vizsgálni, és módosítani kell a város szervezeti és működési szabályzatát. Azt is megmagyarázza, hogy miért: „... hogy a különböző kulcsfontosságú pozíciókban bekövetkezett, vagy a 2019 október 13-i helyhatósági választások eredményeképpen bekövetkező személyi változások ellenére biztosítva legyen” az önkormányzat és a hivatal zavartalan működése. A zavartalan működést hivatott szolgálni az előterjesztés szerint, hogy a jegyző saját pozíciójának betöltésére fogadtatna el változásokat. Eddig ugyanis a jogszabályoknak megfelelően a jegyzőt vagy az azt helyettesítő személyt a pozíció végleges betöltéséig szóló pályázati átmeneti időszakban a polgármester bízta meg. Most azonban a képviselő-testülethez telepítené át az ideiglenes jegyzői feladatokra történő megbízás jogkörét, éppen hat hónapig. Magyarán, hiába választhatnák meg Mohácson a kihívó nélkül maradt szocialista jelöltet, Csorbai Ferencet, ő nem meneszthetné fél évig a jegyzőt. Szerdán egy másik, lényeges pontot is módosíthat a fideszes többségű mohácsi képviselő-testület: 
míg Szekó József korábban a város honlapján is megtalálható SZMSZ szerint közbeszerzéseknél 15 millió, illetve építési beruházásoknál 25 millió alatt, közbeszerzésen kívül pedig 150 millió forintig önállóan döntött. Az új szabály szerint ez a polgármesteri döntési összeg a jövőben 0, azaz nulla forint lesz.

mutat rá a lap. Tehát, Csorbai gyakorlatilag „pénzügyi felügyelet” alá kerülne; a kisebb összegeknél az egyik fideszes vezetésű bizottság, nagyobb összegeknél a testület fog dönteni, pár apró-cseprő kivételtől eltekintve.
Szerző

Fideszes képviselő akadt ki a Keszthelyen elszórt százmilliók miatt

Publikálás dátuma
2019.10.08. 16:15

Fotó: Google Street View
Ifi Ferenc egy önkormányzati ülésen sokallt be: nem akar több átláthatatlan pályázatot, amire nyertesként is ráfizet a város.
Óvodafelújítási projekt miatt szakadt el a cérna Ifi Ferenc keszthelyi önkormányzati képviselőnél. Ifi egy testületi ülésen beszélt arról, hogy a város hiába nyert pályázati forrást a munkára, ha 60 millióval kellene kiegészíteniük a beruházási büdzsét– és azt is elmondta, hogy nagyon nem tetszik neki a pályáztatás módja. A monológról készített videót a keszthelyi ellenzék, vagyis a KÉVE egyesület tette közzé Facebook-oldalán.

Ifi: volt, aki azt sem tudta, hogy pályázott

„Hat jelentkező volt, az egyik ügyvezetőjét felhívtam, aki állítólag nem nyújtott be pályázatot, és azt mondta, hogy ők nem is tudtak erről a pályázatról. Itt a pályáztatás valamiképpen nincsen rendben!” - háborgott Ifi, aki az ügyben fel is hívott valakit – azt nem árulta el, hogy kit – és neki is jelezte nemtetszését. A fideszes képviselő szerint Keszthely az elmúlt 1-2 évben 100 milliós nagyságrendben költött az ilyen elnyert pályázatok kiegészítésére, miközben ezeket a pénzeket célzott városfejlesztésre, például körforgalom építésére is lehetett volna fordítani.
Ifi felelősöket nem nevezett meg, de azt hangsúlyozta, hogy 
nem érti, a város miért ragaszkodik a VeszprémBerhez, amikor a cég „ilyen szerencsétlenül tud pályázatokat kiírni”.

A ragaszkodást nem magyarázza meg, de talán némileg érthetőbbé teszi a Veszprémber tulajdonosi háttere: a vállalkozásban ugyanis igazgatósági tag Garancsi Mária, az Orbán Viktort  magánrepülőjén reptető nagyvállalkozó, Garancsi István testvére. 

