Előfizetés

Elnémulhat a Civil Rádió

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.10.10. 14:47

Fotó: Shutterstock
Jogsértésekre hivatkozva vennék el a frekvenciajogot a fővárosi csatornáról.
A független rádiózás egyik utolsó állomása is megszűnhet, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa nem hosszabbította meg a fővárosi vételkörű Civil Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát.
A rádió 2012-ben kapta meg a sugárzási jogot Budapesten a 98 MHz-re,;a az MTI szerint a Médiatanács most „ismételt jogsértések” miatt vonja meg tőlük a frekvenciát, mivel a médiatörvény ilyen esetben nem engedi meg a hosszabbítást. A Magyar Hang ugyanakkor úgy tudja, hogy a rádiót kisebb ügyek miatt büntették korábban, például azért, hogy bizonyos esetekben sérült a zene-szöveg arány vagy nem megfelelő arányban játszottak magyar zenéket. Ezeket a büntetéseket viszont a rádió mindig befizette, így a lap szerint pusztán emiatt nem vonhatnák meg tőlük a frekvenciajogot. 
Mint a hetilap emlékeztet, a Civil Rádió Magyarország legnagyobb nem profitorientált rádiója ahol többek között Fiala János, Marton László Távolodó, Tallér Gábor, Thuróczy Gergely és Tóth Mónika is a műsort készít. Nem csak a Civiltől vonták meg a sugárzási jogot, hasonló állítólagos jogsértések miatt elhallgathat a Székesfehérváron a helyi 99,2 MHz fogható Vörösmarty Rádió is, ami szintén közösségi adónak számít.
A Médiatanács nem csak a vesztesekről, hanem a győztesekről is döntött csütörtökön: az Eger 91,8 MHz körzeti és a Hatvan 94,0 MHz helyi frekvenciákat a sávokra egyedül pályázó Magyar Katolikus Rádió Alapítvány nyerte meg.

Bokszerrel vertek véresre egy tizenegyéves fiút Budapesten

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.10.10. 14:01
Képünk Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A gyerek bűne az volt, hogy gúnyolódott egy lányon, idősebb iskolatársa úgy megverte, hogy vérző fejjel kellett kórházba vinni.
„11 éves gyermekemet pont egy hete az iskola melletti játszótéren, boxerrel felfegyverkezve megverte egy 8-os iskolatársa. A fiam az iskolába szaladt vissza segítség nyújtás miatt, miután lerúgta magáról támadóját” - így kezdődik a bejegyzés, amit egy apa szerdán osztott meg a Kelen Suli – Gyermekeink védelme nyilvános Facebook-csoportban. A gyereket a csatolt képek tanúsága alapján tényleg brutálisan bántalmazták: testét zúzódások borították, koponyáján pedig több repesztett, vérző seb éktelenkedett. Az esetről beszámolt a Városi Kurir is, ők úgy tudják, hogy a sebesült fiút a Szent János kórház baleseti ambulanciáján kellett ellátni.
A lap információi szerint a kegyetlen verést a 11 éves diák azzal „érdemelte ki”, hogy kicsúfolt egy lányt, annak 14 éves barátja pedig elégtételt vett a csúfolódásért. Bár a sértett gyerek apa elmondása szerint feljelentést tett a rendőrségen, hozzáteszi, hogy a támadó továbbra is a budai Kelenvölgyi Általános Iskolába jár, 
áldozata pedig az óraközi szünetekben fél elhagyni az osztálytermet, nehogy összefusson vele.

Az ügy kapcsán érdeklődtünk a BRFK-nál, és megkérdeztük a Kelenvölgyi Általános Iskolát: hogy lehet, hogy a támadás ellenére az agresszív kamasz még az intézménybe jár?
„Mivel az incidens az iskola, tehát az intézmény területén kívül történt, a hatályos jogszabályok alapján mi nem indíthatunk fegyelmi eljárást az érintett tanuló ellen. Én voltam az, aki elsőként rohant a gyerekeket szétválasztani, de hivatalosan nem tehetünk többet”

 - mondta el a Népszavának Benis Andrea igazgató, megerősítve, hogy az ügyben már vizsgálódik a rendőrség.
Az iskolában egyébként három éve vezették be a finn KiVa bántalmazás ellenes programot. Az intézmény honlapján található leírás szerint a legmodernebb kutatások segítségével kidolgozott program „Elsődleges célja a bántalmazás megelőzése, emellett pedig a meglévő bántalmazások kezelése.  A tanév során (...) az osztályokban KiVa foglalkozásokat tartanak, amelyeken a gyerekek játékos formában sajátítják el a bántalmazással kapcsolatos fogalmakat, oldanak meg ezzel kapcsolatos helyzeteket.”

Súlyos testi sértés kísérlete miatt nyomoznak

Érdeklődésünkre a BRFK megerősítette: az újbudai rendőrök az ügyben október 2-án, feljelentés alapján indítottak nyomozást, és a 14 éves fiút súlyos testi sértés kísérletének gyanújával hallgatták ki. Az is kiderült, hogy az erőszak közterületen történt, az ügyben pedig tanúkat is meghallgatnak. 

Módosíthatják a KRESZ-t az elektromos rollerek miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.10. 13:52

Fotó: Jörg Carstensen/dpa Picture-Alliance / AFP
Már jövőre beleírhatják a közlekedési szabályzatba, hol közlekedhetnek az "elektromos mikromobilitást segítő eszközök"
 A különböző „elektromos mikromobilitást segítő eszközök”, mint például az elektromos rollerek, segwayek elterjedése miatt muszáj módosítani a KRESZ-t – mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az InfoRádiónak.     
A jelenlegi KRESZ szerint az elektromos rollerek még a segédmotoros kerékpár kategóriájába sem férnek bele, nem minősülnek közlekedési járműnek, így most a gyalogosokra vonatkozó szabályokat kell figyelembe a használatuknál. A terjedésük miatt szabályozni kell, hogy a járdán, az úttesten vagy a kerékpárúton haladhatnak. A kormánybiztos reméli, hogy bár az egyeztetés hónapokig is eltarthat, a jogszabályt már jövőre módosítani tudják. 
A Belvárosból és a budai Várból kitiltották az ilyen eszközöket a járdákról. Németországban motoros járműnek tekintve júniusban engedélyezték az e-rollerek használatát, vagyis például alkohol fogyasztása után tilos azokkal közlekedni.