Előfizetés

Újabb nagy lépés a nyilvánosság megszállása felé: a Fideszé lesz a lapterjesztés is

Hargitai Miklós Kósa András
Publikálás dátuma
2019.10.12. 06:00

Fotó: Erdős Dénes
Piaci információk szerint a teljes hazai médialogisztika kormányközeli kézbe kerül. A lépés az online-t is érinti.
Noha a piacon egyre több szereplő állítja, hogy a Posta és a Lapker kiszáll a lapterjesztésből, a két cég lapunk többször érdeklődésére sem volt hajlandó válaszolni azokra az egyszerű kérdésekre, igaz-e ez a hír és mi az elképzelésük az üzletág közeljövőjéről. A titkolózás abból a szempontból érthető, hogy a folyamatban lévő előkészületek egyértelműen az érintett cégek ki- és a Mészáros Lőrinc-érdekkör, a kormányközeli médiaholding, a KESMA bevonulására utalnak, amit azonban a sajtószabadság jelen állapotában nagyon nehéz lenne felvállalni a közvélemény előtt.
A lapelőállítás és terjesztés az amúgy is sok sebből vérző nyilvánosság egyik legbetegebb szegmense. Napilapnyomtatásra alkalmas nyomdái gyakorlatilag már csak a Mészáros-KESMA-körnek vannak, az előfizetői lapterjesztésben pedig a Posta van kvázi-monopolhelyzetben. A Posta az utóbbi években látványosan hagyta "lerohadni" az üzletágat, miközben folyamatosan árat emelt, így a kormánytól részben csak elvben, részben a valóságban is független lapok bevételeinek egyre nagyobb hányada került az állami vállalathoz. A terjesztési üzletágon végzetes sebet ejtett a Népszabadság három évvel ezelőtti kormányzati kivégzése – az akkori piacvezető napilap egymagában az országos terjesztésű napilap-volumen felét adta, a kiépített logisztikai kapacitások jelentős része a bezárás óta kihasználatlan. A szereplők elmondásából ugyanakkor az a kép rajzolódik ki: a Posta a folyton növekvő árért egyre alacsonyabb szolgáltatást nyújtott, ami leginkább a kézbesítés anomáliáiban – késésekben, címtévesztésekben – mutatkozik meg, nagyban hozzájárulva a lappiac lejtmenetéhez.
A piacon az utóbbi hetekben olyan hírek terjedtek el, hogy mind a Posta, mind az árus terjesztésben megkerülhetetlen Lapker szabadulna – legalább – a napilap-szegmenstől. A KESMA érdekei miatt valamilyen terjesztési szisztémának mindenképpen léteznie kell – máskülönben az olyan hírharsonák sem érnének célba, mint a megyei lapok vagy a Magyar Nemzet. Több egymástól független forrásból is úgy értesültünk, hogy erős Fidesz-győzelem esetén a Posta mindenképpen megszünteti lapterjesztési üzletágát, a kormányközeli médiaholdingba, a KESMÁ-ba tartozó Mediaworks pedig létrehoz egy terjesztőcéget, amely kénye-kedve szerint játszik majd a terjesztési díjakkal. A terjesztésben is monopolszerephez jutó KESMA létrehozása eleve egy szélesebb stratégia egyik eleme volt. A Fidesz már régóta tervezte a HVG „semlegesítését”. Évekkel ezelőtt komolyan felmerült, hogy megszerzik a lapot, és olyan felületként használják majd, amely „elmagyarázza a kormány gazdaságpolitikai lépései mögött húzódó racionális indokokat”. Ez azonban nem sikerült, így B-tervként maradt a Figyelő bekebelezése, ami nem bizonyult sikertörténetnek. A HVG pedig maradt szálkaként a köröm alatt, miként a Magyar Narancs is. Úgy tudjuk, a tervezett lépést HVG illetve a 24.hu tulajdonosának, a Central Médiacsoportnak a nyomás alá helyezésére is felhasználják. Az utóbbi kiadóhoz rengeteg profitabilis heti- és havilap tartozik, és a nyomtatott divízió profitját könnyen meg lehet csapolni néhány új költségelemmel. Itt a fő cél a 24.hu megszerzése és/vagy elhallgattatása. A Centralt "visszautasíthatatlan ajánlattal" keresik meg: amennyiben bezárja a hatalom számára nem kedves közéleti portált, a Mediaworks jutányos áron fogja terjeszteni a csoport nyomtatott lapjait.

Halála után is Szekó Józseffel kampányol a Fidesz Mohácson

Pion István
Publikálás dátuma
2019.10.11. 21:52
Szekó József
Fotó: Bruzák Noémi / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Helyiek kegyeletsértőnek tartják, hogy a gyász ellenére postázzák és osztogatják a város egykori polgármesterét népszerűsítő szórólapot.
Szekó József a Fidesz színeiben volt 20 éven át Mohács polgármestere, haláláról a Népszava is beszámolt, aztán arról is, hogy a helyi fideszes képviselők gyász közben is a következő polgármester sakkban tartásán dolgoznak. És akkor most arról is beszámolunk, hogy két héttel a halála után továbbra is az egykori polgármester fényképével kampányol a Fidesz Mohácson. Szekó Józsefet szombaton helyezték végső nyugalomra, az RTL Híradó szerint három nappal később pedig 
olyan szórólapokat kezdtek el teríteni a városban, amelyeken Szekó József fényképe látható, és alatta az olvasható, hogy polgármester-jelölt.

A helyiek közül ezt többen kegyeletsértőnek találják. A helyi Fidesz nem reagált az RTL megkeresésére. Valószínűleg az történt egyébként, hogy a szórólapot Szekó József halála előtt rendelték meg, de azon Őri László, a Fidesz Baranya megyei listájának vezetője is szerepel, és úgy tűnik, Őri reklámozásáért beáldozták saját emberük, Mohács egykori polgármesterének emlékét.

Kubatov-listát gyártó aktivistát fogott az ellenzék Kaposváron

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.11. 21:21

Kubatov-listát gyártó aktivistát értek tetten Kaposváron, az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje feljelentést tett az ügy miatt.
Pénteken délután a kaposvári ellenzéki összefogás szimpatizánsainak sikerült lefényképezniük az úgynevezett Kubatov-lista négy oldalát – írta meg a kpsvr.hu független hírportál. A lap szerkesztőségébe Horváth Ákos, az ellenzékpártok – DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom - által támogatott Kaposváriakért Egyesület polgármesterjelöltje vitte be a Kubatov-listát. A vonalkóddal is ellátott lapokon kaposvári szavazók nevei és adatai szerepelnek lakcímmel és a legtöbbször telefonszámmal. A nevek mögötti karikákba a kormánypárti aktivistáknak betűkódokat és számokat kellett beikszelniük: a T a támogatókat, az E az elutasítókat, a B a bizonytalanokat jelölte, az N azokat, akiket nem találtak otthon, az R a rossz címeket, a G az egyéb kategóriát, az M a mozgássérülteket, a H az elhunytakat, a K az időközben elköltözötteket. Az elkapott fideszes aktivista elmondta: figyelmeztették őket, a feldolgozás érdekében csak vastag filccel jelölhetnek, és minden más megjegyzést tilos hozzáfűzniük. Horváth Ákos a kpsvr.hu-nak elmondta, az érintett társasház lakóinak feltűnt az aktivista, aki szisztematikusan járta a lakásokat. Kérdőre vonták, majd lefényképezték a nála lévő íveket, melyeket elküldtek az ellenzéki polgármesterjelöltnek. Horváth Ákos közölte, még pénteken feljelentést tesznek a rendőrségen.