sztrájk;szociális szakma;

Elhalasztják a szociális sztrájkot

Az új időpont november 13.

Sem a béremelésről, sem a munkabeszüntetés idején még elégséges szolgáltatásokról nem született megállapodás a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete (SZÁD), valamint a kormány keddi tárgyalásán, ezért az érdekvédők biztosan megtartják az előkészített sztrájkot – áll a két szervezet sztrájkbizottságának közleményében -, de nem ezen a héten.

Amikor egyértelművé vált, hogy humántárca szociális államtitkársága nem tartja be a szavát és nem tesz javaslatot a bérfelzárkóztatás ütemezésére, az MKKSZ és a SZÁD a márciusban egyszer már felfüggesztett akció folytatása mellett döntött, erre válaszként a kormány ismét tárgyalást kezdeményezett. A második októberi megbeszélésen azonban egyértelművé vált, hogy nincs konkrét javaslat, így az a feltételezés látszik beigazolódni, az ország vezetői csak azt akarták megakadályozni, hogy a vasárnapi választás előtt megtarthassák a rengeteg ellátottat és családjukat is érintő munkabeszüntetést a szociális munkások körében.

Ma a kormány arra kényszerít 93 ezer dolgozót ezen a területen, hogy próbáljon megélni havonta átlagosan bruttó 164 833 forintból, ami lehetetlen – érvelnek a szakszervezetek. Két évvel ezelőtt még azt ígérték, a szociális ágazatban dolgozók bruttó bére átlagosan 233 ezer forintra emelkedik, de ez nem valósult meg. Az érdekvédők azonban csak törvényes keretek között várják el a csatlakozást a dolgozóktól, ezért nincs más választásuk, mint a bíróságnak beadott még elégséges szolgáltatások listájának jóváhagyására várni. Egyezség és bírói döntés hiányában bejelentették, hogy az október 10-re, vagyis csütörtökre meghirdetett időpontot el kell halasztaniuk. 

Az MKKSZ és a SZÁD úgy döntött, ha addig sem kapnak konkrét ajánlatot, de birtokukban lesz a bírói határozat a kötelező munkákról, akkor november 13-án, szerdán, a Szociális Munka Napját követő napon tartják meg a sztrájkot. Ekkor lesz pont kétéves a kormány ígérete az ágazati keresetek megemeléséről.