Már majdnem minden ötödik magyar szavazott

Publikálás dátuma
2019.10.13. 11:53

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A főváros még szendereg.
Magasabb a részvétel (18,25 százalék) mint öt éve (16,5 százalék), de egyelőre szolid arányú az eltérés. Így még nem derült ki, hogy a választók valóban felszívták-e magukat minden idők legdurvább kampányán. Utóbbi kitétellel a nem kormánypárti szavazók zöme minősítette a ma véget érő korteshadjáratot (a Fidesz-hívek mintegy 70 százaléka pont ugyanolyannak találta ezt a kampányt, mint az összes többit).  
Budapesten 11 óráig a szavazásra jogosultak 17,48 százaléka adta le szavazatát. 
Szerző
Frissítve: 2019.10.13. 12:03

Kispesti anomáliák: három helyett két szavazólap-minta

Publikálás dátuma
2019.10.13. 11:51

Fotó: Népszava
Nem mindenhova jutott mindhárom szavazólap-mintából: Kispest 07-es számú választókerületének 28-as szavazókörében például csak a polgármester- és főpolgármester-jelölté volt kitűzve, az egyéni képviselőjelölteké nem. A regisztráció után a szavazók megkapták ugyan mindhárom lapot, de volt, aki szóvá tette: segítség lenne a választóknak, ha sorban állás közben mindhárom szavazólapról tájékozódhatnának. Az észrevétel miatt a helyi biztosság a választókerületi választóbizottsághoz irányította az érintett szavazót. Miután ő ragaszkodott ahhoz, hogy észrevételének helyben is legyen írásos nyoma, a bizottság egyik tagja telefonjáról felhívta az illetékest, majd némi beszélgetés után átadta a készüléket a reklamáló polgárnak. A választó bemutatkozott, de a vonal másik végén jelentkező hölgy nem, aki nem is találta hiányosságnak azt, hogy nem tűzték ki mindhárom szavazólap-mintát, szerinte a választópolgároknak korábban kellett volna tájékozódniuk. Ez esetben kérdés: akkor mi szükség volt két szavazólap-mintára? Arra sem adtak választ, hogy miért gond az, ha helyben szeretne a választópolgár jegyzőkönyvet kiállítani.
Szerző

Karácsony Gergely: a tét az, hogy Budapest visszaveszi-e önállóságát

Publikálás dátuma
2019.10.13. 11:35

Fotó: Erdős Dénes
Nem rólam szól ez a nap, hanem a budapesti polgároké, akik kilenc év után visszavehetik városukat a kormánytól - mondta az ellenzéki főpolgármester-jelölt.
Ez budapestiek napja lesz, nem az enyém, és örülök, hogy ilyen sokan részt vesznek az önkormányzati választáson - mondta Karácsony Gergely, miután családi körben vasárnap reggel leadta szavazatát egy zuglói óvodában. Karácsony az esemény utáni sajtótájékoztatón felidézte az elmúlt hónapok „gyomorforgatónak” nevezett kampányát, majd arról beszélt, hogy a tét most az: budapestiek visszaszerzik-e városukat a kormánytól, amit a Tarlós-féle vezetés kilenc év alatt, fokról fokra adott át Orbánéknak.
„Elvitték a város pénzét, Városligetét, HÉV-hálózatát, az iskolákat, kórházakat (…) a lehetőséget, hogy a város saját maga hozza meg a vele kapcsolatos legfontosabb döntéseket” - mondta Karácsony. A mögötte álló kampányt keménynek, de sikeresnek nevezte, és megköszönte az ellenzék, valamint a több száz aktivista áldozatos munkáját.  Újságírói kérdésre azt mondta, semmit nem élt meg kudarcnak az emúlt időszakban, hiszen megváltoztatta az ellenzéki politikát, létrehozta az ellenzéki egységet – innentől Budapest polgárain múlik, hogy lépnek-e jogaikért. 
Szerző