Előfizetés

Tavaszias idő lesz a választás napján

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.10.12. 15:52

Fotó: Shutterstock
A Kárpát-medence időjárásban lényeges változás nem várható.
Az ország döntő részén sok napsütésre, száraz időre számíthatunk vasárnap is, többnyire kevés fátyolfelhő mellett. Éjszaka elsősorban a Dunántúlon, valamint az északi megyékben nagyobb területen képződik köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet, amely vasárnap az Alpokalján néhol akár délutánig makacsul tarthatja magát, másutt várhatóan még a reggeli, délelőtti órákban feloszlik. Napközben helyenként megélénkül a délies szél.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 12 fok között alakul, de az északi völgyek, valamint a homokhátságok derült, szélvédett részein ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap többnyire 19 és 24 fok között várható, de az Alpokalja tartósabban ködös tájain ennél alacsonyabb értékek is valószínűek.

Időjárási helyzet Európában

Kissé északabbra tolódott a légköri frontok pályája kontinensünkön. A Skandinávia fölött örvénylő ciklon hosszan elnyúló frontrendszere Európa északi, északnyugati harmadának időjárását határozza meg mozgalmas, nagy területen szeles időjárást okozva. Ezeken a vidékeken sokfelé esik az eső, a Skandináv-félsziget északi részén havazik, a frontzóna előtti labilis légtömegben pedig zivatarok alakulnak ki Franciaországban. Ezzel szemben a többi térségben egy hatalmas kiterjedésű magasnyomású képződmény az uralkodó, amely áramlási rendszerében délnyugat felől meleg légtömeget szállít a szárazföld belseje fölé. A legtöbb helyen sokat süt a nap, de néhol már előfordulnak tartósabban ködös tájak. A leghidegebb Skandináviában van, ahol már télies idő uralkodik, a hőmérséklet néhány helyen már egész nap fagypont alatt marad. Ezzel szemben a Földközi-tenger partvidékén változatlanul nyárias az idő 25 fok feletti, az Ibériai-félsziget belsejében 30 fok feletti csúcsértékkel.
A Kárpát-medence időjárásban lényeges változás nem várható: vasárnap estig folytatódik a csendes, nyugodt idő, de főként nyugaton néhol már makacsabb ködfoltok is lehetnek.

Több száz tüntető követelte Budapesten, hogy a magyar kormány határolódjon el a török agressziótól

Doros Judit
Publikálás dátuma
2019.10.12. 15:25

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A demonstrálók emellett azt akarják, hogy Törökország azonnali hatállyal vessen véget Észak-Szíria megszállásának és vonuljon ki Szíria teljes területéről.
Háromszáznál is többen gyűltek össze szombat kora délután a török nagykövetség előtt, hogy tiltakozzanak az autonóm Észak-Szíria megszállása ellen, amelyet Erdogan utasítására a török hadsereg és szíriai csatlósaik kezdtek meg. Eközben az Egyesült Államok kivonult a területről, magára hagyva korábbi szövetségeseit az Iszlám Állam elleni harcban. – A magyar kormány megpróbálta megakadályozni – egyedüli EU-s tagállamként –, hogy az Európai Unió figyelmeztesse a török vezetést. A nemzetközi közösség, a világ nagyhatalmainak vezetői tétlenül figyelik az eseményeket, miközben virágzó fegyverkereskedelmet tartanak fenn a török állammal. Olyan bűnt követnek el, amit sosem lehet megbocsátani. Több tízezer ártatlan ember vére száradhat a lelkükön. Milliók hagyhatják el otthonaikat és válhatnak menekültté – olvasható az eseményt szervező Szolidaritás az Észak-Szíriai Demokratikus Föderáció közösségi oldalán. A tüntetőket a török nagykövetség előtt ellentüntetők fogadták, így a két csoport az út két oldalán demonstrált, majd az Észak-Szíria megszállása ellen tiltakozók a Szabadság térre, az amerikai nagykövetség elé vonultak, hogy Tamás Gáspár Miklós és egy Budapesten tanuló kurd diák felolvassa üzenetét.
A tüntetés fő követelése, hogy Törökország azonnali hatállyal vessen véget Észak-Szíria megszállásának és vonuljon ki Szíria teljes területéről. Felszólították a magyar kormányt, hogy egyértelműen határolódjon el a török agressziótól és függesszen fel minden diplomáciai kapcsolatot a török állammal, amennyiben az folytatja a háborút és az etnikai tisztogatást, továbbá követelték egy repüléstilalmi zóna létrehozását a nemzetközi közösségtől a török légierő által fenyegetett területek felett.

Kettőzött létszámmal készülhetnek a kettős állampolgárok vasárnapi özönére a határrendészek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.12. 15:23
Illusztráció
Fotó: Népszava
Sőt, a sok magyar lakcímmel bíró kettős állampolgár miatt néhol háromszor annyian ellenőrizhetnek a Magyar Hang szerint.
Immáron szokásosnak mondható procedúra megy majd végbe a Magyar Hang értesülése szerint a magyar-ukrán határszakaszon vasárnap: a választások idején megduplázódik az átkelőknél a határrendészek száma. Információik szerint Beregsuránynál legalábbis ez történik majd október 13-án: nem a hétköznapokon szokásos hat fő áll majd a strázsán, hanem tíz útlevélkezelőt, két ügyeletest, és egy forgalomirányítót helyeznek szolgálatba, 100 szálék pluszbérért cserébe. Sőt, állítólag máshol nem is duplázás várható, hanem háromszoros létszámmal ellenőrzik majd az átkelést.
Az okoktól úgy értesült a lap: olyan sok ukrán-magyar kettős állampolgár rendelkezik lakcímmel a határmenti településeken, hogy az már feltűnt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Választási Bizottságnak (TVB) is.
"A rendőrségi szolgálatszervezés adatai nem minősülnek közérdekű adatnak" a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szerint, ezért kérdéseivel hiába fordult hozzájuk a lap. Az EP-választás alatt mindenesetre ugyanez történt.