Előfizetés

„Borkai Zsolt a keresztény szabadság jegyében tette, amit tett?” – Végigkérdezték a kormányt az ügyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.09. 15:04

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Bangóné a kormány valamennyi tagjának elküldte a miniszterelnöknek és a külügyminiszternek címzett kérdéseket.
Mit gondol Borkai Zsolt és a keresztény szabadság kapcsolatáról? Avagy Ön szerint Borkai Zsolt a keresztény szabadság jegyében tette, amit tett?” – erre a kérdésre vár választ Orbán Viktortól Bangóné Borbély Ildikó. Az MSZP-s országgyűlési képviselő nem csupán a miniszterelnököt, hanem az egész kormányt végigkérdezte írásban ezzel kapcsolatban, a hírt elsőként a Hírklikk vette észre. A politikus kérdése mellett egyebek között idéz a miniszterelnök júliusi beszédéből, amelyet a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen mondott: „…az illiberális politikának az értelme, az nem más, mint a keresztény szabadság (…) két támadás is van a keresztény szabadsággal szemben. Az első belülről jön, és a liberálisok felől érkezik: feladni Európa keresztény kultúráját. (…) a mi oldalunkon van az – nem minden, de ami oldalunkon sok van abból –, amit szépnek, szabadnak és igazságosnak lehet mondani, és keresztény szabadságként foglalhatjuk össze”. Mivel Bangóné sajtófotók alapján bizonyítottnak találta, hogy Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter korábban szintén utazott a Borkai Zsoltot elhíresült tettei színhelyére szállító gépen, az alábbiakat kérdezte Szijjártótól:
  • Ön hányszor repült a fentiek közül valamelyik gépen?
  • Mikor történtek ezek az utazások?
  • Mi volt az úti célja ezeknek a repüléseknek?
  • Ön részt vett-e a botrányos orgiához hasonló összejöveteleken Borkai Zsolt társaságában?
Az Orbán Viktornak és Szijjártó Péternek feltett kérdéseket a kormány valamennyi tagja megkapta. Mivel a kormány munkájában részt vevők nőkről nem feltételezik a részvételt, tőlük az utolsó kérdés helyett azt tudakolta Bangóné, hogy
  • van-e tudomásuk hasonló esetekről.

A DK az ügyészséghez fordult, a Jobbik Horvátországban is feljelentést tesz

„Az elmúlt napok oknyomozó cikkei és nyilvánosságra került információi tökéletesen megmutatták, hogy Borkai Zsolt maffiamódszerekkel szállta meg Győrt és telepedett rá a város pénzére. Se szeri, se száma a korrupciós ügyeknek, és az biztos, hogy ilyen mértékű lopások az ország egyetlen pontján sem történhetnének meg Orbán Viktor tudta és beleegyezése nélkül. Meggyőződésünk, hogy amit Borkai Zsolt csinál évek óta, az nem a győri modell, hanem a Fidesz-modell, ez történik minden Fidesz által vezetett városban” – írta közleményében a Demokratikus Koalíció (DK). A párt követeli, hogy  az ügyészség hivatalból indítson vizsgálatot „a Borkai-hálózat korrupciós ügyeiben”. „Ha ezt nem teszik meg az elmúlt napokban nyilvánosságra került információk ellenére sem, akkor az azt jelenti, hogy Orbán Viktor is haszonélvezője Győr szétlopásának” – tették hozzá.  Ugyancsak szerdán Szilágyi György országgyűlési képviselő, a Jobbik szóvivője közölte: a párt Horvátországban is feljelentést tesz Borkai Zsolt ügyében. Szavai szerint azt kívánják tisztáztatni a szomszédos állam hatóságaival, hogy a nyaraláson, amelyről a napokban felvételek kerültek nyilvánosságra, sértettek-e kábítószerrel és prostitúcióval kapcsolatos szabályokat. Az ügyet a magyar politikatörténet legnagyobb korrupciós, drog- és szexbotrányának nevezte. Borkai kínos botránya túlmutat a győri polgármester viselt dolgain, hiszen betekintést nyerhetünk a ner korrupciós mechanizmusába, a visszaosztási gyakorlatba, a kamu megbízásokba, a túlárazásba, a haveri körök helyzetbe hozásába, vagyis mindabba, ami egy maffiaállam sajátossága – jelentette ki Szilágyi György. Magyarországon Orbán Viktor vezetésével egy maffiaállam működik – folytatta, majd arra biztatott: vasárnap az ellenzéki jelöltekre szavazva kezdjék meg a választók a ner lebontását.

