Európai BT-tagok az észak-koreai fenyegetőzés ellenére a fegyverkezés feladását követelték

Publikálás dátuma
2019.10.08. 21:44

Fotó: JUNG YEON-JE / AFP or licensors
Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt európai tagja közös nyilatkozatban követelt határozott lépéseket Észak-Koreától nukleáris és rakétaprogramjának teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan feladására kedden.
A 15 tagú ENSZ BT kedden zárt ajtók mögött ülésezett annak nyomán, hogy Észak-Korea a múlt héten - saját közlése szerint - sikeresen tesztelt egy új típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát (SLBM). A kommunista állam emellett az ENSZ BT határozatait sértő számos tesztet hajtott végre ballisztikus-rakétákkal. Az ülést Németország,Franciaország és Nagy-Britannia kezdeményezte. Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Belgium és Lengyelország ENSZ-nagykövetei a zárt ajtók mögött tartott ülést követően közzétett közleményükben aláhúzták: a rakétaindítások aláássák "a regionális biztonságot és stabilitást, s az ENSZ BT határozatainak világos megsértését jelentik". "Elengedhetetlen, hogy a Biztonsági Tanács betartassa a határozatait. A nemzetközi szankciókat fenn kell tartani, és teljes körűen, illetve szigorúan ki kell kényszeríteni" - hangsúlyozták az európai diplomaták. Az ENSZ-nagykövetek ugyanakkor sürgették Észak-Koreát, hogy "jóhiszeműen vegyen részt tartalmas tárgyalásokon az Egyesült Államokkal, és tegyen konkrét lépéseket tömegpusztító fegyverei és ballisztikus rakétái teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon történő feladására". Észak-Korea hétfőn "óva intette" az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Franciaországot és Németországot attól, hogy felvessék a kommunista vezetés rakétatesztjeinek ügyét az ENSZ BT-ben, mert az "felszítaná Phenjan törekvését szuverenitásának megvédésére". "Tudjuk, hogy a brit-francia-német kezdeményezés mögött az Egyesült Államok rejtőzik" - jelentette ki Kim Szong észak-koreai ENSZ-nagykövet újságíróknak nyilatkozva. "Az Egyesült Államoknak és csatlósainak tudatában kell lenniük azzal, hogy amennyiben jelen pillanatban felvetik önvédelmi intézkedéseink ügyét az ENSZ BT-ben, az csak felszítaná óhajunkat szuverenitásunk megvédésére" - hangoztatta Kim. Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy Phenjan milyen módon védené meg szuverenitását, az észak-koreai diplomata így felelt: "Figyeljék, mit fogunk tenni a jövőben". Hozzátette: ez nem jelent feltétlenül újabb rakétatesztet. A Reuters hírügynökség szerint a mostani kísérlet volt a legprovokatívabb Észak-Korea részéről azóta, hogy 2018-ban ismét felvette a párbeszédet az Egyesült Államokkal. A nukleáris leszerelésről folytatott munkamegbeszélések szombaton szakadtak meg Észak-Korea és az Egyesült Államok között. Vasárnap a phenjani külügyminisztérium bejelentette: Észak-Korea nem tárgyal, amíg az Egyesült Államok nem változtat a vele szembeni ellenséges politikáján.
Szerző

Három tagország csatlakozik a menekültek önkéntes elosztását célzó máltai egyezséghez

Publikálás dátuma
2019.10.08. 20:56

Fotó: Johannes Filous / dpa Picture-Alliance / AFP
Eredetileg 12-14 csatlakozóban reménykedtek.
Három tagállam, Írország, Luxemburg és Portugália jelezte csatlakozási szándékát a Földközi-tengeren kimentett bevándorlók elosztására vonatkozó máltai megállapodáshoz az európai uniós belügyminiszterek keddi luxembourgi tanácsülésén. A találkozón informális napirendi pontként volt szó a Franciaország, Málta, Németország és Olaszország által egyelőre csak hat hónapra aláírt egyezmény esetleges kiterjesztéséről. Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja hangsúlyozta, hogy a mostani ülés csupán az első lépés, további egyeztetésekre lesz szükség. Elmondta továbbá, hogy pénteken szakértői szintű tárgyalások lesznek az ügyben Brüsszelben.  A máltai megállapodás értelmében a tengeren felvett migránsokat a partra szállításuktól számított négy héten belül szétosztanák. A befogadó állam lenne ezt követően felelős értük, illetve a menedékkérelemre nem jogosultak hazaszállításáért. A máltai találkozón részt vett miniszterek egyezségre jutottak abban, hogy Franciaország kivételes jelleggel megnyitja kikötőit, amennyiben a máltai és olasz kikötők túlterheltek lennének.  A korábbi várakozások szerint 12-14 tagállam csatlakozik a megállapodáshoz, amelyből a résztvevők bármely pillanatban kiléphetnek, úgy döntve, hogy felfüggesztik az együttműködést.
Témák
menekültek

