Előfizetés

Holdra szállás léptékű kísérlet: Kipchoge két órán belül futná le a maratoni távot

Korom Milán
Publikálás dátuma
2019.10.09. 17:23
Eliud Kipchoge a 2018-as Berlin Maraton befutóján
Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP
A riói olimpiai bajnok Bécsben, „laboratóriumi” körülmények között tesz próbát.
Már csak néhány nap maradt hátra Eliud Kipchoge felkészüléséből azt megelőzően, hogy a hétvégén Bécsben megpróbálja a modern atlétika egyik megdönthetetlennek vélt álomhatárát áttörni, azaz két órán belül lefutni a 42,195 kilométeres maratoni távot. A 34 éves kenyai futó kedden megérkezett a csúcskísérlet helyszínére, ahol túl is van az első edzéseken. Jelen állás szerint szombaton lesznek a legideálisabbak a körülmények a kísérlethez, a futáshoz 7 és 11 fok közötti hőmérséklet és csekély légmozgás lenne az optimális. A rajt pontos időpontját – amely reggel 5 és 9 óra között lesz – csak a rekordkísérlet előestéjén jelölik ki.
A rajthelyszín a Reichsbrücke híd lesz, mely a hagyományos, áprilisi Vienna City Marathonnak is a kezdőpozíciója. Kipchoge innen a Prater nevű park felé veszi az irányt, ahol oxigéndús, zöld környezetben egy sík, 9,6 kilométeres pályán négy kört fut. A kanyarokat kissé bedöntötték, hogy a futó ezzel is energiát spórolhasson – a számítások szerint ez a segítség körülbelül 13 másodpercet jelent a végelszámolásnál.
A riói olimpiai bajnok egy kenyai edzőtáborban készült a rekordkísérletre, hetente 200-230 kilométert futott, ez jelentősen több, mint amennyit az idei London Maraton előtti időszakban. Akkor 190-210 kilométer volt az átlagos heti penzuma. Ugyanakkor amennyiben sikerül a tavalyi, Berlinben elért világrekordjánál (2:01:39 óra) gyorsabban futnia, akkor sem születik új világcsúcs, mivel mellette 41 iramfutó – 55 olimpiai és világbajnoki érem tulajdonosai – fog rendszeresen cserélődni, ez pedig nem egyezik a nemzetközi szövetség szabályaival.
Kipchogét azonban nem zavarja különösebben, hogy az esetleges új világrekordja nem lesz hitelesítve. „Ez a futás egy sporttörténeti esemény lesz, egy örökség, amely másokat inspirálhat. Sokat jelentene, ha sikerülne.”
Két éve a monzai Forma-1-es versenypályán már megpróbálkozott hasonlóval, akkor 2:00:25 óra alatt teljesítette a távot. „Olyan voltam, mint egy bokszoló, aki bemegy a ringbe és nem tudja, mi történik ott vele, de ezúttal jobban felkészültem. Ha szeretnél áttörni egy nehéz akadályt, az elmédnek képesnek kell lennie arra, hogy irányítsa a tested. Nincs kétségem afelől, hogy sikerülhet. Mások is képesek lennének erre, ha elhinnék önmagukról, hogy képesek rá” – fogalmazott.
„Bécs olyan város, ahol szeretik a sportot, számítok a szurkolók támogatására” – utalt arra, hogy a monzai kísérletnél ugyan több millió ember követhette online, de személyes kapcsolat nem volt a szurkoló tömeggel.
A legtöbb sportoló egy évvel az olimpia előtt nem vállalkozott volna hasonló kísérletre, a kenyai futó azonban egészen más nézeteket vall. „Ez sokkal fontosabb. Olyan ez, mintha az első ember menne a holdra. Én leszek az első ember, aki két óra alatt futja a maratont, ez alapvető fontosságú” – mondta.