A Gozsdu Udvarban megint bőrszíne miatt nem engedtek be egy vendéget az egyik szórakozóhelyre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.09. 14:39
A Gozsdu Udvar hajnalban. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
"A főnök utasítása alapján egyetlen fekete embert sem áll módjukban beengedni az este folyamán" - írta a sértett barátja Facebookon.
Egy október 5-i, szombat esti – meghiúsult – buliról szóló bejegyzés kezdett a héten terjedni a Facebookon - írja az Index. A poszt írója szerint nem engedték be kongói származású barátját a Gozsdu Udvarban található, 4Bro Downtown nevű zenés szórakozóhelyre. A leírás alapján egy rövid párbeszéd után kiderült, hogy a főnök utasítása alapján sajnos egyetlen fekete embert sem áll módjukban beengedni az este folyamán, mert az előző este egy fekete férfi követett el testi sértést egy fiatal fiún, "így nem engedhetik meg, hogy ide feketék bejöjjenek". Azonban a vendégek még a panaszkönyvbe sem írhattak bele, mert az bent volt a szórakozóhelyen, ahova őket nem engedték be. Az Index megkereste az érintett szórakozóhelyet, a 4bro Downtown tulajdonosi köre megdöbbenésének ad hangot, hogy egy ilyen eset a helyen megtörténhetett. A lap szerint azt ugyanakkor nem tagadták, hogy szoktak élni a közönség korlátozásának lehetőségével, de ezt az eset ezzel együtt is hibának tartják, amiért elnézést kérnek. "Mivel az adott éjszaka nem voltunk jelen, így csak feltételezni tudjuk, hogy egy személyes túlkapásról, hibáról, esetleg a kolléga félreértéséről lehet szó, egy előző napi incidenst követően. Természetesen minden szükséges intézkedést megtettünk, hogy a jövőben többet ilyen ne fordulhasson elő" – jelentették ki. A Gozsdu Udvar azonban nem válaszolt az Index kérdéseire. A lap megjegyzi: pedig a Gozsduban finoman szólva sem ez az első hasonló eset. 2017-ben romák tettek bejelentést az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál diszkrimináció miatt. 2018-ban hangfelvételt hoztak nyilvánosságra arról, hogy romákat nem engedtek be egy helyre, amely eset miatt végül az Egyenlő Bánásmód Hatóság érzékenyítő tréningre kötelezte a biztonsági őröket. Idén januárban pedig többen állították, hogy a Gozsduban dolgozó kidobók véresre verték őket, aztán kiderült, korábban is volt már balhé ugyanitt. Az egyik áldozat komoly műtéten esett át a verés miatt.

A közmédia szerint nem léteznek ellenzéki jelöltek – ha mégis lefilmeznek egyet, akkor az pont migránsokat akar betelepíteni

Pion István
Publikálás dátuma
2019.10.09. 14:01
Van olyan kormányközeli érvelés, amely szerint a közmédia semlegesnek tekinthető
Fotó: MARKOSZOV SZERGEJ / SERGEY MARKOSOV
A 444 öt vidéki város fideszes és ellenzéki politikusainak megjelenését nyálazta végig a kampányidőszak alatt.
A közmédia nyugodt szívvel járhatna el ugyanúgy a saját híradójával, ahogy tette azt a TV2 a Tényekkel, ahol a propagandagépezet hatékonyabb működésének érdekében a szerkesztőség központi elérhetősége helyett a Fidesz vonatkozó elérhetőségét adták meg. Mondjuk ezt csupán azért, mert a 444 ma hosszú cikkben elemezte öt, az önkormányzati választások szempontjából érdekes vidéki város fideszes és ellenzéki politikusainak megjelenését a közmédia híradóiban. Az elemzés július 31. és október 5. közötti híradókról szól, tehát a választási kampány két hónapos időszakáról. A kapott eredmény egyáltalán nem meglepő, hiszen eddig is köztudott volt, hogy főként a kormánypárt szócsöveként működik az állami média, aminek éppen hogy pártatlannak kellene lennie. A lap felhívja rá a figyelmet: eközben a Fidesz politikusai azt hazudják, hogy a közmédia nem elfogult, még a feltételezést is kikérik maguknak, végső érvként pedig általában azzal jönnek elő, hogy a médiahatóság tagjai – akik közé csak a Fidesz által támogatott jelöltek kerülhetnek be – éberen őrködnek a médiatörvény betartásán, amely előírja, hogy a kampányok idején a közmédiában minden pártnak egyenlő megszólalási lehetőséget kell kapnia. Aztán valahogy mégsem születnek a közmédiával szemben elmarasztaló döntések. Klasszikus 22-es csapdája. Na de lássuk a 444 által vizsgált városokat:

Hódmezővásárhely

A vizsgált időszakban kilenc hódmezővásárhelyi tudósítást adtak le az M1 híradóiban, hat (pozitív hangvételű) riport a Fidesz által támogatott jelölttel foglalkozott, Márki-Zay Péter, a város jelenlegi polgármestere két riportban szerepelt, mindkétszer negatív színben feltüntetve, visszatérő motívumként hangsúlyozva, hogy Márki-Zay migránsokat akar betelepíteni.

Kaposvár

Két hónap alatt 12 riport készült Szita Károly városáról, a polgármester mindegyikben szerepelt is, míg Horváth Ákos, az ellenzéki pártok által támogatott független jelölt egyszer sem.

Szeged

25 hír foglalkozott a várossal két hónap alatt, ezek közül Botka László kettőben beszélt, a többi 23 vagy a fideszes jelölttel, vagy a Botka ellen induló egykori MSZP-s politikussal foglalkozott. Botka a híradók szerint szintén migránsokat akar betelepíteni a városba.

Szolnok

Lévai Anikó, Nyerges Zsolt és a köztévéről levakarhatatlan Várhegyi Attila városáról 14 hír készült, ezek közül egyben szerepelt az ellenzéki Radócz Zoltán, de akkor is csak említés szintjén. A többi hír Szalay Ferenc fideszes polgármesterjelöltről (jelenlegi polgármesterről) és tetteiről szólt.

Pécs

A vizsgált időszakban 27 hír készült, de Péterffy Attila ellenzéki jelölt egyszer sem kapott szót bennük. Vári Attila, a Fidesz jelöltje sokat szerepelt, és visszatérő motívum volt az ellenzéki összefogás hiányának emlegetése is.