hulladékgazdálkodás;kukaholding;

Már a leggazdagabb települések szemétcégei is gondban vannak az állami kukaholding miatt

Az NHKV-féle utófinanszírozás okozza a pénzügyi nehézségeket a Zöld Bicskénél is.

Újabb áldozata van az Orbán-kormány által központosított hulladékgazdálkodásnak, ráadásul éppen az ország leggazdagabb településein szolgáltató szemétcégnek adódtak pénzügyi problémái a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV, kukaholding) miatt - írja a Napi.hu.

A Zöld Bicske Kft. annyira eladósodott, hogy önállóan már nem tudta folytatni a működését.

Az önkormányzati tulajdonban lévő cég bevétele már az egymilliárd forintot sem érte el 2018-ban, ellenben a vesztesége 250 millió forint lett. Ügyvezetőjüket menesztette az önkormányzat, és közleményben tudatták, hogy a színvonal, a lefedett terület és a financiális kérdések megoldásáért konzorciumi megállapodást kötöttek a polgárdi székhelyű Vertikál Nonprofit Zrt.-vel. Bár utóbbi is 100 milliós veszteséget termelt tavaly az 5,3 milliárd forintos bevétele mellett.

A Zöld Bicske viszi el a szemetet a Vál-völgyi Felcsútról és a Dunakanyarban fekvő Pilismarótról is, de ők felelnek olyan gazdag települések szemetéért is mint Telki, Pilisvörösvár vagy Üröm. Üröm az ország leggazdagabb települése Budapest után, az egy főre jutó vásárlóerő az országos átlagához mérten 160 százalék.

A cég számára az utófinanszírozás okozott nehézségeket - az állami kukaholding a működési költségeket szolgáltatási díj formájában csak utólag téríti meg. A hulladékkezelési közszolgáltatás jelenlegi magyarországi rendszerében más viszi el a hulladékot és más állítja ki számlát a lakosságnak. Ezt a szisztémát az Orbán-kormány vezette be. A központi számlázást a 2016-ban megalakult NHKV kapta feladatul, ám nem megy zökkenőmentesen sem a behajtás, sem a konkrét munkát végző helyi, önkormányzati szemétszállító cégek kifizetése.

Nem Bicske az első, amelyik az anyagi és munkaerő problémák miatt a Vertikál-hoz menekül, ugyanis legutóbb a szintén fideszes vezetésű szekszárdi önkormányzat tulajdonában lévő Alisca Terra Kft. jelentette be tavaly novemberben, hogy 12 település szemetét átadták inkább a nagyobb partnercégnek. A Vertikál vezetője, Ferencz Kornél a kukaholdingnál is dolgozott vezérigazgatói főtanácsadóként, de az NHKV milliárdos veszteségei miatt tavaly decemberben menesztették.