Horvát-magyar: Dalicnak a bőség miatt fájhat a feje

Korom Milán
Publikálás dátuma
2019.10.09. 10:45

Fotó: Twitter/Horvát Labdarúgó Szövetség
Példátlan rendőri és biztonsági intézkedéseket hoztak Splitben, ahol a horvát labdarúgó-válogatott csütörtökön Magyarországgal mérkőzik meg.
Csakúgy mint a magyar labdarúgó-válogatott, a horvát nemzeti együttes is megkezdte közös felkészülését a felek csütörtök esti Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésére. A játékosok Splitben találkoztak, az első edzést pedig a közeli Omisban tartották. Az első tréningről hiányzott a Fiorentina középpályása, Milan Badelj, illetve az Inter középpályása, Marcelo Brozovic, aki fia, Rafael születése miatt kapott kimenőt. Mindketten később csatlakoztak a kerethez.
„Senki sem számolt be egészségügyi problémáról, ami nagy segítség számunkra, ugyanis még öt-hat pontra szükségünk van, hogy kijussunk a 2020-as Európa-bajnokságra” – mondta Zlatko Dalic szövetségi kapitány.
„Kényelmetlen, hogy Magyarországon 2-1-re kikaptunk, ezúttal javítanunk kell, hogy a helyzetünk ne függjön a csoport többi eredményétől. A magyar magabiztos és motivált válogatott, de ha képesek vagyunk megismételni a Szlovákiában mutatott játékunkat, akkor nem lehet semmi gondunk” – tette hozzá Dalic, aki újra számíthat Ivan Rakitic és Mateo Kovacic játékára. A Barcelona és a Chelsea középpályása ugyanis a múlt hónapban nem állt rendelkezésére a szlovákok és az azeriek elleni mérkőzésen.
Dalic a spliti mérkőzés kapcsán elmondta, elképesztő atmoszféra fogadja majd válogatottját, melyet az is jelez, hogy a 35 ezer jegy egy nap alatt elfogyott. A zágrábi sportnapilap, a Sportske Novosti beszámolója szerint közel 1500 magyar drukker váltott jegyet az összecsapásra, így a vendég szektorban is telt ház várható.
„Számítunk a közönség támogatására ezen a várhatóan érdekes mérkőzésen, amelyen reményeink szerint horvát siker születik” – zárta szavait Dalic.
Az összecsapás helyszíne ugyanakkor pikánsak mondható, legutóbb 2015-ben játszott ott a horvát válogatott. Az Olaszország elleni Eb-selejtező előtt valakik – állítólag a Hajduk Split fanatikusai – bejutottak a Poljud stadionba, s horogkeresztet festettek a játéktérre. A tiltott önkényuralmi jelképet valószínűleg valamilyen kémiai anyag segítségével vitték fel, mivel az csak akkor kezdett látszani, amikor a reflektorok felhevítették a zöld gyepet. Ezzel mindenesetre elérték, hogy az európai szövetség egy pontot levonjon a válogatottól.
A Hajduk Split évek óta nagyon rossz viszonyt ápol a horvát szövetséggel, azzal vádolva az ország futballvezetését, hogy szemérmetlenül támogatja a Dinamót minden más horvát csapattal szemben. Zdravko Mamić, a zágrábi klub egykori elnöke eközben több mint tizenöt millió eurót sikkasztott el, ezért tavaly hat és féléves börtönbüntetést kapott. A rendkívül befolyásos üzletember ugyanakkor időközben Boszniába menekült, ahonnan annak ellenére nem tért haza, hogy van kiadatás a két ország között. Mamićot időközben megpróbálták megölni, 2017 augusztusában ismeretlenek lőttek rá.
Zlatko Dalic
Juraj Vrdoljak az egyik legolvasottabb horvát sportoldal, a Telesport szakírója szerint a szurkolók egy tömege évek óta bojkottálja a válogatottat, mert képtelenek azonosulni azokkal a játékosokkal, akik részei a korrupt rendszernek, és ezzel szégyent hoznak a nemzetre.
Annak a döntésnek, hogy négy év múltával újra válogatott meccset rendeznek Splitben tehát sportpolitikai üzenete is van. A gesztus ellenére a Hajduk viszont tartja a távolságot, a klub nem kíván részt vállalni a biztonsági intézkedésekből, mi több, az egyesület az első csapattól az utánpótlásig bezárólag átmenetileg Brac szigetére költözött, az alkalmazottak pedig háromnapos szabadságot kaptak.
A szövetség a bárminemű balhét megelőzvén már hétfőn lezáratta a stadion környékét, ahol a szurkolóknak várhatóan több ellenőrzőponton kell majd áthaladniuk. Rendőrök százai teljesítenek szolgálatot a stadion közelében: drónokkal, helikopterekkel is pásztázzak a környéket, a biztonsági intézkedések összköltsége elérheti az 500 ezer eurót.
A stadion területén 500 főből álló biztonsági személyzet ügyel majd a rendre – amely szinte példátlan Horvátországban –, ugyanakkor a rendőri jelenlét az objektumban minimális lesz, nem úgy az arénán kívül. A fokozott készültség hátterében politikai ok is áll, ugyanis a teljes horvát felső vezetés jelen lesz a mérkőzésen, ahová Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is várják.

Tusupra nem néznek jó szemmel

Népszava
Publikálás dátuma
2019.10.08. 20:37

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Wladár Sándor nagyra becsüli Shane Tusup edzői alkotását, abba viszont soha nem fog belemenni, hogy az amerikai azokban a hazai uszodákban foglalkozzon a versenyzőivel, ahol magyar edzők magyar válogatott úszóknak tartanak edzéseket – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak a Magyar Úszó Szövetség elnöke, aki számára egyelőre nem világos, Tusup hol szándékozik újabb versenyzőket toborozni. Mint fogalmazott, Ilaria Cusinato, akire a csapata épül, valószínűleg maradna Olaszországban, a magyar úszósport tehetségekben és leendő éremszerzőkben gazdag aranybányája viszont fölöttébb vonzó lehet az amerikai számára.
„Nálunk az uszodai vízfelület biztosítása nem éppen olcsó mulatság, a pályadíj ugyanis egy órára 4-5000 forint, de mivel egy pálya többnyire nem elég, a hónap végén közel egymilliós számlát kell rendeznie a bérlőnek. Ha ebbe nem szállnak be a szülők, akkor Tusup valószínűleg jobban teszi, ha olasz földön egyezkedik, feltéve, hogy az alkuja üzleti alapon nyugszik-e, vagy sem. Amennyiben viszont a magyar válogatott Szilágyi Liliána csatlakozásának köszönhetően, tehát a kiemelt edzői program támogatottjaként valóban hozzájut 800 ezer – egymillió forinthoz, máris van fedezet a kiadások egy részére, de támogatók nélkül így is nehéz lesz valóra váltania a nagy terveit” – szögezte le Wladár.
A szövetség első embere nem úgy tekint a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka egykori edzőjére és férjére, mint egy nemkívánatos személyre, ennek ellenére hallani sem akar arról, hogy Tusup azoknak az uszodákban az egyikében vesse meg a lábát, amelyekben a szövetség bérel pályákat.
„Tisztelet ide, nagyrabecsülés oda, jómagam legközelebb csak Tokióban, az olimpián találkoznék vele, hogy fogadhassam az úszóink és az edzőink nevében a gratulációit” – fogalmazott Wladár, akinek véleményét osztja Virth Balázs, Kapás Boglárka edzője, Selmeci Attila, a világcsúcstartó Milák Kristóf mestere, illetve Magyarovits Zoltán, a jövő nagy reménységeként emlegetett Kós Hubertnek a trénere is.