Vérrög végzett Naimával, a kairói állatkert utolsó afrikai elefántjával

Publikálás dátuma
2019.10.10. 12:12

Fotó: MOHAMED EL-SHAHED / AFP
A gízai állatkert utolsó, negyvenévesen elpusztult afrikai elefántja évtizedek óta fő attrakciója volt a Kairó melletti intézménynek.
Az állat vasárnap pusztult el, előző nap még semmi baja nem volt, játszott a látogatókkal. Amikor rosszul lett, "a legjobb állatorvosok siettek a segítségére, de Naima nem reagált a gyógyszerekre" - közölte az állatkert. Az állatorvosok később megállapították, hogy vérrög volt a szívében.
Naima 1983-ban, négyévesen került a kairói állatkertbe. Az elefánt a kairóiak kedvence volt nemzedékeken át. Az állatkert szóvivője rámutatott, hogy a társas lénynek számító elefántok fogságban rövidebb ideig élnek, mint vadon élő társaik.
A 34 hektáron elterülő gízai állatkert 1891-ben nyitotta meg kapuit, a legrégebbi ilyen létesítménynek számít Afrikában. Az állatkertet az utóbbi időben egyre több bírálat érte állatvédők részéről a tartási körülmények, sőt állítólagos bántalmazások miatt.
Szerző

Elpusztult Kaga, az első klónozott tehén Japánban

Publikálás dátuma
2019.10.10. 12:00
Illusztráció
Fotó: AFP
Az állat magas kort, 21 évet és három hónapot élt meg.
A Kaga nevű tehén szerdán pusztult el az Isikava prefektúrában lévő állattenyésztési kutatóintézetben. A tehén hím ikre, Noto tavaly májusban pusztult el. A tehenek átlagos életkora húsz év.
A klónozott állatok 1998 júliusában születtek a Kindai Egyetem és a kutatóközpont közös kutatási programjában. A tudósok azt a technológiát alkalmazták a klónozáshoz, amellyel Nagy-Britanniában megalkották a világ első klónállatát, Dollyt, a birkát 1996-ban.
Kaga egészségi állapota szeptember végére hanyatlott annyira, hogy már nehezen tudott lábra állni. Táplálékkiegészítőkkel próbáltak javítani az állapotán, és gyulladáscsökkentőt is kapott a lábai miatt. Ennek ellenére október elején már nem tudott felállni, és szerdára elpusztult.
Az isikavai intézetben 2006-ra 14 tehenet klónoztak, a kutatást azonban később visszafogták, mivel 2009-ben betiltották a klónozott marhahús forgalmazását. A szarvasmarhákat ezt követően a klónozott tehenek élettartamának tanulmányozására tartották.
Szerző

Hajó ütötte el a Temzében úszkáló hatalmas bálnát (videó)

Publikálás dátuma
2019.10.10. 09:53

Fotó: David Darrell Lambert
Elpusztult az a tízméteres hosszúszárnyú bálna, amely a héten tűnt fel a Temzében, London környékén. Az állat tetemét tudósok vizsgálják, azt ugyanis még nem tudják, halála előtt vagy után ment neki a hajó.
A bálna testét kedden a kenti Greenhithe településnél, a sekély vízben fedezték fel, és a londoni kikötői hatóság gravesendi telepénél emelték ki a folyóból. A kikötői hatóság szóvivője, Martin Garside elmondta: olyan nagy volt, hogy komoly feladat volt kiemelni a folyóból. "Annál a járőrhajónál is nagyobb volt, amelyben álltam, azt mondanám, hogy legalább tízméteres volt" – közölte.
A londoni Zoológiai Társaság a cetfélék pusztulásával kapcsolatos kutatóprogramjában foglalkozik az esettel. Megpróbálják megállapítani, hogyan került a Temzébe, és mi okozta a cet halálát. A Guardian szerint egy hajó üthette el. Azt azonban még nem tudják, a fiatal nőstény bálna testén talált seb a járművel való ütközés a halála előtt vagy utána történt.
A héten az állatot többen is látták úszkálni, és kívülről úgy tűnt, jól érezte magát a Temzében, 5-6 percenként feljött a víz felszínére, ami normális ennél a fajnál. Szakemberek szerint nem volt jele annak, hogy a bálna bajban van, és ahogy betalált, megtalálja a kiutat is – írta a Guardian korábbi cikke.
Korábban is láttak már a Temzében hosszúszárnyú (vagy más néven púpos) bálnákat, egyet 2009-ben, egyet pedig 2013-ban. Azok a példányok is elpusztultak. Idén a Greenhithe-nál elpusztult bálna volt az ötödik olyan egyed ebből a fajból, amely brit partoknál lelte halálát. Korábban évente átlagosan csak két elpusztult egyedet találtak.
Témák
Bálna Temze