Előfizetés

Még mindig óriási a megyék közötti bérszakadék

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.12. 12:14

Fotó: Népszava
Budapesten 1,8-szor annyit lehet keresni, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.
Az idei év első felében is kitartott a keresetek gyors növekedése Magyarországon, amit a minimálbér és a garantált bérminimum dinamikus emelése mellett a munkaerőhiány is támogat – írja a Portfolio. Azonban a portál arra hívja fel a figyelmet, hogy továbbra is igen nagy különbségeket láthatunk az egyes megyék között.
A cikkben KSH napokban megjelent Fókuszban a megyék című kiadványa alapján azt írják, hogy hogy az idei első félévben Budapesten lehetett a legtöbb pénzt keresni. A havi nettó átlagkereset 300 ezer forint volt a fővárosban, ami
1,8-szor magasabb, mint a legalacsonyabb fizetést biztosító Szabolcs-Szatmár-Bereg (164 ezer forint) megyében.

Budapest után a második legtöbb fizetést Győr-Moson-Sopronban lehet zsebre tenni (252 ezer forint), a dobogóra pedig Fejér megye fért még fel 240 ezer forintos nettó átlagfizetéssel. A két nyugati megye fizetését jelentősen felfelé húzza, hogy számos multinacionális iparvállalat üzeme van ott. A többi megyében a fizetés nem éri el az országos átlagot, mely 239 ezer forint volt az idei első félévben. Vagyis
17 megyében az országos átlag alatt keresnek az emberek.

Ez annak tudható be, hogy egyrészt a budapesti fizetések jelentősen felfelé húzzák az átlagot, másrészt a fővárosban dolgozik az összes foglalkoztatott közel 20 százaléka. A három legalacsonyabb keresetet biztosító megye Nógrád (180 ezer forint), Békés (173 ezer) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (164 ezer) volt, ebben nincs változás az előző negyedévekhez képest.

Sorra mondják le a budapesti világeseményt

M. I.
Publikálás dátuma
2019.10.12. 11:30
Arnold Schwarzenegger
Fotó: HANS PUNZ / APA / AFP
A résztvevők a három napos budapesti világtalálkozó jelmondatához híven leginkább arra keresnek választ, miként előzhető meg a vízválság.
A jövő heti, fővárosi Víz Világtalálkozó online programfüzetének legutóbbi változatán már nem szerepel a megnyitó fellépőinek listáján Arnold Schwarzenegger. Lapunknak illetékes forrásból megerősítették, hogy Kalifornia korábbi kormányzója lemondta részvételét. Az osztrák származású színész-politikus arról ismert, hogy a környezetvédelem ügyének „terminátoraként” minden további nélkül szembehelyezkedik akár a saját pártcsaládjához tartozó – a klímakatasztrófa elleni küzdelmet Orbán Viktorhoz hasonlóan igencsak félvállról kezelő - Donald Trump amerikai elnökkel is. Schwarzenegger legutóbb az általa alapított R20 nevű környezetvédelmi kezdeményezés májusi, bécsi csúcstalálkozóján rázott kezet Áder Jánossal, aki akkor ajánlotta az amerikai sztár figyelmébe a Víz Világtalálkozót.  A májusi programajánlóban a megnyitó részvevői között szerepelt Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök is, aki azóta szintén kimentette magát. Az éghajlatváltozás katasztrofális hatásait a mindennapjaikon megérző államok képviseletében az eredeti tervek szerint megjelent volna Jorge Carlos Fonseca zöld-foki szigeteki és Carlos Alvarado Quesada Costa Rica-i elnök is. Igaz, a jelek szerint Áder Jánossal együtt mások mellett Kambodzsa miniszterelnöke, Hun Sen, illetve Shri Gajendra Singh Shekhawat, India vízügyi minisztere változatlanul beszédet mond. A résztvevők a három napos budapesti világtalálkozó jelmondatához híven leginkább arra keresnek választ, miként előzhető meg a vízválság.

Látogasson erőművet!

M. I.
Publikálás dátuma
2019.10.11. 21:01

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Ma 42 hazai erőművet tekinthetnek meg belülről azok, akik kíváncsiak arra, mi is az az áram és honnan kerül az otthonunkba.
Az idén elsőként megrendezett Erőművek Éjszakája nyitányaként péntek délelőtt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, illetve a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége bemutatta az állami MVM Gter Észak-budai „kapcsolt” fűtőerőművét az érdeklődőknek. A bejárás során Kis György erőművezető elmondta: az egység földgáz elégetésével áramot termel, ám fő feladatuk mégis az, hogy az eljárás után „megmaradó” füstgáz segítségével, a fővárosi Főtáv közvetlenül mellettük lévő észak-budai fűtőművén keresztül 35 ezer észak-budai lakás melegét biztosítsák. Emellett Budapest legmagasabb, 200 méter magas építménye, a Főtáv-telepen lévő kémény tetejéről bemutatták a főváros északi területének panorámáját is. Az Erőművek Éjszakája keretében péntek este 42 hazai erőmű nyitja meg a kapuit. Az eseményre mintegy 4 ezren jelentkeztek.