Kell, mert ide a gyermekeink járnak

Bár a videóból ez nem derül ki, találtunk egy jegyzőkönyvet, ami alapján eset még augusztus közepén történt; a képviselő testületi ülésen Életfa Óvoda Kísérlet utcai tagóvodájának átalakításáról és bővítéséről volt szó, amire két éve 200 millió forintot nyert el a város a Széchenyi 2020 uniós pályázaton, a munkával pedig külső szakértőként a Veszprémber Zrt.-t bízták meg. A forrás eredetileg száz százalékos támogatást jelentett volna, ám a városnak most mégis további 60 milliót kellene hozzátoldania a videóban elmondottak alapján.  
Ifi kirohanását hallva Ruzsics Ferenc polgármester védelmébe vette az óvodafelújítási és bővítési projektet, mondván, „ide a gyermekeik járnak”, azt pedig elképzelhetetlennek tartja, hogy az ajánlatfeltételre felkért vállalkozások ne kapták volna meg a felhívást. A többletköltségeket Ruzsics azzal indokolta, hogy „ez a beruházás régen indult el”, bár 2017-ben nyerték el az uniós forrást, és országosan  tavaly szeptemberben jelentek meg róla az első hírek. Az ülésen hiába érvelt a közbeszerzési rendszer átláthatatlanságával Kovács Viktória képviselő is – aki 
azt is felrótta, hogy nem helyi vállalkozásokat bíznak meg, hanem „egy budapesti székhelyszolgáltatónál bejegyzett kft.-nak adják oda most már a harmadik pályázatukat”

– a képviselő-testület végül 9 igen, 1 nem szavazattal, és 1 tartózkodással döntött a beruházáshoz kiválasztott cégről. Az óvodát a jelenlegi állás szerint az Investmondi-System Kft. építheti majd, amit valóban egy fővárosi céghely-szolgáltatónál jegyeztek be. A szavazás során Kovács Viktória nemmel voksolt, az eljárás miatt háborgó Ifi Ferenc pedig tartózkodott.
Szerző
Frissítve: 2019.10.08. 16:44

Feljelentést tesz a Jobbik Borkai Zsolt ügyében

Publikálás dátuma
2019.10.08. 16:09

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Gátlástalanul lopják a közpénzt és lopott pénzből urizálnak, luxusban élnek, drogoznak és orgiákat szerveznek; ez a Fidesz igazi arca.
Feljelentést tesz az ügyészségnél a Borkai Zsolt győri polgármester ügyeivel foglalkozó blogon megfogalmazott állítások miatt Szilágyi György. A jobbikos országgyűlési képviselő, pártszóvivő keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy beadványa már elkészült, postázásra vár. A politikus annak kivizsgálását kéri többek között hogy történt-e szexuális kényszerítés. Szerinte ugyanis felmerült, hogy uniós pénzek juttatásáért cserébe szórakozott egy nő a győri polgármesterrel. Szintén kéri hivatali visszaélés, illetve kábítószer birtoklás vizsgálatát. Szilágyi György a magyar politikatörténet legnagyobb szex- és drogbotrányának nevezte az ügyet. A nyomozás megindításához bőven elég, amit a blogon találhatunk, sőt talán sok is - jelentette ki Szilágyi György. A politikus azt mondta, hogy "Borkai Zsolt megbukott politikusként és megbukott családfőként". Kifogásolta, hogy a Fidesz magánügynek nevezte a történteket. Úgy gondolom, hogy egy normális országban Borkai Zsoltnak le kellett volna mondania már rég polgármesteri tisztségéről, és vissza kellett volna lépnie az önkormányzati választástól - fogalmazott. Hozzátette, ha ez nem történik meg, akkor pártja szólítja fel e lépések megtételére az érintettet. Borkai Zsolt csak egy a sok száz helyi fideszes kiskirály, a több ezer NER-lovag közül, akik ugyanígy, gátlástalanul lopják a közpénzt és lopott pénzből urizálnak, luxusban élnek, drogoznak és orgiákat szerveznek; ez a Fidesz igazi arca - tette hozzá, hosszan idézve a blog által megfogalmazott állításokból. Arról, hogy pártja négy, közös ellenzéki jelöltként indított győri képviselőjelöltje visszalép az önkormányzati választástól, árulásnak nevezte, hangsúlyozva, "az árulás a körülményektől függetlenül árulás", majd hozzátette, felszólítják a négy helyi politikust, hogy listás helyükről is mondjanak le. 
Szerző