A győriek szerint Borkai nyer, és rögtön megbukik

Publikálás dátuma
2019.10.13. 14:17

Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
Győrben eddig is keringtek szexpletykák a polgármesterről, de a repülőkről nem tudtak. Most mindenki azt várja, hogy Borkai győz, de sokan biztosak benne, hogy a választás után valamiképp távozik.
Borkai-szobor – nevetnek többen a ladikban evező pucér férfi szobrán (helyszín: Győr belvárosa, Baross utca). Az elsőre kissé furának ható alkotás 1997 óta ékesíti a sétálóutcát – a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. jóvoltából – ám a nagy vízen hajókázó, férfiasságát közszemlére tevő alak új jelentéstartalmat kapott, miután a város fideszes polgármesteréről több olyan felvétel került nyilvánosságra, melyek egy, az Adrián ringó luxusjachton tartott szexparti közben készültek. Különösen erős az áthallás úgy, hogy pár lépéssel odébb található Rákosfalvy Zoltán ügyvéd (az említett szexparti aktív résztvevője) győri kaszinójának reklámja is. A hirdetést időközben valaki „Borkai kurvapecér Zsolt ajánlásával” matricával színesítette.
A városban többen arról beszéltek, Borkait azóta sem látták. Így a szavazás napján sem tudták, egyáltalán voksolt-e a polgármester. Bár a „Borkai-affér” okán szombaton a városban rég nem látott méretű, ezer fős ellenzéki tüntetés gyűlt a városháza elé, vasárnapra úgy tűnt, elsimultak a kedélyhullámok. A megkérdezettek bizton állítják: szerintük a Fidesz megnyeri a győri választást. A különbség a miértekben van. Az ellenzékiek szerint Borkai azért újrázhat, mivel emberei „betonstabilan” beépültek mindenhová, az összes lényeges poszton fideszes pártkatona ül. A kormánypárti szavazók szerint azért folytathatja a „tetten ért polgármester”, mert a város épül-szépül, munka van bőven a környéken és ezt nem akarják kockára tenni azzal, hogy ellenzéki jelöltre voksolnak. Az egyik szavazókör előtt, ahol mikrovita is kialakul a két tábor között, egy idős ellenzéki hölgy azzal replikázik, hogy ez kirakat: a projektek a város központját érintő látványberuházások.
Győrre jellemző mód hangos purparlé nem kerekedik, szinte barátságos a csevely, amiben mindenki egyetért, az az, hogy a város békés, továbbá, hogy a választás után Borkai rekordgyorsasággal lemond, vagy lemondatják és utána időközi választás lesz a városban. (Helyi jól értesültek úgy tudják, hogy szombat, késő este a környéken látták Orbán Viktor konvoját. Bár a hír megerősíttetni még nem tudtuk, a helyik kész ténynek veszik, hogy Borkainak alighanem díszkísérettel a miniszterelnök kézbesítette ki a selyemzsinórt.) Ami biztosnak tűnik, hogy ha győz is a Fidesz, Győrben nem készül ünnepre. Mint azt a helyi Fidesz-pártirodán elmondják: tudtukkal nem lesz semmilyen ünnepség este. „Talán majd mindenki ünnepel, családi körben” - mondja az egyik ott dolgozó aki előtt éppen egy félig összegyűrt borkaizsoltos-szórólap hevert ottjártunkkor. Az egyesült ellenzék a helyi MSZP székházban várja az eredményt.
Az érezhető, hogy még a legelszántabb kormánypárti szavazók is leírták a szexbotrányba keveredett Borkait. Így találkoztunk olyan idős házaspárral, akik – mint mondják – régóta fideszesek, tulajdonképpen más párt nem is létezik számukra, ám az egyértelmű, hogy Borkainak mennie kell. „Borkai egy dolog. Mi már nem rá szavazunk, hanem Orbán Viktorra és a Fideszre” – világítják meg a különbséget, mivel a kormánypárt és politikája szerintük továbbra is tisztességes. Felvetésünkre, hogy ahogy korábban Borkairól is városszerte keringtek a legvadabb magánéleti és korrupciós pletykák, ez más Fidesz vezetőkről is gyakori, arra csak annyit mondott egy választó: az csak pletyka. Ugyanakkor bíznak a Fideszben, viszont ha valakiről bizonyíték kerül elő – ahogy Borkairól –, akkor annak mennie kell. Ez alkalmasint eddig is így lehetett: volt olyan kormánypárti szavazó aki tudósítónknak elismerte, hogy már régóta keringtek a városban Borkai-körüli pletykák repülős kiruccanásokról, szexkalandokról. Ami meglepte őt, hogy kiderült, hogy a kompánia majd minden tagjának saját repülőgépe lett. „Erre azért nem gondoltam” vallotta be.
Frissítve: 2019.10.13. 16:51

