Margó-díj;

2019-10-10 16:56:28

Megvan, ki kapta meg Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó díj nyertese 500 ezer forintot, próbafordítást és 15 millió forint értékű médiatámogatást kap.

A ma megnyílt Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron ötödik alkalommal adták át a Margó-díjat a legjobb első prózakötet szerzőjének, idén Fehér Boldizsárnak - írja a Könyves Blog. Az első Margó-díjat Totth Benedek nyerte a Holtverseny című regényével, másodjára Milbacher Róbert bizonyult a legjobbnak a Szűz Mária jegyesével, harmadjára Szöllősi Mátyás kapta meg az elismerést Váltóáram című könyvéért, tavaly pedig, negyedik alkalommal Mécs Anna vehette át a díjat Gyerekzár című kötetéért.

A lap szerint Fehér Boldizsár könyve, a Vak majom egy kifordított fejlődésregény, a főszereplő ugyanis megkap mindent, mégis összeomlik az élete. „Sziszüphosz voltam, akitől elvették a kövét” – mondja magáról az antihős, aki a felelősségvállalás elől egészen Franciaországig képes menekülni. Sorsa a boldogtalanság tökéletes receptje: anyja elhagyja, apja bekattan, a felesége pedig már a nászéjszaka után lelécel. Viszont alig huszonnégy évesen már a Forbes magazin címlapján szerepel mint a világ leggazdagabb multimilllárdosa. Igaz, mindezért semmit se kell tennie. A céltalanság vezérli, illetve a tudat, hogy ha nem csinál semmit, nem is ronthat el semmit. Azonban hamar kiderül, hogy a világ nem így látja, ezért rá kell döbbennie, hogy a valóság kicsit máshogy működik.

A Margó-díj nyertese 500 ezer forintot, kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap, illetve 15 millió forint értékű médiatámogatással tolják meg a nyertes könyv népszerűsítését.

 2019-ben összesen 34 könyvet jelöltek a kiadók és a szerzők, melyek közül a tíz legjobbat előzsűri választotta ki, majd a szakmai zsűri döntött a legjobb háromról: Fehér Boldizsár könyve mellett Moesko Péter Megyünk haza és Mucha Dorka Puncs című könyve került az élmezőnybe.

A Margó-díjról döntő zsűri tagjai voltak idén: Antal Nikolett (Fiatal Írók Szövetsége), Czinki Ferenc (Szépírók társasága), Gaborják Ádám, valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál főszervezője.