Brexit: ugrás az ismeretlenbe

Publikálás dátuma
2019.10.08. 20:36

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
Akár megegyezéssel, akár megegyezés nélkül távoznak a britek, komoly változásokkal kell számolnia az uniós polgároknak.
Mi változna, ha az Egyesült Királyság rendezetten, azaz egy kétoldalú megállapodás rafitikálását követően lépne ki az Európai Unióból? Ennek az esélye egyre csökken, de ha a közeljövőben bekövetkezne a csoda, akkor a Brexit után egy másfél-két évig tartó átmeneti időszak kezdődne, amely a jelenlegihez képest nem hozna jelentős változásokat a Csatorna két partja közötti viszonyban. Brüsszelnek és Londonnak ez idő alatt kellene kidolgoznia a kapcsolatrendszerük jövőjére vonatkozó egyezményt. Ha a szigetország rendezetlenül, azaz megállapodás nélkül lépne ki az EU-ból, akkor a Brexit pillanatában egyből úgynevezett harmadik országgá válna, amelyet szinte semmilyen szerződéses megállapodás nem fűzne az EU-hoz. Ennek ma még beláthatatlan következményei lennének, jóllehet a kontinensen és a szigetországban is igyekeznek felkészülni a legrosszabbra. EU-polgárok jogállása A rendezetlen kilépést követően a szigetországban élő uniós polgároknak — és a kontinensen lakó briteknek — megszűnnének a korábbi jogaik és kiváltságaik. Az EU és az Egyesült Királyság azonban vállalta, hogy akár megállapodással, akár anélkül következik be a Brexit, ezeknek az embereknek a jogállása 2020. decemberéig biztosan nem változik. Megegyezéssel történő kilépés esetén a határidő fél évvel meghosszabbodik. A szigetországban maradóknak azonban kérvényezniük kell az állandó vagy ideglenes tartózkodási engedélyt.

Utazás a szigetországba

A megállapodás nélküli Brexit után brit földre utazó EU-polgároknak továbbra sem kell majd vízum a 90 napot meg nem haladó tartózkodásra. Az utasok útlevéllel és személyivel egyaránt igazolhatják magukat, de az utóbbival csak 2020 végéig. Csomagjaikat azonban átvizsgálhatják az egyben vámhatárrá is átalakult országhatáron, mivel bizonyos élelmiszereket, fogyasztási cikkeket és pénzt csak korlátozott mennyiségben lehet majd bevinni az országba. A kilépés napját követően az európai egészségbiztosítási kártyával rendelkezők már nem vehetik igénybe az egészségügyi ellátást a Csatorna túloldalán. 

Roaming

Az európaiknak importvámot és fogyasztási adót kell fizetniük, ha a rendezetlen Brexitet követően online vásárolnak egy árucikket a szigetországból. A brit kilépéssel megszűnik az EU-ban érvényes roaming, vagyis a távközlési vállalatok magasabb barangolási díjakat szedhetnek be a mobiltelefonjukat a szigetországban használó uniós ügyfeleiktől. 

Erasmus, diákok

A Brexit napján az Egyesült Királyságban Erasmus+ ösztöndíjjal tartózkodó diákok számára semmi sem változik, nem kell abbahagyniuk a tanulmányaikat. Az Európai Bizottság javaslata alapján az EU készen áll arra, hogy idén még finanszírozza az Erasmus+ programot, de ez attól is függ, hogy London teljesíti-e idei befizetési kötelezettségeit a brüsszeli kasszába, s hogy a fogadó intézmény továbbra is tárt kapukkal várja-e az európai kontinensről érkező hallgatókat. A huszonhetek által finanszírozott közös kulturális és kutatási programokban résztvevő európaiakra ugyanezek a feltételek vonatkoznak majd. Megszűnik azonban a diplomák és a képzettség automatikus kölcsönös elismerése, azt mindenkinek egyénenként kell elintéznie.

Közlekedés

A szállításban bekövetkező zavarok minimalizálása érdekében az európai közúti fuvarozók ez év végéig hozzáférhetnek a szigetország áru- és személyszállítási piacához. Döntés van arról is, hogy az egymás országaiban kiállított jogosítványokat kölcsönösen elismerik. A Csatornát átszelő Eurostar vonat rendezetlen Brexit esetén is zökkenőmentesen fog közlekedni az Egyesült Királyság, Franciaország és Belgium között megszületett egyezménynek köszönhetően.