Több mint 2,1 millióan szavaztak délután egyig

Publikálás dátuma
2019.10.13. 13:51

Fotó: Zagyi Tibor / Népszava
Továbbra is kimagaslóan sokan vesznek részt az önkormányzati választásokon, a szavazásra jogosultak több mint negyede már leadta voksát.
Megjelentek a friss adatok Nemzeti választási Iroda honlapján: e szerint vasárnap délután egy óráig a szavazópolgárok 26,60 százaléka járult az urnákhoz, ami 2 134 806 főt jelent. Ez jelentősen nagyobb részvétel, mint amit a 2014-es önkormányzati választások azonos időszakában mértek: akkor a választók 23,53 százaléka,  1 922 356 fő adta le szavazatát. 
Az NVI távirati irodának elküldött adatai alapján Budapesten is jelentős a részvétel, délután egyig a jogosultak 28,36 százaléka (387 905 választó) voksolt.
A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt: Baranya megye 27,12 százalék 84 584 szavazó Bács-Kiskun megye 23,59 százalék 99 980 szavazó Békés megye 27,26 százalék 78 237 szavazó Borsod-Abaúj-Zemplén megye 28,54 százalék 151 919 szavazó Csongrád megye 29,17 százalék 97 948 szavazó Fejér megye 26,48 százalék 91 576 szavazó Győr-Moson-Sopron megye 24,28 százalék 89 993 szavazó Hajdú-Bihar megye 23,39 százalék 101 338 szavazó Heves megye 29,36 százalék 71 523 szavazó Jász-Nagykun-Szolnok megye 25,64 százalék 78 495 szavazó Komárom-Esztergom megye 23,97 százalék 59 755 szavazó Nógrád megye 29,26 százalék 46 492 szavazó Pest megye 25,4 százalék 262 984 szavazó Somogy megye 27,83 százalék 72 146 szavazó Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 26,65 százalék 120 732 szavazó Tolna megye 26,97 százalék 49 662 szavazó Vas megye 27,34 százalék 57 078 szavazó Veszprém megye 26,07 százalék 74 907 szavazó Zala megye 24,9 százalék 57 552 szavazó     
Szerző
Frissítve: 2019.10.13. 14:02

A mohácsiak már nem neheztelnek a leendő „pünkösdi királyra”

Publikálás dátuma
2019.10.13. 13:50

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A helyiek arra számítanak, hogy fél év múlva újra polgármestert választanak.
 Mohácson az utcán leszólított helybéliek véleménye szerint biztosan a Fidesz nyer. A 17 ezer lelkes városban sosem boldogult a baloldal, s a párt itteni pozícióját végképp megerősítette, hogy Szekó József remekül irányította Mohácsot 21 éven át. Szeptember 25-én Szekó tragikus hirtelenséggel elhunyt, ám ez – prognosztizálják a mohácsiak - nem befolyásolja az eredményt. Igaz, a városnak szocialista polgármestere lesz, hisz az MSZP színeiben induló vállalkozó, Csorbai Ferenc egyedüli jelölt maradt. Többen megpróbálták őt rávenni, hogy lépjen vissza, legyen valódi megméretés, ám ő és pártja erre nem volt hajlandó. Emiatt volt, aki azt ígérte, valamilyen rajzzal vagy sértő szavakkal üzen a szavazócédulán Csorbainak. A vasárnap délelőtt általunk megkérdezett mohácsiak közül azonban senki sem készült erre. - Az ő dolga, hogy visszalép vagy sem – mondta egy 30 éves, sofőrként dolgozó férfi. – Ha a helyében lennénk, én se lépnék vissza. Fél év múlva lemond a testület, és ezzel vége, de elmondhatja, hogy polgármester volt, ami mégiscsak nagy dolog. Három, az éjszakát egy pécsi diszkóban töltő, huszonéves fiatalember kávézik a mohácsi sétálóutcán, s ők is biztosak abban, hogy fél év múlva feláll a testület, ha Csorbai nem mond le magától. Egyikük, Martin így fogalmaz: - semmi értelme, hogy maradjon, mit tehet egy szoci a sok fideszessel szemben? De nem haragszom rá, hogy nem mond le, és eszemben sincs valamit rárajzolni a nevére. A választás komoly dolog, méltatlan lenne a szavazócédulát összefirkálni.
Szerző